James Bond Nederland
Home » Nieuws » Jaaroverzicht: 2021 in 007 momenten

Jaaroverzicht: 2021 in 007 momenten

2021 is ten einde. Een jaar waarin we nog iets langer vast zaten in een pandemie dan we hoopten. Maar op James Bond-vlak was 2021 natuurlijk hét jaar van een nieuwe film. Eindelijk, na zoveel uitstel, konden we No Time To Die gaan bekijken. Voor velen was dat een hele rollercoaster. Maar er gebeurde natuurlijk ook wel meer dit jaar. Ik neem je mee voor een jaaroverzicht: de 007 momenten van 2021.

001: Uitstel, maar geen afstel

Nu we No Time To Die hebben gezien, zou je het bijna vergeten. Maar dit jaaroverzicht begint toch echt met een laatste uitstel van de 25ste film. Gert-Jan schreef op 8 januari nog een krachtig opiniestuk: wat hem betreft was uitstel niet aan de orde. Alsof de duivel ermee was gemoeid, klonk op 22 januari het antwoord: No Time To Die was uitgesteld tot 7 oktober 2022. Het laatste uitstel was gelukkig geen afstel. Doorheen het jaar werd er nog flink gedebatteerd: was verder uitstel nodig? Was dat handiger voor de box office? Moest men de première wel laten doorgaan? EON Productions was zoals altijd onverstoorbaar, en uiteindelijk ging alles gewoon door. De release van NTTD werd zelfs nog naar voren gehaald, met een première op 28 september en een algemene release in Nederland en België op 30 september.

En daar stonden we dan, strak in het pak, op de vooravond van een nieuwe Bond-film. James Bond Nederland was erbij: Gosse en Joey trokken naar de World Premiere in Londen, terwijl Jorrit en Hayco over de zwarte loper schreden in Amsterdam. De spanning was te snijden, de verwachtingen lagen hoog. Dat had ook de Nederlandse media begrepen: een hoop interviews en een redactie op topsnelheid was het gevolg. En terwijl we al door het dolle heen waren met twee trailers, moest het allemaal nog komen…

002: James Bond is dead, long live James Bond

Een mokerslag. Een tweedeling. Het einde van No Time To Die verdeelde de community. Was dit de enige mogelijke uitkomst, of een schandelijke smet op de filmreeks? Dat proces wil ik in dit jaaroverzicht niet opnieuw gaan voeren, maar feit is wel: James Bond had nu voor het eerst een definitief einde. Daniel Craig sloot zijn Bond-carrière af met de dood van zijn personage. En dat deed wat met fans. Van ongeloof over verdriet, woede… Zowel Gosse als ikzelf beschreven onze emoties na het zien van No Time To Die. Jorrit tikte een geweldige recensie zonder iets weg te geven. Op social media hield iedereen zich netjes aan de #NoTimeForSpoilers. Maar eens het merendeel van de fans de film had gezien, gingen alle remmen los.

De dood van Bond had wel wat uitleg nodig. Na heel wat analyses kwam er ook meer uitleg van regisseur Cary Fukunaga, producenten Barbara Broccoli & Michael G. Wilson en Daniel Craig zelf. Het was altijd al het plan, klonk het. Of eerlijker: het heeft altijd wel ergens op de plank gelegen en is er nu afgehaald, concludeerde Jasper. Wat je er ook van mag vinden, het was duidelijk: Daniel Craig zwaaide definitief af. En dat ging niet onopgemerkt voorbij: Craig kreeg een ster en eretekens, en wij hielden er een terugblik met een fraaie documentaire aan over. No Time To Die beloofde ons wederom dat James Bond terugkeert. Hoe en wanneer blijft nog gissen. Maar dat er een nieuwe Bond komt, is zeker.

003: De verkoop van de Leeuw

En de toekomst van Bond lijkt ook financieel een stuk zekerder te worden. Na lang gedoe en speculaties werd op 26 mei opeens bekend gemaakt dat Amazon het noodlijdende MGM had gekocht. Of correcter: Amazon heeft de intentie om MGM te kopen. De gigant heeft daar 8,45 miljard dollar voor over. Net zoals bij de deal tussen Disney en Fox gaat het proces vrij langzaam, en moet het licht nog op groen worden gezet vanuit politieke hoek. Maar de intentie is er. Amazon wil MGM kopen en wordt dan mede-eigenaar van James Bond.

Wat dat in de praktijk betekent voor de Bond-reeks blijft nog even koffiedik kijken. Barbara Broccoli veegde doorheen het jaar al een paar dingen resoluut van tafel: spin-offs komen er niet, James Bond verkast niet naar je televisiescherm en nieuwe films komen altijd eerst uit in de bioscoop. De MGM-bazen hopen om mee te mogen naar Amazon. De zoektocht naar Bond nummer 7 begint in 2022. Als het van EON afhangt, blijft alles bij het oude. Benieuwd of dat ook klopt.

004: Literaire vernieuwing

Die andere belangrijke poot van James Bond, de boeken, zat ook niet stil. Ian Fleming Publications deed wat EON niet doet en kondigde een spin-off trilogie aan van auteur Kim Sherwood. De Double-O-boeken volgen 00-agenten, M en Moneypenny op zoek naar een vermiste James Bond. Ook Anthony Horowitz had nieuws: hij had zijn derde Bond-boek af. In zijn boek, With a Mind to Kill, wordt Bond verdacht van de moord op M, en krijgt hij opnieuw te maken met SMERSH. Beide concepten zijn gewaagd en vernieuwend, en tegelijk ook voor volgend jaar.

Wie zijn Bond-boeken liever traditioneel houdt, werd ook op zijn wenken bediend. The Folio Society kwam met een prachtig geïllustreerde versie van The Man With The Golden Gun (1965). Fay Dalton maakte andermaal schitterende tekeningen, en Merlijn was onder de indruk. Ook de naslagwerken over de Bond-films ontsnapten niet aan een nauwkeurige blik van Merlijn: er was James Bond’s DB5 met de geschiedenis van de bekende Aston Martin, No Time To Die: Making of the Film en een hoop andere boeken. Het kroonjuweel was echter een herziene uitgave van The James Bond Archives. Het naslagwerk van Taschen kreeg een update met No Time To Die, en Merlijn nam uitgebreid de tijd om het boek te bespreken. Niet voor in je boekenkast, wél voor op de salontafel!

005: In loving memory

Waar vreugde is, is ook verdriet. Ook in dit jaaroverzicht moeten we even aandacht hebben voor heel wat mensen die een bijdrage hebben geleverd aan James Bond, op de meest uiteenlopende manieren. Het jaar begon met de dood, de toch-niet-dood en uiteindelijk dan toch de dood van Tanya Roberts. Het was een merkwaardig einde voor de leading lady uit A View To A Kill (1985). We verloren dit jaar ook Yaphet Kotto, die op zulke imponerende wijze gestalte gaf aan Dr. Kananga en Mr. Big in Live And Let Die (1973). Kotto was Bonds eerste Afro-Amerikaanse tegenstander: Merlijn blikte terug. Ook herdachten we Jack Hedley (Timothy Havelock en Max in For Your Eyes Only, 1981) en Frank McRae (Sharkey in Licence To Kill, 1989).

Ook dit jaar verloren we mensen achter de schermen: regisseur Michael Apted, die The World Is Not Enough (1999) in goede banen leidde, stierf in januari. Stuntlegendes Rémi Julienne en Doug Robinson verlieten ons ook. Auteur John Pearson, die een fictieve biografie over Bond schreef, werd 91. En ook tekstschrijver Leslie Bricusse overleed, in oktober. Op de verjaardag van Sean Connery, 25 augustus, herdachten we de oer-Bond die ons een jaar geleden verliet. Merlijn schreef over het begin en Dr. No (1962).

006: Voor mij de special, alsjeblieft

Een jaaroverzicht van 2021 is ook even stilstaan bij alle uitzonderlijke specials die we als James Bond Nederland hebben gemaakt in het afgelopen jaar. Jorrit nam de proef op de som en genoot van de kokossmaak in de Blackwell 007 rum. Merlijn hield het geschikt voor kinderen en fotografeerde de Playmobil DB5 vanuit alle hoeken, terwijl zijn zoontje een eerste Bond-ervaring had.

Gosse zocht het weer wat verder. Hij bleef na de première van No Time To Die nog even plakken in Londen, waar hij de Bond-sfeer van Turnbull & Asser en Rules ging opsnuiven. Gert-Jan had een fascinerend interview met regisseur Martin Koolhoven. Die gaf zijn eigenzinnige kijk op film en Bond, te lezen in twee delen. Ik liet mijn emoties de vrije loop en vertelde over mijn reactie op No Time To Die, met de nodige spoilers.

Heb je trouwens onze volledige interviewreeks met de makers en acteurs van No Time To Die al eens gezien? In een 21-delige serie komen onder anderen Daniel Craig, Rami Malek, Lashana Lynch, Jeffrey Wright, Gregg Wilson en Hans Zimmer aan het woord. Bekijk hem hieronder.

Als klap op de vuurpijl lanceerden we nog een waanzinnige winactie. We mogen de Nokia XR20 van Nomi uit No Time To Die weggeven! Wat je daarvoor moet doen? Je inschrijven op onze nieuwsbrief! Deelnemen kan nog tot zondag 2 januari om 13:00u. Alle info lees je hier.

007: De kristallen website

Op 14 november vierden we het kristallen jubileum van James Bond Nederland. De site bestaat dit jaar 15 jaar. Merlijn nam ons mee in de geschiedenis van JBN. Van de première van Casino Royale (2006) naar jonge jongens in Aston Martins, van filmbeurzen naar verre reizen. Jorrit blikte daarna geregeld terug: de reis naar Praag, de wereldpremière van Quantum of Solace (2008), de Defender en de Saab. Ook ik werd meegezogen in het verhaal. Want ook ik wist nog niet alles over de geschiedenis van JBN. Een DB5 naar Londen halen: dat verhaal, of haast legende, kende ik wel. De andere verhalen heb ik ook pas ontdekt.

Een jaaroverzicht is een terugblik. Sta me toe om dat ook even persoonlijk te doen. Terwijl de redactie herinneringen ophaalde aan 15 jaar JBN, ging het bij mij dagen. Ik maakte nu, sinds mijn eerste artikel op 21 september, deel uit van een website met een rijke historie. Een website die langer bestaat dan dat ik me James Bond-fan kan noemen. En daar kan ik enkel dankbaar voor zijn. Dus: dank je wel, Jorrit, Merlijn, Gosse, Joey, Johan, Hayco, Allard, Gert-Jan en Jasper, dat ik aan mocht sluiten bij een geweldig fijne en toffe groep. Dank voor het vertrouwen, de steun en de goede raad. Op naar volgend jaar!

En ook dank aan jou, beste lezer. Dank voor weer een mooi Bond-jaar, dank voor de reacties onder artikelen. Dank voor de likes en hartjes op social media. Dank voor het kijken naar de filmpjes ons YouTube-kanaal. Samen gaan we 2022 in, het jubileumjaar. Een jaar waarin we nog wel een paar keer achterom zullen kijken, maar zeker ook vooruit. James Bond will return, en wij ook. Een heel fijn 2022!

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.