James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Titels » You Only Live Twice

You Only Live Twice


Synopsis

Een Amerikaanse ruimteraket vliegt in een baan rond de aarde wanneer plots een onbekend object verschijnt. Het is een tweede ruimteraket, waarvan plots de voorkant zich opent en de Amerikaanse shuttle letterlijk opslokt. Tijdens een internationale ontmoeting tussen de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie en Groot-Brittannië lopen de spanningen hoog op. Wie zit er achter de verdwijning van de Amerikaanse ruimteraket? Volgens de Amerikanen zijn het de Russen, maar die beweren van niets te weten. De VS kondigt aan binnen enkele weken opnieuw een raket de ruimte in te sturen. Mocht deze dan weer verdwijnen dan verklaren ze de oorlog aan Rusland. De Britten geloven echter dat de het onbekende object dat de Amerikaanse raket opslokte in de zee van Japan is geland. De Britten kondigen aan hun beste man op de zaak te hebben gezet.

Maar deze ‘beste man’, James Bond, is in Hong Kong met heel andere zaken bezig. Hij ligt met een Aziatische dame in bed. Plots wordt 007 verrast wanneer de dame op een knop drukt en het bed dichtklapt in de muur. Twee mannen stormen binnen en nemen het bed onder vuur. James Bond lijkt hierbij te sterven.

En hoewel de internationale pers bericht doet van de dood van Bond, is hij in werkelijkheid nog springlevend. Zijn dood was enkel in scene gezet om zijn vijanden om de tuin te leiden. Van M, hoofd van MI6, krijgt 007 de opdracht de verdwijning van de Amerikaanse ruimteraket te onderzoeken. James Bond is nog maar net in het land van de rijzende zon of hij is getuige van een moord op bondgenoot Dikko Henderson. Bond volgt de moordenaar naar het hoofdkantoor van Osato Checmicals. Na een bruut gevecht weet 007 te ontsnappen en wordt hij door de Japanse agente Aki naar haar baas gebracht: het hoofd van de Japanse veiligheidsdienst genaamd Tiger Tanaka.

Samen met Aki en Tiger gaat Bond op onderzoek uit. Maar de tijd tikt….ook een Russische ruimteraket verdwijnt spoorloos tijdens een routine vlucht. De wereld houdt haar adem in nu ze aan de vooravond van een Derde Wereldoorlog lijkt te staan. Is 007 in staat dit te voorkomen?


Cast

 

 

James Bond
Sean Connery

 

 

 

 

Aki
Akiko Wakabayashi

 

 

 

 

Kissy Suzuki
Mie Hama

 

 

 

 

Tiger Tanaka
Tetsuro Tamba

 

 

 

 

Mr. Osato
Teru Shimada

 

 

 

 

Helga Brandt
Karin Dor

 

 

 

 

Ernst Stavro Blofeld
Donald Pleasence

 

 

 

 

M
Bernard Lee

 

 

 

 

Miss Moneypenny
Lois Maxwell

 

 

 

 

Q
Desmond Llewelyn

 

 

 

 

Henderson
Charles Gray

 

 


Sponsoring

Sponsoring binnen de James Bond-films zoals we die nu kennen was vroeger veel minder. Natuurlijk werden producten aan de film gekoppeld. Voor You Only Live Twice moeten we het hebben van de aftiteling. Medewerking werd verleend door Ministerie van defensie voor de scenes in Gibraltar. Omdat een deel van de film in Japan werd opgenomen werd gebruik gemaakt van de Toho Studios, de grootste filmstudio van Azië. En natuurlijk special dank aan Toyota voor het leveren van de 2000GT en Sony voor het leveren van diverse apparatuur welke in de film terug te zien was.


Premiere

De premiere van You Only Live Twice werd gehouden op 12 juni 1967. Gelijktijdig met deze film draaide ook Casino Royale met David Niven. De premiere werd gehouden in het Odeon Theater in Londen. Het feest werd gesponsord door Variety Club of Great Britain en zoals gebruikelijk gingen de opbrengsten naar een goed doel. Voor deze film was dat de YMCA en het Imperial Cancer Research Fund. Bijzonder aan deze premiere was dat koningin Queen Elizabeth II samen met haar man prins Phillip aanwezig waren. Dat zorgde ervoor dat er nog meer mensen op de been waren, om een glimp op te vangen van de koningin en de beroemdheden die over de rode loper zouden gaan. Vele stonden de hele dag op het plein van Leister Square om vooraan te kunnen staan.

Bijna de hele cast van de film was die avond aanwezig. Opvallend was de verschijning van Sean Connery. Hij zag er ruig uit: droeg geen toupet en hij had zijn snor laten staan. Natuurlijk waren de producten Albert R. Broccoli en Harry Saltzman aanwezig samen met screenwriter Roald Dahl. En net zoals nu waren er vele andere Britse beroemdheden aanwezig waaronder Dick van Dyck.


Awards

De film is niet voor een groot aantal awards genomineerd. In totaal werd You Only Live Twice voorgedragen voor een BAFTA en een Golden Screen-award in Duitsland. De BAFTA-award was voor Ken Adam in de categorie Best British Art Director (in kleur), maar ging helaas aan hem voorbij. De Golden Screen in Duitsland haalde de film wel binnen.

De film werd, als onderdeel van de hele James Bond film franchise voor een award genomineerd. In 2012 verscheen voor het eerst de blu-ray set. Men greep helaas net naast een IGN Summer Movie-award.


Cars & gadgets

Autogyro Little Nellie
Gemini Jupiler 16 capsule
Kawasaki KV-107 II
Toyota 2000GT


Posters en lobbycards

De postercampagne van You Only Live Twice bevat eigenlijk drie verschillende stijlen, welke werden gebruikt voor de posters over heel de wereld. Stijl A en B werden ontworpen door Frank McCarthy en de stijl C door Robert McGinnis. De laatste werd gebruikt voor de campagnes in het Verenigd Koninkrijk. McGinnis was verantwoordelijk voor de tekening van Sean Conny, waarbij het woord Twice in twee was gesplits, waardoor deze voor en achter Sean Connery doorliep. De houding van James Bond, gekruiste benen en zijn Walther P52 langs zijn hoofd, zou vanaf dan kenmerkend worden voor de posters van de films erna en werd ook gebruikt door McCarthy. De seksuele revolutie van de jaren ’60 was ook terug te zien op de poster van Robert McGinnis. Bond badend met acht Aziatische vrouwen in bikini was gewaagd voor die tijd. De landen die het niet vonden kunnen, maakte veelal gebruik van de tekeningen van Frank McCarthy. De posters werden gedrukt door Lonsdale & Bartholomew in Nottingham.

Voor de Amerikaanse markt werden de UK Quad posters omgezet naar de staande One Sheet posters (afmeting 68,5 x 104 cm). Ten opzichte van de Engelse posters werden de zwarte teksten omgezet naar rood en de rode tekst … and “TWICE” is the only way to live! werd blauw. Ook werden de drie posters voorzien van een blauwe rand. Er verscheen ook een aankondiging van de film met op de posters vier scenes uit Dr. No, From Russia With Love, Goldfinger en Thunderball. Er verscheen ook een set deurpanelen: een vierluik met daarop drie Bond-girls (Aki, Kissy Zuzuki en Helga Brandt)in bikini. De drie dames zijn een fotomontage, terwijl James Bond de tekening van Robert McGinnes was.

Buitenland
De buitenlandse posters werden vooral gemaakt met het originele werk van McCarthy en McGinnis. In Joegoslavië werd er gebruik gemaakt van de tekening van James Bond, samen met een foto van de raketlancering in de vulkaan. Op de poster prijkt tevens een eigen gemaakt 007-logo. In west-Duitsland werd gebruik gemaakt van de vertaalde slogan “Sean Connery IS James Bond” en kreeg de tekst Willkommen in Japan en Willkommen in Tokyo mee. De teksten kregen een lettertype waarin ook het logo werd verwerkt. Opmerkelijk is dat de tekening van de UK Quad style B werd gebruikt, waarin Little Nellie rood gemaakt was en de raketten zwart. De Zweedse poster bevat een tweetal tekeningen in het zwart en werden recensies van diverse kranten weergegeven. Onder andere de beste James Bond-film ooit, technisch hoogstandje en een fantastische film. In Italie hadden ze het minste werk aan de poster: de tekening van Sean Connery op een rode achtergrond met zwart en witte teksten. Meer niet.

De Australische poster omvatte een samensmelting van de originele tekeningen en teksten. Er werd alleen een tekst op gezet: Not suitable for children. Van Japan zijn we gewend dat zij een poster ontwerpen met foto’s uit de film. Ook voor You Only Live Twice. Te zien is de massale aanval in de vulkaan, Little Nellie en een fraaie foto van Sean Connery.


Muziek

Voor de vijfde James Bond-film werd wederom een beroep gedaan op John Barry. Barry was verantwoordelijk voor de vier films ervoor en naast de filmmuziek werden alle titelsongs een grote hit. Ze stonden hoog in de Engelse hitlijsten. You Only Live Twice werd geschreven door Leslie Bricusse en gezongen door Nancy Sinatra. Bricusse studeerde aan de University College School in Londen. Naast de filmmuziek voor You Only Live Twice schreef Leslie Goldfinger. Dit deed hij samen met John Barry en en Anthony Newley. Later schreef Bricusse vooral voor musicals als Peter Pan, Scrooge, Willy Wonka and The Chocolate Factory, Sherlock Holmes en Doctor Doolittle. Nancy Sinatra is de oudste dochter van wijlen Frank Sinatra. Ten tijde van de release van You Only Live Twice was Sinatra als zangeres nog relatief onbekend. Pas eind jaren ’60 begon ze ook buiten Amerika bekend te worden.

De originele LP werd in 1967 door United Artists Records Inc. uitgegeven. Nancy Sinatra was destijds onder contract bij de beroemde REPRISE Records uit Hollywood. Het label werd opgericht door haar vader Frank Sinatra. De filmmuziek werd in de  CTS Studios in Londen opgenomen. Sinatra zong daar ook de titelsong in.

De LP met filmmuziek verscheen in zowel de mono als stereo. In 2003 werden de geremasterde edities van de James Bond-films door EMI / Capital Records uitgegeven. Op deze geremasterde editie zijn (00)7 extra tracks toegevoegd, welke nooit op de originele LP hebben gestaan.

Originele LP uitgave:

 1. You Only Live Twice (titelsong) [2:46]
 2. Capsule In Space [2:39]
 3. Fight at Kobe Dock / Helga [2:51]
 4. Tanaka’s World [2:04]
 5. A Drop In The Ocean [2:15]
 6. The Death Of Aki [4:16]
 7. Mountains and Sunsets [3:06]
 8. The Wedding [2:42]
 9. James Bond / Astronaut [3:25]
 10. Countdown for Blofeld [2:31]
 11. Bond Averts World War Three [2:12]
 12. You Only Live Twice (End Title) [2:45]
Bonus tracks (na 2003)

 1. James Bond in Japan [10:41]
 2. Aki, Tiger and Osato [5:44]
 3. Little Nellie [3:45]
 4. Soviet Capsule [2:06]
 5. Spectre and Village [3:46]
 6. James Bond / Ninja [7:06]
 7. Twice Is The Only Way To Live [2:48]

Merchandise

Sinds Goldfinger en Thunderball is memorabilia van James Bond niet meer weg te denken. Spellen, puzzels, kleding, schaalmodellen en zelfs elastiekjes en condooms dragen de beeltenis van Sean Connery of het beroemde 007 logo. De meest bekende is waarschijnlijk de Aston Martin DB5 uit Goldfinger. De schaalmodellen van de Toyota 2000 GT en Little Nellie uit You Only Live Twice zijn van deze film de meest bekende. Zowel Johnny Lightning als Corgi hebben de voertuigen meerdere malen op de markt gebracht. Gezien de grootte variatie van de diverse uitgaves brengen we graag een paar andere items onder de aandacht.

Action Man
Zoals de meeste van jullie weten zijn er in februari 2017 drie poppen uit de film Goldfinger verschenen. Daarmee volgen zij hun voorgangers van  Sideshow Collectibles op. Sideshow heeft helaas geen poppen uitgebracht van de nu jubilerende film. Het Amerikaanse merk was niet de eerste fabrikant die poppen op de markt bracht. Hasbro, de uitgever van de bekende Action Man figuren, heeft eind jaren ’90 ook diverse Action Man figuren van James Bond geproduceerd. De gelijkenis met de Bond acteurs is er niet, het figuur heeft een standaard Action Man hoofd. De kleding en accessoires komen dan weer wel overeen met een bepaalde scènes uit de film. Wat wel erg goed uit de verf komt zijn de verpakkingen. Hierop worden diverse scènes met acteurs afgebeeld. Elke verpakking was tevens voorzien van een filmframe. Deze Action Man poppen zijn op internationale veilingsites nog redelijk verkrijgbaar. Naast You Only Live Twice waren er figuren van Thunderball, The Spy Who Loved Me, GoldenEye, Tomorrow Never Dies en The World Is Not Enough verkrijgbaar.

Corgi Icon Blofeld
Corgi heeft naast de vele schaalmodellen van auto’s e.d. ook nog metalen beeldjes op de markt gebracht onder de naam van Corgi Icon Miniatures. In 2001 is Corgi gestopt met deze beeldjes. Ongeveer 20 karakters van de James Bond films zijn vereeuwig in metaal en met de hand geschilderd. De beeldjes zien er zeer gedetailleerd en mooi afgewerkt uit. De verpakking is zeer simpel en saai, een blauw doosje met daarop een witte tekst welk beeldje het bevat. Blofeld uit You Only Live Twice in de vorm van top acteur Donald Pleasence behoorde ook tot deze uitgaven van Corgi. Bij het beeldje is het litteken is duidelijk zichtbaar, het draagt de kleding die overeenkomt met de film en is vergezeld met de o zo kenmerkende witte kat.

S.D. Studios sigaret met babyraket
S.D. Studios is misschien het meest bekend van hun uitgave van een replica van de Golden Gun. Ver voordat Factory Entertainment de meest recente versie uitbracht was er in 1995 al een replica van S.D. Studios beschikbaar. Zij hebben daarnaast nog diverse replica’s uit de James Bond films geproduceerd. Het gaat om diverse kleinere items zoals onder andere de radioactieve tracker pil uit Thunderball, de Penfold Hearts golfbal uit Goldfinger,de exploderende Parker pen uit GoldenEye en de sigaret met babyraket uit You Only Live Twice. De producten werden de ‘Desktop Series’ genoemd. De items zijn zeer gewild onder de fanatieke verzamelaars en dat maakt ze moeilijk beschikbaar en zeer prijzig. De sigaret met babyraket is in de film duidelijk te zien als Bond een rondleiding van Tanaka in het trainingscentrum krijgt. De versie van S.D. Studios bestaat uit een sigaret op een houder die gemonteerd zit op een houten ondergrond met gegraveerde plaquette. De sigaret bevat zoals in de film een zwart raketje.

Spectre vulkaan speelset
Het meest zeldzame stuk memorabilia van You Only Live Twice is de SPECTRE-vulkaan speelset. Deze speelset is in 1968 alleen in Frankrijk verschenen. Dat is iets wat hem zeer zeldzaam maakt. De speelset ziet er goedkoop uit maar door zijn zeer beperkte verkrijgbaarheid en typisch sixties look een gewild verzamelobject. De vulkaan is direct gemodelleerd naar de vulkaan van Ken Adam. Het is een vacuüm gevormd model dat door middel van airbrushing is gekleurd. De voorkant van de vulkaan is open zodat er binnenin de vulkaan “gespeeld” kan worden. De speelset bevatte een zakje met soldaten maar helaas geen voertuigen of andere items. De vulkaan was wel voorzien van commandopost compleet met verlichte wereldkaart. Het meest spectaculaire aan de speelset is raketopstelling. Met een trek aan het touwtje aan de buitenkant van de vulkaan schuift het dak open en word de raket gelanceerd!

Spectre ‘Bird One’ modelbouwkit
Buiten de officiële memorabilia zijn er ook tal van onofficiële items. Er is er één die we, door zijn uniekheid, toch even meenemen. Fantastic Plastic Models heeft een bouwpakket waarmee men zelf de ‘Bird One’ van Specte kan nabouwen. Deze modelbouwkit is schaal 1:72 en bestaat uit vijfentwintig onderdelen. Hiermee kan de bouwer de raket van Blofeld nabouwen compleet met open scharnierende voorkant om een andere ruimte capsule te kunnen ontvoeren.

Globe-Trotter Limited Edition koffer
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van You Only Live Twice verscheen een exclusieve koffer van Globe-Trotter. Het merk was te zien in de James Bond-films Skyfall en Spectre en heeft al eerder officiële items uitgebracht. Het betreft een 14 inch gelimiteerde koffer, met een oplage van 50 stuks. De koffer doet aan de buitenzijde denken aan de attachekoffer uit From Russia With Love. Door zijn rode binnenwerk is het een mooie knipoog naar de koffers waarin Little Nellie werd vervoerd. Aan de binnenzijde is een lederen plakkaat gestickt met de tekst “Celebrating The 50th Anniversary of You Only Live Twice 007“. Door de kleine oplage moet je wel een bedrag van € 960,– neertellen. De koffer werd alleen geleverd via de officiële webshop: 007shop.com.Regisseur

Lewis Gilbert

Producenten

Albert R. Broccoli & Harry Saltzman

Scenario

Ian Fleming, Roald Dahl & Harold Jack Bloom

Cinematografie

Freddie Young

Hoofdrol

Sean Connery

Muziek

John Barry

Soundtrack

You Only Live Twice van Nancy Sinatra

Release

🇬🇧 12 juni 1967
🇳🇱 14 september 1967
🇧🇪 27 oktober 1967

Speelduur

112 minuten

Prijzen

🏆 Golden Screen

Budget

€ 8.500.000

Filmlocaties

🇬🇧 Groot-Brittanië
🇪🇸 Spanje
🇯🇵 Japan
🇧🇸 Bahama's