James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » The Man With The Golden Gun

The Man With The Golden Gun


Synopsis

Het is alweer een jaar geleden dat Bond spoorloos verdween tijdens zijn missie in Japan. M heeft hem dood laten verklaren en daarmee een pijnlijk boek gesloten. Maar dan staat plots een man in Londen op de stoep die beweert James Bond te zijn. Hij wenst M te spreken. Nadat zijn identiteit is bevestigd, wordt Bond uitgenodigd voor een gesprek met M. Dan probeert Bond zijn voormalig baas met een pistool te doden, wat mislukt.

M ontdekt dat Bond in de Sovjet-Unie is gehersenspoeld en door de Russen op pad is gestuurd om zijn voormalige chef bij de Britse inlichtingendienst te vermoorden. M heeft medelijden met zijn voormalig beste agent. Hij gunt hem een kans zijn 00-status terug te winnen en stuurt hem naar Jamaica. Daar moet Bond een gevaarlijke huurmoordenaar genaamd Francisco Scaramanga doden. Scaramanga gebruikt bij iedere moord zijn gouden revolver, vandaar zijn bijnaam De man met de gouden revolver.

Bij zijn eerste ontmoeting met Scaramanga vraagt Bond of hij voor hem mag werken. Scaramanga stemt daarmee in en Bond ontdekt al snel dat Scaramanga zich met allerlei duistere praktijken bezig houdt, waarbij zowel de Amerikaanse maffia als de Russische KGB betrokken is. Bond loopt oude bekende (en inmiddels weer werkzaam als CIA-agent) Felix Leiter tegen het lijf en leert dat Leiter ook achter Scaramanga aan zit. Daarnaast krijgt hij wat hulp van zijn voormalige secretaresse, Mary Goodnight.

Bond ontdekt dat één van de KGB-agenten Bond heeft herkend en zijn identiteit heeft verklapt aan Scaramanga. Voor nu wil Scaramanga toneel spelen maar hij zweert Bond (die dat op zijn beurt hoort) na het weekend te vermoorden.

Samen met een delegatie aan schurken nemen Bond en Scaramanga een trein door het Jamaicaanse land. Met de hulp van Leiter weet Bond de meeste schurken uit te schakelen. Alleen Scaramanga weet, weliswaar gewond, weg te komen. Bond zet de achtervolging in en weet De man met de gouden revolver in het moerasland te doden.


Boek versus film

Tijdens het schrijven van The Man with the Golden Gun was Fleming stervende. Hij was nog in staat een eerste ruwe versie op te leveren, maar stierf voordat hij deze grondig kon oppoetsen. Dat is te merken, want het is één van de mindere Bond-boeken. Het verhaal is redelijk simpel, mist een Bond-girl van betekenis en heeft met Scaramanga meer een lokale boef dan een echt crimineel meesterbrein.

In de filmversie zijn dan ook veel nieuwe elementen toegevoegd (de Solar Energy, de titanenstrijd tussen 007 en Scaramanga), zijn er een tweetal Bond-girls aan het verhaal toegevoegd en is Scaramanga als personage beter en ‘Bond-waardiger’ uitgewerkt. De gouden revolver krijgt ook een upgrade. In het boek is het niet meer dan een vergulde revolver, maar in de film wordt het een uniek pistool dat kan worden samengesteld met alledaagse producten zoals een aansteker en een pen. Eigenlijk kan je wel stellen dat alleen de naam Scaramanga, het concept gouden revolver en het karakter Mary Goodnight uit het boek zijn overgenomen.


Hoofdstukken

01    ‘Can I Help You?’
02    Attentat!
03    ‘Pistols’ Scaramanga
04    The Stars Foretell
05    No. 3 ½ Love Lane
06    The Easy Grand
07    Un-real Estate
08    Pass The Canapés!
09    Minutes Of The Meeting
10    Belly-Lick, etc
11    Ballcock, And Other, Trouble
12    In A Glass, Very Darkly
13    Hear The Train Blow!
14    The Great Morass
15    Crab-meat
16    The Wrap-up
17    Endit


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

1 april 1965