James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » No Time To Die

No Time To Die


Synopsis

James Bond (Daniel Craig) is teruggetreden als geheim agent van Mi6 en geniet van een minder hectisch leven op Jamaica. De vrede wordt al snel verstoord nadat zijn oude vriend Felix Leiter (Jeffrey Wright) van de CIA hem bezoekt en M (Ralph Fiennes), die ook op zoek is naar 007 voor een nieuwe missie, James om hulp vraagt. Als Bond een nieuwe 00-agent met de naam Nomi (Lashana Lynch) treft leert hij dat zij hem heeft vervangen als Mi6 haar beste top agent. Ze is trouwens niet onder de indruk van zijn behaalde successen. De missie om een ontvoerde wetenschapper te bevrijden krijgt een andere wending en is veel gevaarlijker dan gedacht. Het verhaal brengt Bond op het spoor naar een mysterieuze schurk met de naam Safin (Rami Malek) die van plan is zijn nieuwe levensgevaarlijke uitvinding te gebruiken.


Cast


Crew


(pre) productie

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen rond No Time To Die.

Kort na het verschijnen van Spectre wordt de volgende film aangekondigd. Producent Barbara Broccoli laat weten even een pauze te hebben na de drie jaar die ze nodig hadden voor het 24ste James Bond-avontuur. In een interview liet ze weten dat vanaf voorjaar 2016 de productie gaat starten voor No Time To Die. Ze weet nog niet of Daniel Craig terug zal keren als 007. Pas in juli 2017 wordt bekend dat No Time To Die zal verschijnen in november 2019. Het script is wederom in handen van Neal Purvis en Robert Wade. Eerder dat jaar kocht EON Productions een helikopter in Duitsland.

Op 16 augustus 2017 is de kogel door de kerk: officieel wordt bekend gemaakt dat Daniel Craig terugkeert als 007 in No Time To Die. Hij deed dit in de Late Night Show van Stephen Colbert. Daarna wordt het stil rondom No Time To Die. Pas in mei 2018 wordt bekend gemaakt dat de film geregisseerd zal worden door Danny Boyle en mede geschreven wordt door John Hodge. De release datum wordt vastgezet op 8 november 2019 en de premiere zal op 29 oktober zijn. De distributie zal in handen zijn van MGM.

Maar twee maanden later zag de wereld er weer heel anders uit. Barbara Broccoli, Michael Wilson en Daniel Craig laten weten dat Danny Boyle niet langer de regisseur van de film is. Een maand later wordt de nieuwe regisseur voorgesteld: Cary Joji Fukunaga gaat het stokje overnemen van Danny Boyle. Ook wordt voor het eerst een nieuwe releasedatum genoemd. De film wordt verschoven naar het voorjaar van 2020. 14 februari werd de nieuwe datum. Langzaam wordt ook de cast en crew bekend gemaakt. Zou roden als crew Linus Sandgren en Alexander Witt toegevoegd. In diverse interviews laten Ben Wishaw (Q) en Naomie Harris (Miss Moneypenny) weten dat ze terug keren in No Time To Die.

2019 begint met een dubbel gevoel. De eerste beelden van repetities van het stuntteam komen naar buiten en wordt er druk gewerkt in Noorwegen. Daar worden zelfs de eerste beelden van filmopnames naar buiten gebracht. De andere kant is dat dat er weer uitstel van de releasedatum bekend is gemaakt. Deze is verschoven naar 8 april 2019. Er wordt druk gespeculeerd over mogelijk opnames in Jamaica en Italië. Regisseur Fukunaga werd gespot in het Italiaanse dorp Matera.

Einde goed nieuws: op 25 april 2019 werd er een livestream georganiseerd vanaf Jamaica. Fans werden een beetje teleurgesteld: de titel werd niet onthuld. Wel was de cast aanwezig, werden de filmlocaties bekend gemaakt en een korte omschrijving van het verhaal. De dagen erna konden we genieten van de opnames op het eiland Jamaica.

Na de opnames is Jamaica werden deze voortgezet in hartje Londen en de Pinewood Studios. Dankzij een bezoek van de Prince of Wales krijgen we een blik op de set van MI6 en zien we dat er een Cuba set is gebouwd. Een aantal dagen erna worden in het centrum van de stad opnames gemaakt, waaronder met Daniel Craig en de Aston Martin V8. De opnames duurden een paar dagen.

Halverwege juli 2019 is gestart met de voorbereidingen van filmopnames in Schotland. Dezelfde voertuigen uit Noorwegen werden voor de repetities gebruikt, wat erop duidt dat het een dubbellocatie zal worden voor Noorwegen.

Op 20 augustus 2019 wordt eindelijk de titel van de film bekend gemaakt: No Time To Die. In de officiele verklaring zien we ook de naam van Dan Romer staan als componist van de film.

Er waren al veel voorbereidingen in de Italiaanse stad Matera. Het ws nog onduidelijk of dit voor de James Bond-film was. Eind augustus kwamen daar de verlossende beelden: er werd geracet met de Aston Martin DB5! De weken erna blijft er, op steeds verschillende plaatsen, opnames gemaakt. Acteurs waren nog niet te zien. Op 9 september strijken ook acteur Daniel Craig en Lea Seydoux en regisseur Cary Fukunaga neer in Italië. De weken erna worden er vele opnames gemaakt.

Op 5 oktober, Global James Bond Day, wordt de eerste teaserposter van No Time To Die bekend gemaakt. Hoe het staat met de opnames is niet duidelijk. Wel wordt er in Schotland gefilmd met diverse Land Rovers. Er is gespot dat de voertuigen dezelfde Russische kentekenplaten hebben als tijdens de opnames in Noorwegen.

Op 26 oktober komt er een verlossend woord van de productie af: de laatste opnamedag is een feit. Dit wordt bekendgemaakt met een foto waarop we Daniel Craig in smoking zien, samen met regisseur Cary Fukunaga. Ook wordt bekend gemaakt dat het personage van Rami Malek de naam Safin krijgt.

Halverwege november komen de eerste geruchten op gang dat spoedig de trailer zal gaan verschijnen. Dat gebeurde op 4 december 2019. Een dag eerder werden de karakterposter van de film bekendgemaakt.

Op 4 maart 2020 kondigen de studios en producent aan No Time To Die te verplaatsen naar november 2020 vanwege de theatrale markt die onder druk staat vanwege het Covid-19 virus.

Na een uitgebreide PR campagne die begin september 2020 begon kwam op 2 oktober dan toch het nieuws naar buiten dat de film tot april 2021 werd uitgesteld. Helaas was het virus in die tijd aan een forse wereldwijde opleving bezig. Omdat producent EON Productions elke wereldburger de kans wil geven om van No Time To Die te genieten nam men deze beslissing. Eentje die uiteraard ook financieel is.

Op vrijdag 22 januari 2021 wordt met een enkele zin vermeld dat No Time To Die opnieuw uitstel krijgt. Het is inmiddels de vijfde keer. De film gaat vanwege Covid naar vrijdag 8 oktober 2021. Nederland is een dag eerder op 7 oktober 2021 aan de beurt. De reden naast Covid laat zich raden. Lees daarvoor de vorige alinea maar even.


Sponsoren

Aston Martin
Aston Martin is wederom partner. Het Britse bedrijf leverde voor de film een viertal modellen: de beroemde Aston Martin DB5, de V8 (The Living Daylights), de Valhalla en de DBS Superleggera.

Bond 25 Greg Williams Aston Martin DB5 V8 Valhalla
© 2019 EON Productions

Bollinger
Het Franse wijnhuis heeft officieel nog niet bekend gemaakt dat ze partner zijn van No Time To Die. Wel markeerde dit jaar de 40e verjaardag tussen Bollinger en James Bond. In aanloop van de film is er wel al een speciale fles op de markt gekomen. Niet genoemd naar de film, maar wel met het cijfer 25 op de fles.

Chopard Jewellery
Met de komst van de karakterposters werd ook bekend gemaakt dat het Zwitserse Chopard Jewellery officieel partner is van No Time To Die. Op de karakterposter van Paloma (Ana de Armas) is te zien dat zij een armband, ketting en oorbellen draagt van het merk.

No Time To Die sponsorschap chopard

CMA-CGM
Het Franse transportbedrijf CMA-CGM werd gevraagd om medewerking te verlenen voor opnames in de haven van Jamaica: Kingston Container Terminal. Het bedrijf, wereldleider op gebied van transport en logitiek, stemde toe. Het leverde voor de film een tweetal schepen en 1.000 containers.

No Time To Die sponsorschap CMA-CGM

Globe-Trotter
Het Britse merk van luxe koffers en andere bagage accessoires is sinds 2012 (Skyfall) verbonden aan de James Bond-films. In Matera (Italië) zijn de koffers ook al gespot. De kans is heel groot dat het merk dus wederom officieel partner wordt.

Heineken
Ook de samenwerking met Heineken is nog niet officieel bevestigd. Maar in de film waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen tijdens de opnames op Jamaica zien we Felix Leiter aan een bar zitten: met diverse flesjes van het Nederlandse biermerk voor zich.

Bond 25 making of felix leiter heineken

Land Rover
Op 13 november 2019 maakte het merk Land Rover bekend officieel partner te zijn van No Time To Die. Het merk zal te zien zijn in een bloedstollende achtervolging met de nieuwe Land Rover Defender 110 X modeljaar 2020. Het bedrijf maakte ook bekend dat de Land Rover Series III en de Range Rover SVR te zien zijn in de film.

No Time To Die sponsorschap Jaguar Land Roverkopie

N.Peal
Ze hebben nog niet officieel bekend gemaakt dat ze sponsoren zijn. Echter is James Bond te zien in hun kleding. Daarnaast staat er op hun website een sectie No Time To Die welke nog niet te bezoeken is.

Omega
Na de release van de trailer was er in New York ook de presentatie van Omega en No Time To Die. Daar werd bekend gemaakt dat het horlogemerk wederom officieel partners is van de film. Er werd bekend gemaakt dat 007 een nieuwe Omega Seamaster Diver 300M draagt in de film.

No Time To Die sponsorschap omegakopie

Spirit Yachts
Tijdens de opnames in Jamaica is Daniel Craig gezien aan het roer van een Spirit Yacht. Het Engelse bedrijf was partner van de eerste James Bond0film van Daniel Craig, Casino Royale. Het bedrijf heeft nog niet bevestigd of het een partner is.

Tom Ford
Ook dit is nog niet bevestigd, maar het lijkt erop dat Daniel Craig wederom de pakken van Tom Ford draagt in de nieuwe film. Ook is te zien dat Craig een Tom Ford spijkerbroek draagt tijdens de opnames in Jamaica.

Triumph Motorcycles
Tijdens opnames in Matera (Italie) was er al een Triumph motorfiets gezien. Begin december 2019 maakte het Britse merk bekend officieel partners te zijn van No Time To Die. In de film is een Triumph Scrambler 1200 XE en de Tiger 900 te zien.

No Time To Die sponsorschap Triumph

Premiere & releasedata

Donderdag 30 september 2021 in Nederland.


Voertuigen en gadgets


Locaties


Verenigd Koninkrijk
De bakermat van de James Bond-films: de Pinewood Studios. De studios zijn gebruikt voor interieuropnames van het MI6 gebouw en er is een set van Cuba te zien.

In juli 2019 zijn er opnames gestart in Schotland bij het plaatsje Aviemore. De locatie in Schotland is een dubbellocatie voor Noorwegen, waar een achtervolging (deels) werd opgenomen.

Noorwegen
In december 2018 heeft EON Productions een subsidie aangevraagd in Noorwegen om daar te gaan filmen. In januari 2019 werd deze aanvraag goedgekeurd. Een Noorse krant heeft eind februari 2019 ontdekt dat er een bouwwerk werd neergezet in het dorpje Hakadal. Volgens de makelaar wordt het een bouwwerk van tijdelijke aard. Groot vermoeden is dat dit een set van No Time To Die is. Er is hierover verder nog niks officieel bekend gemaakt. Op 27 maart 2019 zijn de opnames begonnen op het meer. De Nederlander Hessel Visser plaatste daar een foto van.

© Varingen, 2019

Ondertussen wordt er al druk gefilmd in Noorwegen. Op de eerste beelden is een jong meisje te zien en mannen met masker en automatische wapens.

©Jules Bridger, Splashnews.com, 2019

Tijdens de persconferentie op Jamaica werd door de regisseur bekend gemaakt dat Noorwegen inderdaad een van de locaties is waar gefilmd is of gaat worden.

Op de beroemde Atlantic Road werden opnames gemaakt. Er werd gefilmd met de Aston Martin V8, een oudere Toyota Landcruiser en twee Russische Landrovers.

Italië
Ook Italie wordt volgens geruchten wederom weer aangedaan. De nieuwswebsite www.sassilive.it is er stellig van overtuigd dat er gefilmd gaat worden in de historische stad Matera, Zuid-Italie. De opnames zouden gaan plaatsvinden in juli 2019. De Amerikaanse website Varity heeft gemeld dat er gefilmd gaat worden met meer dan 500 figuranten. De opzet zou hetzelfde zijn als de pre-title sequence uit Spectre. Over deze locatie is nog niks bevestigd.

Volgens de laatste berichten van de Italiaanse online-krant Sassilive.it zou er gefilmd gaan worden in de oude wijk Sassi en op het strand Marina di Pisticci. Het laatste zou de ontknoping van de film moeten plaats vinden. Een deel van de opnames zouden niet in juli plaats gaan vinden, maar in september, na het Bruna Festival. Wellicht kunnen we dan iets verwachten als in Quantum Of Solace, waarbij er gefilmd werd bij de beroemde Palio (paardenrennen) in Siena.

Tijdens de persconferentie op Jamaica werd door de regisseur bekend gemaakt dat de historische Italiaanse stad Matera inderdaad een van de locaties is waar gefilmd gaat worden. Of de overige geruchten hiervan kloppen is niet bekend.

Jamaica
De geboortegrond van James Bond, zowel literair als op het witte doek, wordt genoemd als mogelijke locatie van No Time To Die. Gregg Wilson zou in maart 2019 op het eiland zijn voor locatie scouts. Het vakantiehuis van Ian Fleming, GoldenEye, zou op de wensenlijst van de co-producent staan. Volgens de Jamaicaanse minister van tourisme, Hon Edmund Barlet zijn de gesprekken met EON Productions al in een vergevorderd stadium. Hij gaf aan: “Als James Bond nogmaals naar Jamaica komt geeft dat een enorme potentie aan onze toerismesector en onze marketing voor het eiland” (bron: Gesprekken met Jamaicaanse regering d.d. 30-03-2019).

Het was bijzonder dat de persconferentie werd gehouden in de tuinen van GoldenEye. Daar werd bekend gemaakt dat Jamaica inderdaad een rol gaat spelen in de nieuwe film. Op het terrein is een aparte woning gebouwd.

De opnames op Jamaica werden gemaakt in het centrum van Port Antonio. Ook zijn er opnames gemaakt van James Bond op een jacht en is er een watervliegtuig te zien. Van de opnames in Jamaica werd officieel een filmpje van gemaakt, welke hieronder te zien is.


Posters

Op 20 augustus 2019 werd de titel van de film officieel bekend gemaakt. Dit werd gedaan middels een animatiefilmpje. Voor het logo van de titel is gekozen voor het lettertype Futura ND Black in combinatie met het huidige 007-logo. De titel is geschreven in witte hoofdletters met een zwarte achtergrond. Het 007-logo is goudkleurig. Het lettertype stampt uit 1929 en werd vooral in de begin periode gebruikt. De hoofdletters waren makkelijk te maken voor stencilmachines.

No Time To Die titel logo
Het logo van de 25e James Bond film No Time To Die.

Op Global James Bond Day (5 oktober) werd de teaserposter van No Time To Die uitgebracht. De foto is gemaakt door de vaste fotograaf Greg Williams op Pinewood Studios.

No Time To Die Teaserposter 2019

Op 3 december 2019 wordt door EON Productions een set karakterposters uitgebracht. De posters verschijnen van  Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Lashana Lynch, Ben Whishaw en Ana de Armas.


Muziek

Op 20 augustus 2019 wordt de titel bekend gemaakt. In het officiële bericht wordt Dan Romer genoemd als componist van de nieuwe film.

Dan Romer is eigenlijk nog relatief onbekend in de filmwereld. Wel schreef hij de muziek voor Amerikaanse televisieseries als The Good Doctor, Atypical en Maniac. De reden dat regisseur Cary Fukunaga voor hem zou hebben gekozen is omdat de twee al eerder hebben samengewerkt. Beide waren betrokken bij de productie van The Rift (2012) en Beasts With No Nation (2015).

In december 2019 beginnen er geruchten te ontstaan dat Dan Romer niet meer betrokken is bij de productie. Volgens onbekende bronnen zouden er creatieve verschillen zijn tussen de producten en de componist. Hans Zimmer zou worden genoemd als mogelijk opvolger.

Op 14 januari 2020 is de kogel door de kerk. Door EON Productions wordt bekend gemaakt dat de muziek van No Time To Die gecomponeerd gaat worden door Hans Zimmer. Over Dan Romer geen woord meer. “Een droom komt uit om te mogen werken met de legendarische componist Hans Zimmer”, aldus Michael G. Wilson en Barbara Broccoli. Later die dag komt het nieuws dat de 18-jarige zangeres Billie Eilish de titelsong gaat zingen.


Multimedia

No Time To Die | Matera Bridge Attack

Merchandise

No Time To Die VIP Ticket Box
Het eerste item in de officiele online 007 Store. De box bevat twee tickets voor de film, een magneet met de filmposter, set van zes ansichtkaarten en een gouden Aston Martin DB5 sleutelhanger. Prijs € 69,50 en alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk.

No Time To Die merchandise VIP box

Aston Martin DB5 sleutelhanger
De hanger was niet nieuw, de verpakking wel. Speciaal voor het uitkomen van No Time To Die is opnieuw de Aston Martin DB5 sleutelhanger uitgebracht. Op de verpakking is het logo van de film te zien. Prijs € 15,50 en te bestellen via 007Store.com

No Time To Die sleutelhanger Aston Martin DB5 001

Barton Perreira zonnebrillen
James Bond draagt in de nieuwe film een drietal zonnebrillen van het exclusieve merk Barton Perreira. De zonnebrillen zullen vanaf januari 2020 beschikbaar zijn voor iedereen. De zonnebrillen worden geleverd in een nette en strakke 007 verpakking en op de pootjes is het 007-logo zichtbaar. De drie zonnebrillen zijn de modellen Norton, Courtier en Joe. Ze hebben een prijskaartje van respectievelijk € 365,00, € 530,00 en € 365,00.

Empire Magazine
Het filmmagazine Empire Magazine pakt in het januari-nummer van 2020 uit met No Time To Die. Het magazine komt met exclusief nieuwe beelden en interviews met onder andere Rami Malek en producent Barbara Broccoli. Voor de vaste abonnees verscheen het nummer al eind december met een unieke omslag. Deze omslag werd ontworpen door de Nederlandse illustrator Dennis Vernooij (rechter omslag).

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition
Het nieuwe horloge welke James Bond draagt in de nieuwe film, wordt ook een speciale uitgave. Het horloge is verkrijgbaar in de variant met een metalen band, of met een NAVO-band. Het horloge is vanaf februari 2020 verkrijgbaar. Prijskaart is € 7.700,– en alleen verkrijgbaar via officiele dealers.

No Time To Die: Making Of The Film (boek)
Dit hardcover koffietafel boek verschijnt in april 2020. Het wordt uitgegeven door Titan Books en is samengesteld door Mark Salisbury. Het boek zal informatie bevatten over de locaties, karakters, gadgets, wapens, auto’s en meer. Naast setfoto’s zal er ook concepten, kleding, uitleg van stunts en interviews met cast en crew te vinden zijn. Het boek krijgt een afmeting van 27 x 30 cm en 192 pagina’s.

No Time To Die making of book titan books 2019

Corgi Toys
Corgi heeft in de 2020 catalogus twee modellen opgenomen uit No Time To Die. Het betreft de Aston Martin DB5 en de Aston Martin V8. Beide modellen zijn heruitgaven. Er is nog geen afbeelding van de verpakking bekend. De Aston Martin DB5 heeft modelnummer CC04314 en is schaal 1:36. De Aston Martin V8 heeft modelnummer CC04805 en is ook schaal 1:36. Het is een exacte uitgave van The Living Daylights. Voor beide modellen geldt een adviesprijs is £29.99

Scalextrix
Ook Scalextric heeft in de 2020 catalogus een aantal No Time To Die-items opgenomen. Zo is er een Micro Scalextrix baan met de Aston Martin DB5 en de Jaguar XF. De baan is 4 meter lang en is schaal 1:64. Modelnummer is G1161. Twee andere items zijn losse modellen voor de reguliere Scalextrix baan. Het gaan om de Aston Martin DB5 (modelnummer C4202) en de Aston Martin V8 (modelnummer C4203). Beide hebben een adviesprijs van £45.99.

Mok
Een witte mok met daarop het logo van No Time To Die. Prijs £12,00 exclusief verzendkosten.

No Time To Die

Regisseur
Cary Joji Fukunaga

Producenten
BarbaraBroccoli
Michael G. Wilson
Gregg Wilson
Chris Bringham

Scenario
Ian Fleming (karakter)
Neal Purvis
Robert Wade
Phoebe Waller-Bridge

Cinematografie
Linus Sandgren

Muziek
Dan Romer

Soundtrack
Hans Zimmer

Release
30 september 2021 (NL)
08 oktober 2021 (VS)

Filmlocaties
Groot-Brittannië
Jamaica
Noorwegen
Italië