James Bond Nederland
Home » Nieuws » Leslie Bricusse (1931–2021) overleden

Leslie Bricusse (1931–2021) overleden

Tekstschrijver Leslie Bricusse is overleden. Bond-fans kennen hem als de schrijver van de nummers Goldfinger en You Only Live Twice. Het grote publiek kent hem allicht van Willy Wonka and the Chocolate Factory. Bricusse is 90 geworden.

Leslie Bricusse heeft twee bijdragen aan de Bond-films geleverd. In 1964 schreef hij samen met Anthony Newly de tekst van Goldfinger (1964), een nummer dat onsterfelijk werd, en haast synoniem met Bond. Met muziek van John Barry en de krachtige stem van Shirley Bassey werd het wereldberoemd. Ook de tekst van You Only Live Twice (1967) was van de hand van Bricusse. Ditmaal schreef hij de tekst zelf, de muziek was andermaal van Barry. Nadat Julie Rogers eerst een versie met een andere tekst zong die afgekeurd werd, werd het nummer herschreven en ingezongen door Nancy Sinatra. Zo is het uiteindelijk ook in de film te horen.

Goldfinger

He’s the man, the man with the Midas touch

A spider’s touch

Such a cold finger

Beckons you to enter his web of sin

But don’t go in

Embed from Getty Images

Ander werk

Bij het grote publiek is Leslie Bricusse vooral bekend als schrijver van de nummers in Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971). Hij schreef de liedjes wederom samen met Anthony Newly. De bekendste nummers uit die film zijn The Candy Man en Pure Imagination, dat laatste gezongen door Gene Wilder. Bricusse kreeg twee Oscars, waaronder eentje voor het nummer Talk to the Animals uit Dr. Dolittle (1967). Dat nummer ken ik eigenlijk beter in de versie van Roger Moore op bezoek bij de Muppet Show. Een verborgen Bond-connectie, dus.

Leslie Bricusse overleed in zijn slaap in Saint-Paul-de-Vence in Frankrijk. Goede vriendin Joan Collins noemde hem “één van de grootste tekstschrijvers van onze tijd.” Ook Nancy Sinatra postte een eerbetoon op Twitter. “Leslie Bricusse was mijn friend voor meer dan 50 jaar – jaren gevuld met warme omhelzingen, een sterke schouder en een leidende hand”, schreef ze.

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.