James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Titels » Spectre

Spectre


Synopsis

Mexico City, The Day Of The Dead. James Bond volgt een spoor naar Marco Sciarra, een man die plannen heeft om een aanslag te plegen. Tijdens een lieftallig intermezzo met een vrouw tovert 007 een geweer tevoorschijn. Hij gaat het dak op en richt op Sciarra. Hij spreekt met een andere man en Bond hoort de woorden aanslag, voetbalstadion en The Pale King. James wordt ontdekt en beschoten. Hij schiet terug en het hele gebouw stort in.

Sciarra overleeft en 007 zet de achtervolging in. Hij is op weg naar een helikopter. James is net op tijd en springt aan boord. Daar raken de mannen in gevecht. 007 weet Sciarra uit de helikopter te krijgen. Als de man uit de helikopter valt heeft James een ring in zijn hand. Een zilveren ring met een octopus erop.

M is furieus. 007 heeft zonder toestemming half Mexico City in puin gelegd. Hij trekt Bond zijn licentie tot doden in. Op het kantoor maakt James kennis met het nieuwe hoofd van Mi5/Mi6, Max Denbigh. De twee diensten zijn samengegaan.

James ontmoet Moneypenny, aan haar verteld hij de werkelijke reden van zijn acties in Mexico City. Hij kreeg een boodschap van de oude M die eerder overleed. Ze vroeg hem om Marco Sciarra om te brengen en naar zijn begrafenis in Rome te gaan. Moneypenny geeft James een doos met spullen uit Skyfall (Bond zijn ouderlijk huis. red.). Daarin vindt hij een foto van een man en twee jongens. Bond is de ene, de andere jongen is vanwege brandschade niet te zien.

Bill Tanner neemt Bond mee naar Q. Dit alles zonder dat M dit weet. Onderweg komen ze langs het nieuwe gebouw van de geheime dienst. Het oude Mi6 is verwoest. Tanner verteld 007 dat Denbigh bezig is met een plan om een verdrag te laten tekenen. Het verdrag geeft negen landen toestemming om elkaars informatiestromen te kunnen inzien.

Q toont 007 zijn nieuwe dienstauto. Althans dat denkt James. De auto is vanwege Bond zijn schorsing aan 009 gegeven. Later steelt James de Aston Martin DB10 en rijdt naar Rome.

Op de begrafenis ziet Bond een aantal mannen in zwarte kleding. Ze staan rond een man met zwartgrijs haar. Hij heeft een donkere zonnebril op. Wat 007 niet ziet is dat de man hem nauwlettend in de gaten houdt. James is meer gefocust op de weduwe. Hij volgt haar naar huis. Daar aangekomen voorkomt Bond haar executie. De weduwe verteld dat haar man een belangrijke meeting had.

Bij de meeting aangekomen toont James de ring met octopus en hij kan naar binnen. Eenmaal binnen hoort hij mensen discussiëren over geslaagde aanslagen in Marokko en Tunesië. Een man in een donkere jas komt binnen en de discussie stopt abrupt. Ze praten verder en spreken over de geplande moord op The Pale King. Wie wil deze moord op zich nemen? Een vrijwilliger meldt zich, maar een ander ook. Het is een grote, forse en sterke man die zichzelf Hinx noemt. Hij toont op niet onnavolgbare wijze dat hij de beste man voor de klus is.

De man in de donkere jas noemt de naam van Bond. Hij zegt hem dat het een tijd geleden is dat ze elkaar hebben ontmoet. 007 herkent de man. Maar kan hem nog niet plaatsen. Dan beginnen de problemen voor Bond. Hij vlucht per DB10 en wordt door Hinx achtervolgt in een Jaguar C-X75. Dwars door Rome.

Via Moneypenny hoort James wie The Pale King is. Het blijkt Mister White te zijn. Dezelfde persoon die 007 tijdens twee eerdere missies tegenkwam (Casino Royale en Quantum Of Solace. red.) Ook de naam van de man in de zwarte jas is ontdekt. Franz Obenhauser en zijn vader kwamen eerder om in een lawine.

007 spoed zich naar Oostenrijk. Daar vindt hij Mister White. Ernstig ziek en eerder dood dan levend. Hij verteld James dat hij een dochter heeft en vraagt Bond voor haar te zorgen. White overlijdt.

Als James na een afspraak met de dochter van White; Madeline Swann weg gaat wordt Madeline door Hinx ontvoert. 007 volgt en red haar. Dan brengt hij haar naar Q. Hij is gekomen om James te helpen. Q onderzoekt de ring. Ze ontdekken dat de ring gelinkt is aan de volgende mensen; Le Chriffre, Mister White, Marco Sciarra, Dominic Green en Raoul Silva. Mensen waarmee Bond eerder problemen heeft gehad. Ze blijken allemaal gelieerd te zijn aan Franz Obenhauser en de organisatie S.P.E.C.T.R.E.

Bond en Madeline komen achter het hoofdkwartier van de organisatie in de Marokkaanse woestijn. Tijdens de treinreis ernaar toe probeert Hinx en te vermoorden. Hij slaagt niet en wordt door 007 vakkundig uit de trein gezet. Ze arriveren bij een verlaten station en worden naar het hoofdkwartier gebracht.

Obenhauser verteld Bond en Madeline dat Denbigh voor hem werkt. Het verdrag voor inzage in informatiestromen moet S.P.E.C.T.R.E toegang geven tot alle informatiebronnen ter wereld. Ook verteld hij dat het niet raar is dat James hem herkend. Na de dood van Bond zijn ouders nam zijn vader hem op. Obenhauser ensceneerde zijn eigen dood en vermoorde zijn vader. Daarna nam hij een nieuwe identiteit aan. De identiteit van Ernst Stavro Blofeld.


Cast

Daniel Craig – James Bond
Christoph Waltz – Ernst Stavro Blofeld
Lea Seydoux – Madeleine Swann
Ralph Fiennes – M
Ben Wishaw – Q
Naomie Harris – Eve Moneypenny
Rory Kinnear – Tanner

Monica Bellucci – Lucia
Dave Bautista – Hinx
Andrew Scott – C
Jesper Christensen – Mr. White
Alessandro Cremona – Marco Sciarra
Stephanie Sigman – Estrella


Crew

Regisseur
Sam Mandes

Producenten
Michael G. Wilson
Barbara Broccoli


Sponsoren

Aston Martin

Aston Martin: Misschien wel de meest bekende sponsor van de James Bond-franchise. We mogen overigens niet vergeten dat Aston Martin zijn bestaan eigenlijk aan James Bond te danken heeft. De autofabrikant verkeerde in de jaren ’60 in zwaar weer en dreigde failliet te gaan. Mede door het gebruik van de Aston Martin DB5 (toen nog een pre-productie model) kwam het bedrijf in de schijnwerpers te staan en kon het meeliften op het succes van Goldfinger. De Aston Martin DB10 werd speciaal voor Spectre ontworpen.

Belvedere Vodka

James Bond heeft in de afgelopen decennia vele merken wodka genuttigd. Aan dit rijtje is nu het Poolse merk Belvedere toegevoegd. Het merk is te zien als James Bond zijn Wodka Martini in het hotel in Tanger besteld. Shaken, not stirred uiteraard. In de wereldwijde campagne rond de film en het merk speelt Bond-girl Stephanie Sigman, die te zien is de pre-title sequence in Mexico-Stad, de hoofdrol. De slogan van de campagne is “Excellent choice, Mr. Bond”. Belvedere bracht verschillende gelimiteerde producten op de markt.

Bollinger

Sinds Live And Let Die drinkt 007, met een enkele uitzondering, champagne van het Franse wijnhuis Bollinger. In de villa van Lucia in Italië pakt James Bond een Bollinger Brut R.D. uit 2002. Daarnaast lanceerde Bollinger een campagne met de Bollinger 007: Millesime 2009 in speciale schenkverpakking. In samenwerking met Saint Louis verscheen er een unieke kristallen wijnkoeler met hierin een magnum (3 liter) Bollinger.

Gillete

Een mediapartner van zowel Spectre als The Fleming Estate. Op 1 oktober 2015 startte men de campagne “Bond Moments” waarin ondermeer kostuumontwerper Jany Temime styling advies geeft. Daarnaast is het mogelijk om een geheel verzorgde reisnaar Londen, Marokko of Rome te winnen. Gillette bracht verschillende giftsets op de markt.

Globe-Trotter

Na Skyfall keert Globe-Trotter terug als sponsor van Spectre. De koffers zijn te zien in Marokko. James Bond en Madeline Swann reizen met de trein naar het SPECTRE hoofdkwartier. Het Engelse luxe merk kwam bij de lancering van de film met de Spectre-serie en de Moneypenny-serie. De Spectre-serie is in de kleur navy, met zwarte accenten en goudkleurig beslag. De Moneypenny-serie is een ode aan de secretaresse van M, ontworpen door Charlotte Sendon van Globe-Trotter in nauwe samenwerking met Jany Temine. De Globe-Trotter Spectre edities zijn verkrijgbaar via officiele dealers van het merk en via de webshop op www.007.com.

Grupo Vidanta

Grupo Vidanta heeft verschillende luxe resorts in Mexico. Het merk investeerde naar verluidt miljoenen. Het schijnt zelf zo te zijn dat de productie hierdoor speciaal voor Mexico koos.

Heineken

Neerlands trots is wederom terug te vinden in een James Bond-film. De van oorsprong Amsterdamse brouwer betaalde ongeveer €60 miljoen om als enige Daniel Craig als James Bond te mogen gebruiken in de commercial en bijbehorende wereldwijde marketingcampagne.

Helly Hanson

Het kledingmerk uit Noorwegen leverde voor de gehele crew waterdichte jassen tijdens voor de opnames in Oostenrijk. Een speciale Spectre-editie van de jas was voor korte tijd beschikbaar in de shop van 007.com.

Hyundai Motors UK

Voor de tweede keer is Hyundai Motors sponsor van de James Bond-films. Hyundai was eerder te zien in Skyfall: de politievoertuigen in Londen waren van het Koreaanse merk. Ook voor Spectre waren de politievoertuigen in Londen van Hyundai. De i40, ix35 en Santa Fe zijn te zien in de scenes wanneer M naar de Westminster Bridge loopt.

Jaguar Land Rover

Jaguar en Land Rover is net als Aston Martin duidelijk vertegenwoordigd in Spectre. Speciaal voor de film maakte de slechterik gebruik van een conceptcar van Jaguar: de Jaguar C-X75. Een auto die met een gasturbine motor werdt ontworpen. Ook mochten zijn handlangers rondtoeren in Land en Range Rovers.

M.A.C. Cosmetics

Het van oorsprong Canadese cosmeticabedrijf leverde de make-up voor de figuranten tijdens de pre title sequence van Spectre. Voor de Day Of The Dead scènes werden 1.500 figuranten geschminkt. Om dit in goede banen te leidden werden meer dan 100 lokale visagisten ingezet.

Norton Motorcycles

In de werkplaats van Q zien we op de achtergrond een Norton motorfiets staan. Het betreft de Dominator SS en deze is door Q  van allerlei gadgets voorzien. Sophie Newman, mede verantwoordelijk voor de aankleding van de set, liet weten dat de Norton puur voor decoratie zou worden gebruikt. De CEO van Norton vond het geweldig om zijn typisch Engels product in een James Bondfilm terug te zien.

Omega Watches

James Bond is niks zonder zijn vertrouwde horlogemerk Omega. Sinds de Pierce Brosnan-films draagt 007 het Zwitserse uurwerk. Het klokje komt terug in de film en wordt gedragen door Daniel Craig. Veel gadgets bevat het niet. Maar het red zijn leven. Daarnaast verschijnt er een gelimiteerde editie van de Omega Seamaster 300.

Red Bull

James Bond is in de film niet met het drankje te zien en ook is er verder geen reclame uiting geweest. Maar toch is Red Bull grote sponsor. De helikopter in de openingsscene van Spectre is van Red Bull en werd gevlogen door piloot Chuck Aaron. Om toch de verbondenheid met James Bond te tonen publiceerde Red Bull een filmpje waarin een speelgoed autootje van de Aston Martin DB5 in een woonkamer diverse stunts deed.

Sony Corporation

Sinds de eerste James Bond-film van Daniel Craig, Casino Royale, is Sony partner van de James Bond-films. In Spectre zien we tijdens de achtervolging met de Aston Martin DB10 en Jaguar CX-175 in Rome dat James Bond belt. Dit is met een Sony Xperia Z5 toestel. In de film worden naast de telefoon nog een flink aantal andere producten van Sony gebruikt. denk aan Sony Vaio laptops en tablets. Net voor de release van de film werd de campagne “Made For Bond” gestart, Naomi Harris, Miss Moneypenny, speelt hierin de hoofdrol.

S.T. Dupont

Het is de derde keer dat het Franse merk zich aan James Bond verbind. Naast twee keer een serie van luxe artikelen op de markt te hebben gebracht in 2004 en 2006, werden de manchetknopen van het merk gedragen door James Bond in Casino Royale. Voor Spectre keert het merk terug met aanstekers, pennen, sigaarknippers en giftsets.

The Macallen

Het Schotse whisky merk verlengde zijn contract na Skyfall ook. Voor de tweede maal is het merk te zien in de James Bond-film. In Spectre zien we een fles in het appartement van James Bond staan. In de film maakte men gebruik van een fles The Macallen 18. Net als in Skyfall overigens.

Tom Ford

De Amerikaanse ontwerper ontwierp voor de derde keer de kleding van James Bond. Voor de film werkte Ford nauw samen met kledingontwerpster Jany Tamine. Tom Ford verzorgde voor James Bond zijn pakken, avondkleding, shirts, dassen en accesoires zoals zonnebrillen, manchetknopen, ondergoed en sokken. Alle pakken werden in Italië op maat gemaakt. Tom Ford liet in een reactie weten: “I could not be happier to be dressing Daniel Craig as James Bond again in the upcoming film, Spectre. James Bond epitomizes the Tom Ford man in het elegance, style and love of luxury. It is an honor to move forward with this iconic character.”

VisitBritain

Het bedrijf verbond zich voor de derde keer aan een James Bondfilm. Voor de marketingcampagne werden een aantal posters uitgebracht. Daarnaast werden er van vier James Bond locaties uit Spectre 360 graden foto’s gemaakt. Helaas zijn de foto’s niet meer online te bekijken.


Premières & releasedata

LONDON: Op 26 oktober 2015 ging Spectre wereldwijd in première. Als locatie werd net als voor Skyfall voor The Royal Albert Hall in London gekozen. Naast Daniel Craig en producten Barbarra Broccoli en Michael G. Wilson waren Naomi Harris, Christoph Walz, Ben Wishaw, Ralph Fiennes, Andrew Scott, Dave Bautista, Lea Seydoux, Jesper Christensen en Monica Bellucci aanwezig. Craig liet na afloop weten dat hij het verschrikkelijk vond om zichzelf terug te zien, maar dat hij geniet enorm van zijn rol geniet. Bellucci liet weten de première een geweldig ervaring te hebben gevonden en Andrew Scott gaf aan dat zijn rol hem ertoe had gezet om zichzelf te blijven vernieuwen.

ROME: Een dag na de wereldpremière in Londen was het de beurt aan de Italiaanse hoofdstad Rome. Geen onbekend terrein voor sommige castleden, aangezien een deel van de film daar werd opgenomen. Aanwezig waren Daniel Craig, Monica Bellucci, Christoph Waltz, regisseur Sam Mendes en producent Barbara Broccoli. Ook de Italiaanse acteurs die in de film te zien zijn waren aanwezig: Peppe Lanzetta (Lorenzo) en Alessandro Cremona (Marco Sciarra) liepen over de rode loper. Net als Ignazio Marino, burgemeester van de stad.

ZURICH: Op 27 oktober ging Spectre in het Zwitserse Zurich in première. Voor de stad was het de grootste première ooit, er waren 4.500 mensen uitgenodigd. Bond-girl Naomi Harris, Dave Bautista en Gregg Wilson waren namens de cast en crew aanwezig.

BERLIJN: Op 28 oktober beleefde Spectre haar Duitse première. Aanwezig waren Daniel Craig, Naomi Harris, Christoph Waltz en Barbara Broccoli.

AMSTERDAM: Nederland kan natuurlijk niet achterblijven met een première in de hoofdstad Amsterdam. Op 28 oktober liepen Bond-girl Lea Seydoux, vergezeld door Dave Bautista en Gregg Wilson over de rode loper van Tuschinski. Eerder die dag was er een persmoment, waarbij ook product Michael G. Wilson en acteur Jeroen Krabbe (The Living Daylights) aanwezig waren. Op de rode loper verscheen tevens Bond-girl Daphne Deckers (Tomorrow Never Dies).

MADRID: Tegelijkertijd met Berlijn en Amsterdam vond in Spanje ook de première plaats. Met een live band bij de rode loper waren Monica Bellucci en regisseur Sam Mendes aanwezig. Op de première waren ook Alberto Ruiz-Gallardón Jiménez, burgermeester van Madrid en de Engelse ambassadeur in Spanje, Simon John Manley te gast.

MOSKOU: In Moskou ging Spectre op 29 oktober in première. Hierbij waren Naomi Harris, Dave Bautista en Ralph Fiennes aanwezig.

MEXICO-STAD: In Mexico-stad werd de première van het Amerikaanse continent gehouden.Het evenement werd vanwege de filmlocatie in de stad groots aangepakt. Met veel danseressen, props uit van de Day Of The Dead en geschminkte mensen werden de cast- en crewleden onthaald. Daniel Craig, Naomi Harris, Monica Bellucci, Lea Seydoux, Christoph Waltz, Dave Baustista waren aanwezig net als Sam Smith (titelsong). Ook producenten Barbara Broccoli en Michael Wilson en regisseur Sam Mendes waren van de partij.

Overige releasedata wereldwijd:

🇬🇧 26 oktober 2015
🇮🇪 26 oktober 2015
🇳🇱 28 oktober 2015
🇩🇰 30 oktober 2015
🇫🇮 30 oktober 2015
🇳🇴 30 oktober 2015
🇸🇪 30 oktober 2015

🇲🇽 02 november 2015
🇧🇪 04 november 2015
🇱🇺 04 november 2015
🇦🇷 05 november 2015
🇧🇷 05 november 2015
🇨🇭 05 november 2015
🇨🇱 05 november 2015

🇩🇪 05 november 2015
🇮🇹 05 november 2015
🇵🇹 05 november 2015
🇹🇭 06 november 2015
🇦🇹 06 november 2015
🇨🇦 06 november 2015
🇪🇸 06 november 2015

🇵🇱 06 november 2015
🇷🇺 06 november 2015
🇹🇷 06 november 2015
🇺🇸 06 november 2015
🇫🇷 11 november 2015
🇯🇵 04 december 2015


Prijzen & awards

ACADAMY AWARDS (2016)
Jimmy Napes en Sam Smith ontvingen het beroemde Oscar beeldje de categorie Beste titelsong voor film. Naast Writing’s On The Wall waren genomineerd Manta Ray (Racing Extinction), Simple Song #3 (Youth), Earned It (Fifty Shades Of Grey) en Til It Happens To You (The Hunting Ground).

GOLDEN GLOBES (2016)
Naast de Oscar mocht het duo ook een Golden Globe in ontvangst nemen. Deze nominatie hebben ze weten te verzilveren in de categorie Best Original Song – Motion Picture. Andere genomineerde waren Love Me Like You Do (Fifty Shades Of Grey), One Kind Of Love (Love & Mercy), See You Again (Furious Seven) en wederom Simple Song #3 uit de film Youth. De presentatie was in handen van Katy Perry.

EMPIRE AWARDS
Ook bij de jaarlijkse Empire Awards in Londen is de film goed ontvangen. Maar liefst twee nominaties mochten worden verzilverd: Best Thriller en Best British Film.

GUINNESS WORLD RECORDS
Misschien wel de meest mooie en bijzondere awards die de producenten van de James Bond-films in de wacht hebben weten te slepen: een Guinness World Record notering. Voor de film Spectre werden er maar liefst twee in de wacht gesleept! Wederom is het Sam Smith die er eentje om zijn naam mag hebben staan. De titelsong Writing’s On The Wall is de eerste James Bond titelsong die de eerste plek behaalde in de Engelse hitlijsten. Daarnaast ontving de zanger nog een tweede record voor zijn album In The Lonely Hour. Smith kreeg het certificaat uitgereikt in zijn studio in Londen door vertegenwoordiger Craig Glenday van Guinness World Records.

De andere Guinness World Record is toe te schrijven aan Chris Corbould. Hij was in de film verantwoordelijk voor de special effects en miniatuur effecten. Voor Spectre creëerde hij een inmense explosie van Blofeld’s verblijf. Dat leverde hem het wereldrecord op voor grootste film explosie ooit. De explosie werd uitgevoerd in de woestijn van het Marrokkaanse Erfoud, waarbij gebruik werd gemaakt van 69 ton dynamiet en 8.400 liter kerosine. De uitvoering van de explosie duurde net iets meer dan 7 seconden.

© Guinness World Records Limited 2015
© Guinness World Records Limited 2015

De award werd in ontvangst genomen door producent Barbara Broccoli, acteur Daniel Craig en Bond-girl Lea Seydoux. Broccoli benadrukte dat dit record vooral toegeschreven moet worden aan Chris Corbould. Craig Glenday.

De James Bond-films staat synoniem aan het opzoeken van filmische grenzen. Spectre, heeft opnieuw de verbeeldingskracht van wereldwijde filmliefhebbers veroverd, en dit zal zeker gedeeltelijk te schrijven zijn aan de fenomenale stunts van de film. De scène met ’s werelds grootste filmstunt-explosie is spectaculair en zal lang in het geheugen blijven hangen als een van de ultieme momenten in de Bond-franchise.

Graig Gelndey
Guinness World Record

Naast de grote awards zoals de Oscars en de Guinness World Records heeft de film ook een aantal klein awards in de wacht gesleept. Alessandro Cremona ontving de Capri Hollywood-award. De acteur vertolkte in Spectre de rol van Marco Sciarra in de pre-titel sequence van de film. Sam Smith kreeg wederom een award voor zijn titelsong. Dit keer van de St. Louis Film Critics Association.

GENOMINEERD, NIET GEWORDEN
Naast het winnen heeft de film ook heel veel nominaties niet weten te verzilveren. De Saturn Award, de Art Directors Guild, European Film Award , de Association of Motion Picture Sound en de Satellite Awards konden niet verzilverd worden. In totaal heeft de film wereldwijd 41 nominaties ontvangen, waarvan er zeven zijn verzilverd.


Voertuigen & gadgets


Filmlocaties

LOCATIES IN DE FILM
De openings van Spectre speelt zich af in de hoofdstad van Mexico, Mexico-Stad, tijdens het Day Of Dead festival. James Bond reist daarna terug naar Londen, waar we een blik in zijn appartement te zien krijgen. Wanneer Bond een videoboodschap krijgt van zijn vroegere baas M, reist hij per Aston Martin DB10 naar Rome. Via een aantal omwegen beland hij bij een geheime meeting van Spectre. Door het verleden komt James Bond in Oostenrijk. Na een ontsnapping reist hij samen met Madeline Swann naar Marokkaanse stad Tangiers en daarna naar de woestijn van het land.

Na het opblazen van Blofeld’s installatie reizen de twee terug naar Londen. Daar eindigt de film met de aanhouding van Blofeld.FILMLOCATIES

MEXICO:
Calle de Tacuba: hier beginnen de opnames bij het beeld van Estatua Ecuestre de Carlos IV. Het gebouw op nummer 12 dubbelde voor de entree van het hotel. Daarnaast werd boven op dit gebouw de scene opgenomen waarbij James Bond over het dak loopt. Op de achtergrond is hierbij het Palacio de Minería (paleis van de mijnbouw) te zien.

Gran Hotel Ciudad. Hier werden de interieurscenes van het hotel in de pre-title sequence op genomen. Het hotel was al eerder te zien in de James Bond-film Licence To Kill met Timothy Dalton.

Het gebouw waar Sciarra voor het eerst in beeld komt is het Fru Fru theater gebouw aan de straat Donceles. Dat is ook de plek waar de voetachtervolging tussen Bond en Sciarra is opgenomen. Nadat ze elkaar in het vizier hebben, start de achtervolging over het Plaza Republica Sebastian Lerdo di Tejada. De achtervolging gaat in de richting van het plein waar de film start. De achtervolging gaat rechtsaf, wederom langs het beeld van Estatua Ecuestre de Carlos IV.

De achtervolging tussen Bond en Sciarra door de optocht van de Day Of Dead is vervolgens ergens anders opgenomen: de Avenue 20 de Noviembre in de richting van het plein Zocalo. Op de achtergrond tijdens de optocht is de Catedral Metropolitana de la Ciudad de Mexico te zien. Deze straat is tevens de aanvliegroute van de helikopter die Sciarra moet oppikken. De helikopterscenes zijn boven het plein opgenomen.

LONDEN
De ontmoeting tussen Bond en Denbigh is opgenomen in het gebouw van het Ministerie van Financieen in Londen. Ook de ontmoeting tussen Bond en Miss Moneypenny is daar op de binnenplaats opgenomen. Vermoedelijk steekt hij het plein over vanuit de richting King Charles Street naar Great George Street in Londen.

Het appartement van 007 is te vinden in de wijk Notting Hill. Om precies te zijn het hoekpand tussen Stanley Cress en Stanley Gardens.
De opnames tussen Bond en Tanner op de bood zijn opgenomen op de River Thames, tegenover het MI6 gebouw. Het CNS gebouw is later middels CGI in de film geplaatst. Interieuropnames werden gemaakt in het glazen gemeentehuis naast de beroemde Tower Bridge.

De entree met de boot naar het nieuwe MI6 is bijna niet terug te vinden. Wanneer de boot richting de tunnel vaart is opgenomen op de River Thames. Alleen zit daar geen doorgang. Dit is gefilmd in Camden Lock en later digitaal over elkaar gelegd. Het filmen gebeurde bij de oude veerbootterminal. Aan de overkant werden groene doeken opgehangen om later de River Thames digitaal te kunnen projecteren.

ITALIE
Het is niet de eerste keer dan 007 in Italie komt, wel de eerste keer in Rome. En dat met de speciaal ontworpen Aston Martin DB10. De eerste beelden van de rijdende DB10 zijn genomen op de Via di Sint Pancrazio. Op de achtergrond de Porta San Pancrazio met daarachter het uitzicht over de stad. Natuurlijk kan het iconische Colosseum niet achterblijven. De opnames daarvan werden gemaakt op de Via Celio Vibenna, in de richting van het oude centrum.

Buiten het oude centrum ligt Museum voor de Romeinse Bevolking. Het markante gebouw aan de Piazza Giovanni Agneli werd gebruikt als begraafplaats van Sciarra. In het gebouw is normaal onder andere een bibliotheek bevestigd. Onder de overkapping tussen de twee gebouwen werd de plechtigheid gehouden, waarbij Bond voor het eerst, zonder het te weten, Oberhausen ziet.

De opnames in en rondom de villa van Lucia Sciarra werden geschoten in de luxe landhuis Villa di Fiorano, gelegen in het zuiden, net buiten Rome. Op de achtergrond klinken de klanken van Nisi Dominus.

PINEWOOD STUDIOS:
Ook Pinewood Studios is veelvuldig gebruikt in Spectre. De hotelcamera in Mexico werd hier gebouwd. Maar ook de scenes in Q’s werkplaats werden hier opgenomen.

Maquette van Q's werkplaats in Spectre.
Maquette van Q’s werkplaats in Spectre.

Het interieur van de bijeenkomst in Blenheim Palace werd ook in de Pinewood Studios opgenomen.

BLENHEIM PALACE
In de film lijkt het grote gebouw waar de bijeenkomst van Spectre is om een locatie in Rome. Niks in minder waar. Het gebouw werd middels CGI in de beelden van Rome geprojecteerd. In werkelijkheid werden de opnames hiervan geschoten bij het Engelse Blenheim Palace. De Aston Martin DB10 arriveert vanuit het noord-weste en rijdt langs de orangerie voordat deze het plein voor het paleis opdraait.

Merchandise

Day Of The Dead-masker
Het iconische masker welke Daniel Craig droeg in de opening van de film is er in een gelimiteerde uitgave verschenen. Het masker is gemaakt met behulp van het origineel uit het archief van EON productions. Het masker is gemaakt door Factory Entertainment. Het is verschenen in een gelimiteerde oplage van 500 stuks. Op 1 mei 2019 werd de voorverkoop gestart. Levering zou medio september 2019 gaan geschiedden. De prijs £349.00 (€ 404,00). Klik hier om te bestellen (indien voorradig).

Day Of The Dead-wandelstok
In de openingsscene gebruikt Bond een wandelstok om zijn tegenstander uit te schakelen. Dit werd gefilmd op het plein in Mexico-Stad. De wandelstok werd speciaal voor de film ontworpen. Een replica is in 2019 verschenen, gemaakt door Factory Entertainment. Net als het masker werd er gebruik gemaakt van het origineel welke in bezit is van EON Productions. De prijs bedraagt £249.00 (€ 288,00). De voorverkoop startte in januari 2019. De uitlevering zal zijn medio juli 2019. Klik hier om te bestellen (indien voorradig).

Spectre ring
Ook de ring uit Spectre is als officieel replica uitgebracht door EON Productions samen met Factory Entertainment. De ring heeft een diameter van 24 mm. De ring heeft een prijs van € 120,00 en is nog steeds verkrijgbaar via 007Store.com

Jack Bulldog
He’s back! De Jack Bulldog uit Skyfall was ook weer even te zien in Spectre. James Bond gruwelde van het beeldje in Skyfall. Ook de explosie in het MI6-gebouw kon het niet weerhouden dat het beeldtje zelfs dat overleefde. Bond krijgt een doos met persoonlijke bezittingen van M (Judi Dench) waar het beeldje bij zit. Het beeldtje is wederom uitgegeven als replica inclusief een Spectre-verpakking. Prijs: € 75,00

Sleutelhangers
Van Spectre zijn er twee sleutelhangers verschenen van de Aston Martin DB10 en de Jaguar XC-75. Het zijn zeer fraaie 3D modellen en hebben een afmeting van 10,5 cm langer, 3 cm breed en 1 cm hoog.

Spectre-logo
Eind 2019 komen er drie items op de markt met het Spectre-logo in 3D. Alle items zijn verzilverd. Het gaat om een wijnstopper, sleutelhanger en een paar manchetknopen.

Schaalmodellen
Pas veel later na het verschijnen van de film kwamen de schaalmodellen op de markt. Als eerste verscheen de Aston Martin DB10 van Corgi. Zowel een los schaalmodel als een duo pak samen met de Aston Martin DB5, welke aan het einde van de film te zien was. De schaal is 1:36. Bij Eaglemoss verscheen in de Bond In Motion verzamelcollectie ook de Aston Martin DB10. De schaal hiervan is 1:43 inclusief een diorama en een informatieboekje over de film.

Bijzonder is het schaalmodel 1:18 van de Aston Martin DB10. Het model werd uitgebracht door Hotwheels Elite. Benieuwd wat wij ervan vonden? Lees hier onze review. Van Hotwheels verscheen ook een 1:64 versie van de auto. Overigens moet je daarbij niet naar de details kijken.

Ook is de DB10 op afstand te besturen. Nikko RC heeft een schaal 1:32 model uitgebracht van de auto. Voor wie dat te klein is: ook in de schaal 1:14 is deze uitgebracht.

FUNKO POP! VINYL
In 2019 werd de tweede serie Funko James Bond-poppen aangekondigd. Daarin ook een pop uit Spectre. Het 11 centimeter grote poppetje heeft het kenmerken witte smoking met rode anjer.

Q’s laptop stickers
De stickers die op de laptop van Q te zien zijn in de film werden in 2019 ook beschikbaar voor de liefhebbers. In de film maakte Q (Ben Whishaw) gebruik van een Clevo P151SM1 laptop. In februari 2016 werd deze bij Christie’s geveild. De stickers zijn exclusief verkrijgbaar in de webshop van 007.com.

Spectre Q Ben Whishaw gadget

Multimedia