James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Neemt Amazon het noodlijdende MGM over?

Neemt Amazon het noodlijdende MGM over?

Dat Metro Goldwyn Mayer in financiële problemen zit mag geen geheim zijn. In oktober 2020 hing een release van No Time To Die op Apple TV+, Netflix of Amazon al in de lucht. De deal ging toen naar verluid door ingrijpen van Bond-producent Barbara Broccoli niet door.

600 miljoen dollar weigeren. Daar heb je wel ballen voor nodig. En dat kan je wel aan Barbara Broccoli overlaten. Ze runt EON Productions al sinds eind jaren tachtig, toen haar vader Albert R. Broccoli het bijtje erbij neer gooide. Stiefbroer Michael Wilson stapte samen met haar in EON.

MGM blijft in de problemen

RTL Nieuws komt vandaag met het bericht dat Amazon het noodlijdende Metro Goldwyn Mayer wil overnemen. Over een som is men het al eens; 9 miljard dollar. Daarvoor krijgt Amazon de gehele James Bond-filmcollectie, plus de rechten voor release en streaming plus DVD/Blu Ray/4K Ultra HD van No Time To Die. Ik sprak met verslaggever Jelle Maasbach van RTL. Hij vroeg me of ik de overname zag zitten.

Zeker! Metro Goldwyn Mayer zit al in de problemen sinds de release van Casino Royale (2006). Het lijkt mij niet meer dan logisch als een andere firma MGM overneemt. Amazon zou dat best eens kunnen zijn.

Maar wat moet Amazon dan eventueel overnemen? Enkel No Time To Die of ook de gehele MGM-portefeuille waarin zich ook de vierentwintig andere James Bond-films bevinden?

Het lijkt mij het meest verstandig dat Amazon dan niet enkel No Time To Die overneemt maar ook de vierentwintig andere James Bond-films. Zo is de toekomst voor de James Bond-films in ieder geval gered.

Wordt Amazon de nieuwe MGM eigenaar?

Hoe groot is de kans dat het Amazon van Jeff Bezos MGM daadwerkelijk overneemt? Daar durf ik geen helder antwoord op te geven. Toen Metro Goldwyn Mayer in 2010 haar faillissement aanvroeg bleek er nog van alles mogelijk. Het ging over een Chapter 11 bankruptcy. Een forse reorganisatie waarin weer (tijdelijk) nieuwe activa, dus geld, werd gevonden. Amazon is wel echt een grote speler. Ze heeft bij haar Prime ongeveer 200 miljoen abonnees. Netflix in met 208 miljoen abonnees marktleider.

Synopsis No Time To Die

James Bond kan niet lang van zijn rust op Jamaica genieten als zijn oude vriend van de CIA Felix Leiter hem om hulp vraagt. De missie gaat om het redden van een ontvoerde wetenschapper. Een missie die veel verraderlijker en gevaarlijker is dan hij op het eerste gezicht oogt. Het verhaal leidt Bond naar een mysterieuze schurk die de beschikking over gevaarlijke nieuwe technologie heeft.

No Time To Die verschijnt op donderdag 30 oktober in de Nederlandse bioscopen. Wil je meer weten over de film? Bezoek dan onze speciale wiki pagina!

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken