James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Een emotionele reactie op de eerste keer NTTD (spoilers)

Een emotionele reactie op de eerste keer NTTD (spoilers)

Stel je voor: je komt uit de bioscoop, je hebt net No Time To Die gezien. Maar je kan je reactie niet zo snel aan iemand kwijt. Wat doe je dan? In mijn geval was het antwoord: een camera laten filmen, en 40 minuten lang alle indrukken eruit gooien. Het gevolg is een vrij emotionele reactie.

Dit artikel bevat spoilers voor No Time To Die

Mijn eerste keer No Time To Die was midden in de nacht, om 0:07 uur precies. Ik leek wel gek, want ik had niemand bereid gevonden om zo’n lange film zo verschrikkelijk laat te gaan bekijken. Ik trok dus alleen naar de bioscoop. En ik wandelde na de film dus alleen naar buiten, sprong op mijn fiets en reed naar huis, om 3 uur ’s nachts. Op Twitter deelde ik in zeer bedekte termen wat ik van de film vond. #NoTimeForSpoilers, dat hadden we afgesproken. Ik kon mijn ei dus moeilijk kwijt. En toch moest het eruit. Een dag later plaatste ik als reactie het volgende filmpje op YouTube. Een woordenstroom van 40 minuten. In het Engels.

Toegegeven, het staat in schril contrast met hoe Gosse zijn eerste keer No Time To Die beleefde. Geen uitgebreid reisverslag voor mij. En toch herken ik veel van wat hij beschrijft over de film zelf. Spanning, euforie, blijdschap, tranen, ongeloof en schok wisselden elkaar af. Handen voor mijn mond(kapje). Wat een emotie. En die emotie is nog zichtbaar in het filmpje. Als ik het heb over hét moment, komt het maar moeilijk over mijn lippen. James Bond gaat dood. Het voelde toen als iets wat je eigenlijk niet mocht zeggen. Iets onwezenlijks was gebeurd. Iets wat ik moeilijk kon vatten. Maar in mijn reactie zie je ook blijdschap en euforie over de personages en de actie. Frustratie over de gun barrel. Opluchting over de muziek. Het komt er allemaal uit, de eerste keer dat ik het van me af laat glijden en hardop uitspreek.

Emotie vs ratio

Die emotionaliteit zorgde ervoor dat ik bepaalde plotelementen miste. Een aantal dingen die ik zeg, kloppen niet. Onze columnist Jasper verbeterde me: aan het einde zien we de V8, niet de DB5. Dat had-ie goed gezien. Ik niet, ik zat op dat moment nog volledig in de film. Ook Safins bedoeling en de nanobots/DNA/Hercules had ik nog niet helemaal begrepen. Dat kwam pas later, toen ik de film nog eens zag. En toen was de tijd van ontleden, analyseren en discussiëren alweer aangebroken.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op het discussiëren over Bond-films. En bij het opnieuw bekijken van de oudere films vallen me geregeld nieuwe dingen op. Maar ik merk dat mijn emoties steeds minder intens worden, telkens ik No Time To Die opnieuw zie. Ik ga steeds rationeler met de film om, ik let meer op het plot dan dat ik de film over me heen laat komen. En zo blijft die eerste reactie een bijzonder tijdsdocument: een moment waarop ik alleen was met mijn verdriet, spanning en euforie. Het bewijs van wat een nieuwe Bond-film met je doet. Eigenlijk is het nu al jammer dat we weer een paar jaar moeten wachten voor het nog eens kan. Een nieuwe Bond-film ervaren, met alle emoties erbij. Maar goed, het volgen van de productie van Bond 26 zorgt vast ook voor spanning en sensatie.

Synopsis

James Bond (Daniel Craig) is teruggetreden als geheim agent van MI6 en geniet van een minder hectisch leven op Jamaica. De vrede wordt al snel verstoord nadat zijn oude vriend Felix Leiter (Jeffrey Wright) van de CIA hem bezoekt en M (Ralph Fiennes), die ook op zoek is naar 007 voor een nieuwe missie, James om hulp vraagt. Als Bond een nieuwe 00-agent met de naam Nomi (Lashana Lynch) treft leert hij dat zij hem heeft vervangen als MI6 haar beste top agent. Ze is trouwens niet onder de indruk van zijn behaalde successen. De missie om een ontvoerde wetenschapper te bevrijden krijgt een andere wending en is veel gevaarlijker dan gedacht. Het verhaal brengt Bond op het spoor naar een mysterieuze schurk met de naam Safin (Rami Malek) die van plan is zijn nieuwe levensgevaarlijke uitvinding te gebruiken.

No Time To Die draait op dit moment in de Nederlandse bioscopen.

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken