James Bond Nederland
Home » Nieuws » MGM officieel van Amazon

MGM officieel van Amazon

De kogel is door de kerk, Amazon van Jeff Bezos koopt Metro-Goldwyn-Mayer. Voor een bedrag van 8,45 miljard dollar krijgt Amazon toegang tot de volledige film- en TV-collectie van het bedrijf met de welbekende leeuw. Dit bestaat uit zo’n 4.000 films en 17.000 televisieshows, waaronder James Bond en de aanstaande Bond-film No Time To Die.

Vorige week schreef collega Jorrit al over de mogelijke gevolgen voor de vijf-en-twintigste 007-film: Amazon krijgt de gehele James Bond-filmcollectie, de rechten voor release, de rechten voor streaming én de rechten van de DVD/Blu Ray/4K Ultra HD uitgaves van James Bond en No Time To Die. Het Amerikaanse bedrijf heeft de afgelopen jaren laten zien ambitieus te zijn.

Zo is er een Lord of the Rings-project gaande bij het bedrijf en bevat Prime Video bijzonder geliefde programma’s zoals The Marvelous Mrs. Maisel (2017-heden). In de filmwereld, waar de (stream)giganten steeds vaker de kleinere filmbedrijven opkopen om meer content aan te bieden, is dit dus een zeer logische stap. Mike Hopkins, hoofd Prime Video en Amazon Studios vertelt:

The real financial value behind this deal is the treasure trove of IP in the deep catalog that we plan to reimagine and develop together with MGM’s talented team. It’s very exciting and provides so many opportunities for high-quality storytelling.

James Bond is (nog) deels van EON Productions

James Bond is onderdeel van EON Productions, dat speciaal in 1961 is opgericht voor het produceren van de 007-films. EON zorgt voor een groot deel van het gigantische bedrag van de koop, omdat alle videorechten sinds 1981 bij MGM liggen. Zij kochten toen Danjaq and United Artists, die tot die tijd eigenaar waren van de Bond-serie.

Tegenwoordig staan Barbara Broccoli en Michael G. Wilson aan het hoofd van EON, zij zijn respectievelijk dochter en stiefzoon van EON-medeoprichter Albert R. Broccoli. De kleine productiemaatschappij heeft altijd veel invloed gehad op de Bond-serie, ondanks de verschillende overnames. Zo gaan zij onder andere over de marketing, casting en de distributie. De overname van Amazon zal hier waarschijnlijk weinig aan veranderen. Saillant detail is wel dat de Amerikaanse beurswaakhond de overname nog goed moet keuren. Maar dat lijkt gezien de noodlijdende positie waarin MGM zich bevind een kwestie van tijd.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

4 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.