James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Bond in Motion: totaalbeleving op de persopening (video)

Bond in Motion: totaalbeleving op de persopening (video)

Op woensdag 7 december trok James Bond Nederland naar Brussel, om verslag te doen van de persopening van Bond in Motion in Paleis 1 van de Heizel. Er was ons een weergaloze tentoonstelling beloofd, en die verwachtingen werden meer dan overtroffen. Bond in Motion in Brussel is een must-see voor alle Bond-liefhebbers, auto-enthousiasten en filmfans.

Gosse schreef een artikel over de gala-avond, dat kun je hier vinden.

Voor het eerst in mijn leven was ik bij een persvoorstelling. Dat was spannend, maar het was met een gezonde spanning dat ik uit de Brusselse metro sprong. Ik had verwacht me een weg te moeten banen tussen de verschillende evenementenhallen van de Brussels Expo, maar niets was minder waar: de grote letters van Bond in Motion op het dak van Hal 1 sprongen direct in het oog. Ik wachtte buiten in de kou op Jorrit en Gosse. Eenmaal binnen maakten we een praatje met een aantal Belgische Bond-fans, Luc van Club James Bond France en een hele stoet aan Nederlandse (auto)journalisten. De Bond-muziek galmde door de luidsprekers. Hoewel dit voor velen gewoon werk was, voelde het voor mij anders: ik was toch nog altijd vooral fan.

Het officiële gedeelte kon snel van start gaan. Stéphane Pisane, CEO van het Brusselse evenementenbureau Carbon 12 0011, heette ons welkom. Hij was groot James Bond-fan, en had altijd al de ambitie gehad om Bond in Motion naar Brussel te halen. Brussel is de ultieme uitvalsbasis voor een Bond-tentoonstelling in Europa, en met de vele Britten in de Europese wijk van de hoofdstad konden ook zij makkelijk genieten van ‘hun’ geheime agent. De link tussen België en het Verenigd Koninkrijk werd gesymboliseerd door de twee vlaggen die naast Pisane stonden, en de aanwezigheid van de Britse ambassadeur voor België, Martin Shearman. De ambassadeur werd welkom geheten en was blij om een stukje Brits cultureel erfgoed even onderdak te geven in Brussel.

Bond-grootheden

Er volgden korte speeches van mede-conservator Pierre Lalmand, algemeen directeur van het Brusselse autosalon en dus kenner van hoe je veel voertuigen op een goede manier tentoonstelt, en de burgemeester van Brussel, Philippe Close. Close had al lopen dagdromen over achtervolgingen door het centrum van Brussel, maar dit was uiteraard ook heel bijzonder. Ik deed mijn best om alles in beeld te brengen, en schrok me een hoedje toen Chris Corbould naar voren werd gevraagd. De special effects-coördinator van heel wat Bond-films had naast mij staan wachten, maar ik had niet gemerkt dat ik op nog geen meter van hem stond. Hij werd gevraagd naar zijn favoriete auto uit de films, maar hij kon moeilijk kiezen. Ik neem het hem niet kwalijk.

Er waren nog wel meer grootheden uit de Bond-wereld aanwezig. Stunt-coördinator Lee Morrison vertelde kort over de uitdagingen die bij het opnemen kwamen kijken. EON-archivaris Meg Simmonds was vooral erg trots dat een aantal nog nooit eerder vertoonde stukken het archief hadden verlaten en nu in Brussel stonden. Vervolgens werd onder luid applaus het lint in de kleuren van de Belgische vlag doorgeknipt door de ambassadeur en de burgemeester. Zo werd Bond in Motion in Brussel officieel voor geopend verklaard.

Ook wij konden Lee Morrison interviewen over zijn rol bij de films en deze Bond in Motion! Het werd een boeiend gesprek tussen Lee en Gosse!

Een rondje Bond in Motion

Tijd dus om eens rond te kijken op Bond in Motion en alles te filmen en te fotograferen. Gosse en Jorrit gingen in duopresentatie de hele tentoonstelling langs, terwijl ik de voertuigen filmde en fotografeerde. Dat heeft een schitterende video opgeleverd die een ongelofelijk goede indruk geeft van wat er te zien valt. Deze kan je bovenaan het artikel bekijken! Verwacht je aan veel auto’s, maar ook varend en vliegend materieel, schaalmodellen en maquettes. En de deskundige uitleg van Jorrit en Gosse, natuurlijk.

Ondertussen zal ik proberen je ook in woorden mee te nemen door de tentoonstelling. Wat direct opvalt, is dat alles ontzettend ruim is opgesteld. Er is plaats om alle voertuigen van dichtbij te bewonderen. Ze staan allemaal in een eigen diorama, met als achtergrond een foto van het passende landschap in de film. Denk aan de stoffige zandgroeve bij de Aston Martin DBS uit Quantum of Solace (2008), de kade bij de Lotus Esprit uit The Spy Who Loved Me (1977) of een stukje Frans kasteel bij de Rolls-Royce uit A View to a Kill (1985). Vliegtuigen en helikopters zijn aan het plafond bevestigd en kan je dus uit alle hoeken bekijken. Little Nellie uit You Only Live Twice (1967) en de Acrostar Minijet uit Octopussy (1983) zijn adembenemend op ware grootte.

Spektakel met licht en geluid

Enkele pronkstukken staan strategisch opgesteld in het midden van de verschillende zalen. Zo is de Aston Martin DB5 uit No Time to Die (2021) te zien mét draaitafel aan het chassis. De auto kan daardoor de rondjes uit de film uitvoeren. Om zo’n stuntauto te zien draaien, compleet met ratelende gatling guns, gebroken glas en kogelgaten, is impressionant. Ook verbluffend is het metrostel uit Skyfall (2012), wat Silva naar beneden laat kletteren. Om de zoveel tijd is daar met licht en geluid een simulatie te zien. Doordat het metrostel omgeven is door brokstukken en gewapend beton, voelt het net echt. Datzelfde geldt ook voor de verbrande Jaguar C-X75 uit Spectre (2015). Half zwartgeblakerd en met deuken is de supercar onherkenbaar. Maar als Bond-kenner word je direct teruggekatapulteerd naar de scène in de film, mede door de sterke belichting.

Zelfs als je geen grote kenner bent, is Bond in Motion toegankelijk. Bij elk voertuig staat een televisiescherm dat beelden uit de desbetreffende film laat zien, en wat informatie geeft over hoe het voertuig werd gebruikt. De tekst springt van Nederlands naar Frans naar Engels, wat wel wil zeggen dat je af en toe moet wachten totdat je de uitleg in jouw taal kunt lezen. Maar dat geeft weer tijd om het voertuig voor je beter te bekijken. De info is met de grootste zorg geselecteerd en bevat leuke feitjes over het filmproces en technische informatie.

Ode aan de crew

Een groot stuk van Bond in Motion is precies dat: een ode aan de technische departementen die de Bond-films maken wat ze zijn. Van verborgen mechanismen in Bonds BMW uit The World is Not Enough (1999) tot schaalmodellen van de raketten van de Amerikanen uit Moonraker (1979), de mini-helikopter uit GoldenEye (1995) waar je een mini-Brosnan in kunt zien zitten, een schaalmodel van MI6 en paspoorten van Bond, je kunt het vakmanschap aflezen en bewonderen. Bond in Motion is daarmee niet een simpele expositie van geparkeerde auto’s in een hal, het is een beleving waar je ook nog wat van opsteekt. Als filmliefhebber merk je dat er veel meer nodig is om shots te maken die we als kijker vanzelfsprekend vinden.

Met Bond in Motion is geprobeerd een overzicht van 60 jaar Bond in voertuigen uit te beelden, en dat is bijzonder goed gelukt. Elke film is vertegenwoordigd, en er ligt niet meer nadruk op recentere films: dit is een fenomenale maar zorgvuldig samengestelde tentoonstelling. Er is daarbij ook niet op een voertuig meer of minder gekeken. De Aston Martin V8 staat tweemaal te schitteren: één keer met ski’s uit The Living Daylights (1987) en één keer met Whitehall als achtergrond uit No Time to Die. Datzelfde geldt voor de DBS met zowel een Casino Royale– (2006) als een Quantum of Solace-versie. Ook de DB5 kom je nogmaals tegen: deze keer met een foto van Sean Connery uit Goldfinger (1963) als achtergrond. Dat geeft de gelegenheid om een aantal leuke foto’s te nemen.

Even weer fan

Die Goldfinger-DB5 staat opgesteld in de bar, een plek waar je na of tijdens je bezoek nog even gezellig iets kan gaan drinken. Rondom zijn Bond-posters te zien, en het 007-logo licht op. Door het materiaalgebruik voel je je echt even Bond zelf. Als je door de bar loopt, of tussen de auto’s met Nobody Does it Better op de achtergrond, dan droom je weg. Ik ook. En dan was ik weer even Bond-fan, die z’n geluk niet op kon. Maar de plicht riep: dit was een persvoorstelling. Er werd hard gewerkt en even genoten. Toch moet ik het allemaal nog eens gaan bekijken. Ik heb alvast een gegronde reden om terug te gaan, want als Bond-fan wil je het liefst zo lang mogelijk in die vertrouwde sfeer blijven hangen die Bond in Motion in Brussel zo doeltreffend neerzet.

Bond in Motion in Brussel is nu geopend voor het publiek en blijft open tot 14 mei 2023. Je vindt Bond in Motion in Hal 1 van de Brussels Expo, met parkeergelegenheid in de buurt. Tickets voor Bond in Motion vind je via 007Brussels.com, en kosten € 25 voor volwassenen. Er is korting voor kinderen, jongeren en senioren.

Stem nu: De James Bond Top 2022

Hij weer terug terug van weggeweest: de James Bond Nederland eindejaarstop! Dit jaar willen we niet alleen weten wat je favoriete films zijn en wie je favoriete James Bond is, maar ook wie je favoriete acteur uit de Benelux is. De stembussen sluiten op dinsdag 20 december. Klik hier om te stemmen!

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken