James Bond Nederland
Home » Nieuws » In memoriam: Sir Sean Connery

In memoriam: Sir Sean Connery

Vandaag vieren we de geboortedag van de man die bij het grote publiek nog altijd bekend staat als dé James Bond: Sir Sean Connery. Vorig jaar overleed de acteur op 90-jarige leeftijd. Hij vertolkte de rol van James Bond in zes films van EON Productions, de remake van Thunderball; Never Say Never Again én leende zijn stem aan de computergame From Russia With Love. Ik neem je mee naar het begin van zijn carrière als 007: de weg naar en de opnames van Dr. No.

Thomas Sean Connery groeide op in een arm gezin en verliet school op een jonge leeftijd om melkboer te worden. Later ging hij werken bij de Royal Navy en liet hier twee tatoeages zetten, deze zijn – soms onder de make-up door – nog te zien in zijn films. Na veel verschillende baantjes besloot hij nog bijna om profvoetballer te worden, na een duel te hebben gespeeld tegen de trainer van Manchester United. Toen hij zich realiseerde dat voetballers vaak stoppen rond hun dertigste, besloot hij uiteindelijk te gaan acteren. Zijn optreden in dit toneelstuk bracht Sean onder de aandacht bij diverse filmmakers en al gauw acteerde hij in de productie No Road Back uit 1957. Daaropvolgend speelde Sean in diverse andere producties zoal Another Time, Another Place (1958), Darby O’Gill and the Little People (1959) en The Longest Day (1962).

James Bond: het begin

In 1961 begonnen de voorbereidingen van de eerste James Bond-film. Producenten Albert R. Broccoli en Harry Saltzman hadden de rechten verworven van Ian Fleming. En ondanks dat de financiën rond waren en er druk werd gewerkt aan de pre-productie stond er nog een belangrijke taak op: het vinden van de geschikte acteur voor de rol van James Bond.

Embed from Getty Images

De zoektocht ging verder en verschillende namen passeerden de revu bij product Harry Saltzman, waaronder Roger Moore en David Niven. Bij Albert R. Broccoli bleef steeds maar een persoon in zijn gedachte terugkeren. De jonge Schotse acteur Sean Connery. De producent had hem een aantal jaar eerder gezien tijdens opnames in Londen voor de film Another Time, Another Place (1958). Broccoli was van mening dat Connery alles in zich had om de rol van James Bond te vertolken. Hij was knap, hij had charisma, hij was groot en een goeie glimlach. Omdat het hem bij bleef ging Albert Broccoli een film kijken met Sean Connery in de hoofdrol. In de bioscoop van de Goldwyn Studios in Hollywood keek hij naar Darby O’Gill and the Little People.

Albert R. Broccoli werd nog enthousiaster en belde meteen zijn vrouw op: Dana. Zij kwam ook kijken en bij de eerste beelden zei ze vol overtuiging: “Dat is onze Bond!” Albert Broccoli was zeker van zijn zaak. Hij belde zijn compagnon Harry Saltzman op met een duidelijke boodschap: kijk een film van Sean Connery, bel zijn agent en zorg voor een bijeenkomst met hem op ons kantoor als ik terug ben.

Dat is onze Bond!

Producent Albert R. Broccoli

En zo geschiedde dat de Schotse acteur een gesprek had met Harry Saltzman en Albert R. Broccoli. In een later interview vertelde Broccoli over deze bijeenkomst: “Toen hij binnen kwam voelde ik een krachtige energie. Maar zijn fysieke en persoonlijkheid waren wel te veel voor een 007. Een geheim agent die onder de rader kon blijven en leefde in luxe”. Maar het werd een prettig gesprek waarbij heel veel vragen werden gesteld door het duo. Op een of andere manier waren ze ook gecharmeerd van zijn Schotse accent, ondanks dat ze dat helemaal niet zochten in James Bond.

Natuurlijk werd er ook gesproken over geldzaken en dat werd een ding. De producenten lieten weten dat, ondansk het hoge productiebudget, er echt wel restricties waren op wat Connery zou gaan verdienen. Hij was daarin duidelijk: of alles of niets. En uiteindelijk werden ze het eens over het salaris en de bijkomende afspraken, waaronder dat hij per jaar een James Bond-film doet en nog een film daarnaast mag acteren. Ze komen tot een overeenkomst. Tot grote vreugde van het producentenduo.

De voorbereidingen van de opnames voor Dr. No.

Connery toch geen 007?

Die vreugde duurde kort. Sean Connery werd meegenomen naar de studios van Pinewood waar hij een aantal scenes deed met mogelijke tegenspeelsters. De opnames daarvan werden doorgestuurd naar United Artsts. Als geldschieter wilde zij inspraak hebben op de gang van zaken van de eerste James Bond-film. En daar kwam een eigenlijk teleurstellende reacties vandaan middels een telegram: NO – KEEP TRYING. Ondanks dat besloten de producenten door te gaan met Sean Connery in de rol van geheim agent 007.

Sean Connery was James Bond geworden. Maar zijn voorkomen en zijn soms zwaar Schots accent moest wel iets aan gedaan worden. Als eerste nam regisseur Terence Young de acteur mee naar zijn eigen kleermaker: Anthony Sinclair (foto onder). Om Connery meer het gevoel van de geheim agent te geven nam Young hem een aantal keer mee uit lunch en diner in de meeste luxe restaurants van Londen. Hij leerde de Schots de James Bond stijl van goed eten en drinken.

Sean Connery bij kledingmaker Anthony Sinclair.

De opnames

Op 8 januari 1962 kreeg Sean Connery het difinitieve script van de film. Een week voordat de opnames van Connery begonnen kwam hij aan op Jamaica. In die tijd bereidde hij zich samen met regisseur Terence Young voor op de rol: hoe gaat hij 007 vormgeven, hoe wilde hij eruit zien en allemaal van dat soort dingen. Ook sprak hij veelvuldig met zijn stuntdubbel Bob Simmons, die een huis had op het Caribische eiland. In een interview vertelde hij: “We zaten samen te eten en trokken nog een fles of vier open. We bespraken nog wat actiescenes en het belangrijkste wat ik hem meegaf: de choreografie van een stuntscene is als ballet. Iets wat je veel moet herhalen”.

Op 16 januari 1962 om 10:10 uur begonnen dan de eerste opnames van de eerste James Bond-film. Het betrof de aankomst van 007 op het vliegveld van Jamaica. In de scene acteerde Sean Connery samen met Reggie Carter (de taxichauffeur) en fotograaf Marguerite LeWars. Na drie takes waren de eerste opnames een feit. Sean Connery was nu definitief James Bond.

De vechtscone wordt geoefend onder leiding van regisseur Terence Young.

Op de tweede draaidag mocht Sean Connery aan de bak. Toen werden de opnames gemaakt met het gevecht tussen James Bond en de taxichauffeur. Daarna werden de opnames met de Sunbeam gefilmd. Een groot gedeelte hiervan werd door Bob Simmons gedaan, de close-ups later op Pinewood Studios. Een van die close-ups was een improvisatie van de regisseur. Het moment dat Sean Connery samen met de graafmachinist kijkt naar de begravenisauto die kort daarvoor een ravijn instortte. Een groot deel van dit soort improvisaties tijdens het filmen kwamen overigens van Sean Connery zelf.

Connery en Andress

Op 2 februari werden de eerste scenes opgenomen tussen Sean Connery en Ursula Andress. Grappig is dat hun eerste draaimomenten de laatste scene uit de film was. De close-ups zouden ze beide later op Pinewood Studios opnemen. Een aantal dagen later verhuisde Sean Connery samen met de rest van de crew van de stad Kingston naar de noordkant van het eiland. Daar filmde ze de ontmoeting tussen James Bond en Honey Rider. De weken erna werden diverse scenes uit de film op Jamaica gedraaid.

Opnames op Jamaica.

Eind februari arriveerde Sean Connery voor het eerst op de set van Pinewood Studios. Daar was zijn eerste scene de ontmoeting met M, Boothroyd en Miss Moneypenny. Daarna werd er doorgegaan naar de casino scene. De scene waarbij Sean Connery de woorden Bond, James Bond wereld beroemd maakte.

Daarna werden een aantal kleine scenes met de slechterikken achter elkaar opgenomen. Zo werd Sean, bij de arrestatie van Miss Taro, in het gezicht gespuugd. Zijn tegenspeeldster, actrice Zena Marshall, had daar heel erg moeite mee, maar onder druk van regisseur Terence Young bleef deze scene erin zitten. Daarna kon Connery door naar de scene met Professor Dent. In de betreffende scene werd de professor door 007 doodgeschoten.

Sean Connery had ook de verplichting om foto’s te laten maken voor promotie van de film. Op 12 maart was er een hele dag ingeroosterd voor foto’s. Sean Connery was die dag niet alleen, ook andere acteurs en actrices uit de film kwamen opdraven. Er werden zowel individuele foto’s gemaakt als groepsfoto’s. 

It’s a wrap!

Op 3 april was de laatste dag van Ursula Andress op de set van Dr. No. In een later interview gaf ze aan dit een geweldige dag te hebben gevonden, want ze mocht Sean Connery kussen. Connery doopte deze kus om tot de Swiss Kiss, aangezien Andress uit Oostenrijk kwam. Het eerste James Bond-avontuur voor Sean Connery was nog niet voorbij. Hij moest nog twee dagen aan de bak met een levensachte vogelspin. En daar was hij niet blij mee, aangezien de Schot een hekel had aan spinnen. Ondanks dat liet Terence Young de acteur wijs maken dat het gif uit de spin was gehaald. Maar het maakte Connery er niet geruster op.

Sean Connery met Ursula Adress en auteur Ian Fleming

Tijdens de opnames van Dr. No had EON Productions al een optie genomen op een mogelijke tweede James Bond-film. Het was nog wel afwachten wat de film uiteindelijk bij het grote publiek zou gaan doen. Maar Cubby had alle vertrouwen in de film en Sean Connery als James Bond. In interviews liet hij weten altijd te hebben geloofd in Sean Connery en het concept van 007. Het was dan ook duidelijk dat er een tweede film zou komen en Sean Connery wederom de hoofdrol zou gaan vertolken.

Na Dr. No

De rest is eigenlijk geschiedenis. Sean Connery keert terug als 007 en met de derde film weet EON Productions zelfs een hele hype te ontketenen. Met You Only Live Twice (1967) komt er een einde aan het James Bond-avontuur van Connery. De druk wordt zo groot dat hij stopt. Maar niet voor lang: in 1971 keert hij terug in Diamonds Are Forever . Daarna hangt hij zijn Walther PPK echt aan de wilgen. Tot hij in de jaren ’80 wordt benaderd om nogmaals de rol van 007 te vertolken. uit nieuwsgierigheid gaat Connery naar New York en de rest is geschiedenis. Hij vertolkt echt voor de laatste keer op het witte doek de rol van Bond. Daarna horen we hem alleen nog maar terug in de game From Russia With Love (2005).

Zoals gezegd: Sean Connery overleed op 31 oktober 2020 op 90-jarige leeftijd aan een longontsteking. De acteur is de tweede James Bond-acteur (van de EON films althans) die is overleden na Sir Roger Moore.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.