James Bond Nederland
Home » Nieuws » James Bond-boeken krijgen nieuwe spin-off reeks: Double O!

James Bond-boeken krijgen nieuwe spin-off reeks: Double O!

Groot nieuws uit de literaire James Bond-wereld: die wereld wordt namelijk een stukje groter! De Schotse schrijfster Kim Sherwood mag aan de slag met het Bond-universum, en schrijft voor Ian Fleming Publications een nieuwe trilogie. Die trilogie zal Double O heten, en focust op andere 00-agenten dan James Bond zelf.

James Bond wordt vermist. Dat is het uitgangspunt van Double O, een nieuwe trilogie geschreven door Kim Sherwood. In de trilogie volgen we de andere Double O-agenten van MI6, die proberen om Bond terug te vinden. Het eerste boek moet in september 2022 verschijnen in het Verenigd Koninkrijk, en wordt uitgegeven door HarperCollins. Dat boek heeft nog geen titel of definitieve cover, maar de uitgeverij gaf wel een tijdelijke cover vrij, evenals een synopsis.

De synopsis

James Bond wordt vermist, vermoedelijk gevangen genomen of zelfs gedood. Bonds leeftijdsgenoten zijn allemaal vertrokken, en een nieuwe generatie van Double O-agenten werd gerekruteerd om hen te vervangen en een wereldwijd gevaar te bevechten. Tegelijkertijd zijn M en Moneypenny op zoek naar een mol binnen MI6. Zal de waarheid op tijd ontdekt worden – of is dit het einde van de Double-O sectie?

Het is een gewaagde sprong van de boekenreeks en Ian Fleming Publications. Een reeks over James Bond, maar zonder 007 zelf, of toch zonder 007 op de voorgrond. Het is de spin-off waar sommige Bond-liefhebbers op hopen voor de films. En anderen misschien voor vrezen. Het is echter niet de eerste keer dat Ian Fleming Publications zich op onbekend terrein waagt: eerder al verkende Anthony Horowitz het begin van Bonds carrière in Forever and a Day (2018). De boeken durven misschien meer dan de films. En Kim Sherwood krijgt direct het vertrouwen voor een hele trilogie. Volgens Ian Fleming Publications was dat best evident.

James Bond en andere Double O-agenten in Thunderball (1965)

Dromen over Bond

Corinne Turner, van Ian Fleming Publications, is vol lof: “In haar eerste roman Testament heeft Kim een zeldzaam talent laten zien voor personage-ontwikkeling, tijd en plaats. Ze trok lezers mee in een reis die zich ontvouwde op onverwachte wijze. Die talenten en een levenslange passie voor Fleming en Bond maken van haar de perfecte keuze voor deze nieuwe extensie aan het 007-universum. Ik kan niet wachten tot de lezers zien wat ze heeft gecreëerd.”

Kim Sherwood zelf werd als kind vooral aangetrokken tot Pierce Brosnan als Bond, vertelt ze: “Het is een van mijn blijvende liefdes sinds ik Pierce Brosnan van die dam zag springen in GoldenEye (1995). Kort daarna werd ik gegrepen door de Ian Fleming-boeken. Als tiener koos ik Fleming toen onze leraar Engels vroeg naar welke schrijver we opkeken – ik heb het opstel nog altijd. Sinds dat moment droomde ik er van om over James Bond te schrijven. Het is zeldzaam dat dromen werkelijkheid worden, en ik ben de Fleming-familie dankbaar voor deze ongelofelijke kans. Ik voel me vereerd dat ik de eerste schrijver ben die het Bond-universum mag uitdiepen door de Double O-sectie. Om nieuw leven te geven aan oude favorieten en nieuwe personages toe te voegen aan de canon. Ik ben super enthousiast om de wereld kennis te laten maken met mijn Double O-agenten.”

Auteur Kim Sherwood met bijpassende martini

Eerste vrouw

Volgens uitgeverij HarperCollins is Kim Sherwood ook de eerste vrouw die zich aan een Bond-roman mag wagen. Dat klopt ook, als je de kortverhalen van Samantha Weinberg buiten beschouwing laat. Zij schreef van 2005 tot 2008 over het leven van Moneypenny in The Moneypenny Diaries en twee andere kortverhalen over Bond. Sherwood is echter wel de eerste vrouw die over Bond schrijft in een langere versie. Het boek wordt nu al “gedurfd, vlot geschreven, sexy en gewoon onweerstaanbaar vermakelijk” genoemd. Benieuwd of het de verwachtingen kan inlossen.

Kim Sherwoods eerste boek in de Double O trilogie verschijnt dus in september 2022 in het Verenigd Koninkrijk bij uitgeverij HarperCollins. Een Nederlandse vertaling zal wel niet lang op zich laten wachten. Het boek kan je hier al vooruit bestellen in het Engels.

Corneel Vanfleteren

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, en raakte zo meer en meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bondfilm in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander, en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproductie volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.