James Bond Nederland
Header boekrecensie The James Bond Archief
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Boekrecensie: The James Bond Archives

Boekrecensie: The James Bond Archives

Het is een zwaar gewicht. Zowel letter als figuurlijk: het boek The James Bond Archives. Met een ongekende inhoud en een gewicht van bijna 7 kilogram mag het boek gezien worden. Geen boek voor in de boekenkast maar een boek dat vraagt om aandacht. Een recensie van misschien wel het meest bijzondere James Bond-boek ooit uitgegeven.

Voor de Duitse uitgever Taschen is het eigenlijk niet heel erg nieuw: een boek in een groot formaat. Ze zijn gespecialiseerd in het uitbrengen van grote en zware boeken. Ze maken van boeken niet meer een object van informatie, maar een kunstobject op zichzelf staand. En dat geldt dus ook voor The James Bond Archives, samengesteld door auteur Paul Duncan.

Eerdere edities

Het is niet de eerste editie van The James Bond Archives. De eerste editie verscheen ter gelegenheid van 50e verjaardag van James Bond in 2012. Voor het samenstellen van het boek had auteur Paul Duncan twee jaar de tijd. In die tijd kreeg hij toegang tot het immense archief van EON Productions. Meer dan miljoenen foto’s, storyboards en andere documentatie werden geraadpleegd. En daaruit moest Duncan een keuze maken. En dat resulteerde in een boek met heel heel veel informatie en in chronologische volgorde weergegeven. Je wordt als lezer echt meegenomen in het ontstaan van een film. En met zo’n archief tot je beschikking kan het ook bijna niet anders dan dat we unieke foto’s zien, telegramberichten uit de jaren 60 en nog veel meer unieke items. En mede door het formaat van het boek komen de foto’s mooi tot hun recht.

Van de eerste editie van The James Bond Archives verschenen ook twee gelimiteerde edities. Ze zijn te herkennen aan de goud lederen kaft. De eerste speciale editie, een oplage van 250 stuks, was voorzien van een handtekening van Daniel Craig. De tweede speciale editie was voorzien van een print van een set-ontwerp van Sir Ken Adam.

Derde editie

Met de komst van de film Spectre kwam er ook een nieuwe editie van The James Bond Archives. En dat was minder imposant dan de eerste editie. Het boek was een stuk kleiner, waardoor het handzamer was en in een boekenkast paste. Aan de inhoud was alleen de nieuwe film Spectre toegevoegd. Voor de rest is het boek helemaal hetzelfde.

The James Bond Archive Spectre edition 3D

Met de komst van de laatste James Bond-film van Daniel Craig, maakte Taschen ook bekend dat ze een nieuwe editie van het boek uit zouden geven. Maar vanwege de vertragingen in het uitbrengen van de film, werd ook het boek uitgesteld. Wel maakte de uitgever bekend dat het boek wederom zou verschijnen in een groot formaat en voorzien van een nieuwe kleur. Ook werd de eerste pagina van No Time To Die vrijgegeven.

Recensie

Dat het boek een heruitgave is, maakt het niet minder leuk. Of imposant. Waar veel geüpdatete versies van James Bond-boeken precies hetzelfde waren, heeft Taschen gekozen voor een nieuwe, frisse look. Het rode leer van de eerste editie had een chique uitstraling. Maar bij de nieuwe versie hebben ze dit een blauwachtige tint gegeven, zoals de gebouwen in Cuba. Heel geslaagd: het boek valt veel meer op.

The James Bond Archive totaal

En dat opvallen doet het boek zeker. Het boek kan door zijn afmeting en gewicht gewoon niet in een boekenkast worden weggestopt. Dus hij komt of ergens op zolder te liggen of zoals bij mij, in de woonkamer. En dat laatste zorgt er altijd voor dat iemand die op bezoek komt er altijd wel even doorheen bladert. En dat geldt ook voor mij. Zo af en toe wat pagina’s opslaan en gewoon wat lezen. Gewoon even 5 minuten. Hierdoor heeft het boek een andere betekenis gekregen dan andere boeken.

No Time To Die

Het boek The James Bond Archives ken ik eigenlijk al aardig. Niet dat ik hem helemaal gelezen heb, maar het is zeker ook een bron van informatie voor artikelen op onze website. En ik was dus vooral nieuwsgierig naar het gedeelte van de nieuwe James Bond-film. Als eerste bladerde ik door het hoofdstuk. De eerste impressie voor een boek is vaak toch de plaatjes. En ook nu weer heeft Paul Duncan een mooie selectie gemaakt. Foto’s die laten zien hoe de film is gemaakt; foto’s waar de actie vanaf spat, maar ook foto’s met emotie. Van Felix Leiter, Madeleine Swann en Mathilde.

The James Bond Archive inkijk 001

Maar het is ook een hoofdstuk met inhoud. Net als de rest van het boek. Cary Fukunaga en producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli komen aan het begin aan het woord. Ze vertellen over het ontstaan van de eerste verhaallijn, de komst van regisseur Danny Boyle en natuurlijk ook het afscheid van hem. Daar gaan Paul Duncan trouwens heel netjes mee om. Waar we natuurlijk heel erg de hoed en de rand willen weten rondom deze kwestie, houdt de auteur het oppervlakkig. Fukunaga vertelt vervolgens hoe hij bij de productie gekomen is en vooral ook hoe hij moest omgaan met de tijdsdruk. Tenslotte waren er al 5 kostbare maanden voorbij gegaan.

Wist je dat?

In de rest van het hoofdstuk nemen diverse mensen van achter de schermen je mee in de productie van No Time To Die. En als je wilt kan je er een heel dik boek over schrijven, tot in detail. Maar het hoofdstuk geeft een heel goed beeld, niet te veel, maar ook zeker niet te weinig. Er komen ook veel weetjes uit de productie langs. Wist je dat er dummy scrips in omloop waren, om het echte script verborgen te houden? Of dat Fukunaga de sterfscènes van Daniel Craig afrondde op 5 oktober: de dag dat Dr. No in premiere ging en we Global James Bond Day vieren? En op deze manier leest het lekker makkelijk weg, waarbij je veel over de productie van de film te weten komt. Eigenlijk net als de rest van het boek.

The James Bond Archive samengesteld door Paul Duncan

Conclusie

Dit is een van de boeken waarvan ik vind dat je die in de kast moet hebben. Er is zoveel accurate informatie over de James Bond-films in te vinden. Dus heb je het boek nog niet? Zoek dan vooral op diverse verkoopwebsites en probeer voor een leuke prijs een editie te bemachtigen. Zeker als de laatste of de laatste twee films niet beschreven worden, dan is de kans op het vinden van een exemplaar heel groot en is de prijs ook leuk.

Heb je een van de eerdere edities al in je bezit? Dan moet je je afvragen of een vernieuwde editie bij je past. Heel veel informatie rondom No Time To Die is al elders te vinden en andere feitjes zijn leuk om te weten. Aan de andere kant: het boek is meer dan een boek. Het is een object wat gezien mag worden!

Het boek heeft een adviesprijs van € 150,– exclusief verzendkosten. Het boek is bij Taschen zelf al (geruime tijd) uitverkocht. En dat geldt ook voor de 007Store (waar je overigens € 30,– meer betaalt). Maar bij diverse Nederlandse online webwinkels zijn er nog wel exemplaren en soms voor hele scherpe prijzen.

De kaft van The James Bond Archive

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • I recently got an Art Edition of this book… Edition number 926.
  It comes in a stunning high quality box.
  Part of the package is a Greg Willams signed print.
  I am very happy with this.
  Rather pricey,but special having a book signed by Daniel Craig and both producer’s.
  Cost me a large amount to get it all the way to Cape Town ??.
  Nice review by the way.
  I never knew the blue was to replicate the blue buildings from Cuba… nice fact you share there!
  Quality of the photos are really superb, nice looking at them on a XXL page too.

BoekenBoeken