James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » John Pearson (1930-2021) overleden

John Pearson (1930-2021) overleden

Afgelopen week kwam het verdrietige nieuws naar buiten dat John Pearson is overleden. De Engelse auteur was bij 007-fans voornamelijk bekend door de biografie van Ian Fleming en de fictieve biografie van het James Bond-personage.

Pearson groeide op in Epsom, Surrey. Nadat hij zijn school afrondde ging hij werken voor The Economist, de BBC en later The Sunday Times. Bij The Sunday Times werd Pearson assistent van Ian Fleming, die daar sinds november 1945 redacteur buitenland en special writer was. De twee leerde elkaar goed kennen. Niet gek dat Ian Fleming de tweede persoon was over wie Pearson een biografie schreef: The Life of Ian Fleming (1966). Hij baseerde de biografie op zijn eigen herinneringen, privé brieven en gesprekken met tijdsgenoten van Fleming. Pearson schijnt zelfs met voormalige spionnen te hebben gepraat voor de biografie.

John Pearson - 'James Bond: The Authorized Biography of 007'
John Pearson – ‘James Bond: The Authorized Biography of 007’

The Life of Ian Fleming

Ian Fleming wordt door John Pearson omschreven als een man met een kleurrijk leven: charmant, vriendelijk en een meedogenloze rokkenjager. Van een wereldreiziger tot commander in oorlogstijd en het strand van Jamaica in zijn latere leven. Fleming was net zo ongrijpbaar en ondoorzichtig als zijn creatie. Het onderzoekswerk van Pearson voor deze biografie werd vorig jaar gepubliceerd. Ian Fleming – The Notes bevat onder andere een interview met admiraal Godfrey, Flemings baas bij de Royal Navy op wie hij later M baseerde.

I’ll be wearing a check cap and will meet you off the 9.45 at Eastbourne Central,’ he had said. And there he was, a large, pink-faced man in his early seventies with heavy brown shoes and a grey Rover car. ‘Don’t judge John Godfrey by what he looks like now,’ Harling had said. ‘In his day he was formidable. Very formidable indeed. Since then, ofcourse, he’s had a heart attack and he’s nothing like the man he was.’

Alinea uit Ian Fleming – The Notes

In 1989 was The Life of Ian Fleming de basis voor Goldeneye. Een televisiefilm over het leven van Ian Fleming en geregisseerd door Don Boyd. Charles Dance, die zijn filmdebuut maakte als Claus in For Your Eyes Only (1981) speelde Ian Fleming en zelfs Christoph Waltz had een kleine bijrol als Duitse spion.

https://www.youtube.com/watch?v=Ot1CrPn9hKw

The Authorized Biography of 007

Het uitgangspunt van deze biografie was nogal bijzonder: James Bond werd omschreven alsof hij een echt persoon was en Ian Fleming zou deze verhalen op papier hebben gezet. Sommige van deze verhalen zouden echt zijn, maar sommige zouden nep zijn, zoals bijvoorbeeld Moonraker (1955). Deze ‘neppe’ verhalen zouden de Sovjet-Unie op het verkeerde spoor moeten zetten, terwijl de echte verhalen als cover in plain sight moesten dienen. Pearson schreef ook dat Fleming The Spy Who Loved Me (1962) niet zelf schreef, maar dat Vivienne Michel hem op mysterieuze wijze het manuscript heeft gestuurd.

Zogenaamd gebaseerd op het succes van zijn Fleming-biografie instrueerde MI6 John Pearson om de biografie van 007 te schrijven. Pearson maakte kennis met een gepensioneerde James Bond. Deze zou in de vijftig zijn, maar gezond, zongebruind en getrouwd met Honeychile Ryder, de Bond-girl van Doctor No (1958). In het grootste deel van James Bond: The Authorized Biography of 007 vertelde Bond zijn levensverhaal, inclusief school en zijn eerste missies, verwijzend naar de romans en korte verhalen.

Sommige fans beschouwden het als canon met de James Bond-boeken van Ian Fleming, terwijl andere liefhebbers het als apocrief beschouwden. Elementen van de biografie werden tegengesproken is de latere Young Bond-boeken. Dus niet iedereen was overtuigd van dit probeersel.

John Pearson is 91 jaar oud geworden.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken