James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Titels » No Time To Die

No Time To Die


Synopsis

James Bond (Daniel Craig) is teruggetreden als geheim agent van MI6 en geniet van een minder hectisch leven op Jamaica. De vrede wordt al snel verstoord nadat zijn oude vriend Felix Leiter (Jeffrey Wright) van de CIA hem bezoekt en M (Ralph Fiennes), die ook op zoek is naar 007 voor een nieuwe missie, James om hulp vraagt. Als Bond een nieuwe 00-agent met de naam Nomi (Lashana Lynch) treft, leert hij dat zij hem heeft vervangen als top agent van MI6. Ze is trouwens niet onder de indruk van zijn behaalde successen. De missie om een ontvoerde wetenschapper te bevrijden, krijgt een andere wending en is veel gevaarlijker dan gedacht. Het verhaal brengt Bond op het spoor naar een mysterieuze schurk met de naam Safin (Rami Malek) die van plan is zijn nieuwe levensgevaarlijke uitvinding te gebruiken.


Cast

Daniel Craig – James Bond
Rami Malek – Lyutsifer Safin
Lashana Lynch – Nomi
Ralph Fiennes – M
Jeffrey Wright – Felix Leiter
Billy Magnussen – Logan Ash
David Dencik – Valdo Obruchev
Lisa-Dorah Sonnet – Mathilde

Lea Seydoux – Madeleine Swann
Christoph Waltz – Ernst Stavro Blofeld
Ben Whishaw – Q
Naomie Harris – Eve Moneypenny
Rory Kinnear – Bill Tanner
Ana de Armas – Paloma
Dali Benssalah – Primo Cyclops


Crew

Regisseur
Cary Joji Fukunaga

Producenten
Michael G. Wilson
Barbara Broccoli

Verhaal
Neal Purvis
Robert Wade
Cary Joji Fukunaga

Screenplay
Neal Purvis
Robert Wade
Cary Joji Fukunaga
Phoebe Waller-Bridge

Executive producer
Chris Bringham

Co-producers
Daniel Craig
Andrew Noakes
David Pope

Associate Producer
Gregg Wilson

Productie-ontwerper
Mark Tildesley

Director of Photography
Linus Sandgren

Editor
Tom Cross
Elliot Graham

Costume Designer
Suttirat Anne Larlarb

Second Unit Director
Alexander Witt

Special Effects Supervisor
Chris Corbould

Supervising Stunt Coordinator
Olivier Schneider

Stunt Coordinator
Lee Morrison

Casting
Debbie McWilliams
Jemima McWilliams

Titelontwerp
Daniel Kleinman

Supervising Art Director
Chris Lowe

Set Decorator
Veronique Melery

Muziek
Hans Zimmer
Steve Mazzaro

Titelsong
Billie Eilish
Finneas O’Connell


Klik hier voor een overzicht van alle artikelen rond No Time To Die.

Productie

Pre-productie

Kort na het verschijnen van Spectre wordt de volgende film aangekondigd. Producent Barbara Broccoli laat weten even een pauze te hebben na de drie jaar die ze nodig hadden voor het 24ste James Bond-avontuur. In een interview laat ze weten dat vanaf voorjaar 2016 de productie gaat starten voor Bond 25. Ze weet nog niet of Daniel Craig terug zal keren als 007. Dit zorgt voor veel speculatie in de Britse (roddel)pers. Astronomische geldbedragen worden genoemd, die Daniel Craig zou hebben afgewezen of juist zou hebben aanvaard om terug te keren. Craig zelf antwoordt telkens dat hij nog geen beslissing heeft genomen. Het zorgt voor een stroom aan geruchten en kandidaat-Bond-acteurs. Dit gaat nog lange tijd door.

Pas op 24 juli 2017 wordt bekend dat Bond 25 zal verschijnen in november 2019. Het script is wederom in handen van Neal Purvis en Robert Wade. Daniel Craig wordt niet genoemd in het persbericht, wat de geruchtenmolen alleen maar verder op hol laat slaan. Een regisseur is er ook nog niet. Bond-fans nemen hun toevlucht tot andere geruchten: eerder dat jaar koopt EON Productions een helikopter in Duitsland. Uiteindelijk blijkt de helikopter niets te maken te hebben met Bond, maar bedoeld is voor een andere nog te produceren EON-film.

Op 16 augustus 2017 is de kogel door de kerk: Daniel Craig maakt officieel bekend dat hij nog één keer terugkeert als 007 in Bond 25. Hij doet dit in de Late Night Show van Stephen Colbert. Over het verhaal is dan nog steeds weinig bekend. Craig geeft aan dat hij nog een aantal dingen wil verkennen met zijn Bond, en dat hij wil stoppen op een hoogtepunt. Een regisseur wordt gezocht, maar niet gevonden. Frontrunner Denis Villeneuve wil zich focussen op Dune, kanshebbers Yann Demange en David Mackenzie bedanken ook voor de regisseursstoel.

Daarna wordt het stil rondom Bond 25. EON Productions gaat eerst een andere film maken, The Rhythm Section. Barbara Broccoli maakt zich sterk dat november 2019 haalbaar blijft. MGM kampt weer eens met problemen: door hun financiële situatie zijn ze niet in staat om Bond 25 alleen in de bioscoop uit te brengen, en het contract met Sony liep af na Spectre. Ze moeten dus op zoek naar nieuwe distributiepartners. Voor de Verenigde Staten vindt MGM die partner in Annapurna. Voor de rest van de wereld blijft het afwachten, en 2017 sluit af met weinig concreet nieuws.

Eind februari 2018 beweegt er iets: de Britse regisseur Danny Boyle gooit zijn hoed in de ring als kandidaat om Bond 25 van regie te voorzien. Bijzonder is dat hij zijn eigen verhaal en visie op Bond heeft toegelicht aan Wilson en Broccoli. Het gerucht doet de ronde dat Boyles vaste schrijver John Hodge bezig is met een nieuw scenario en dat Purvis & Wade de laan uit worden gestuurd. Pas op 25 mei 2018 wordt dat gerucht bevestigd en maakt EON officieel bekend dat Bond 25 geregisseerd zal worden door Danny Boyle met een scenario van John Hodge. De releasedatum wordt vastgezet op 8 november 2019 en de première staat gepland op 25 oktober. De distributie is in handen van Universal Pictures en MGM & Annapurna voor de Verenigde Staten.

Bond 25 kan met volle kracht vooruit: in de zomer van 2018 worden sets opgebouwd in Pinewood Studios en met de eerste casting calls komen al wat plotdetails naar buiten. Men zoekt Russisch uitziende acteurs voor de slechteriken en Bond women. Achter de schermen verzamelt Boyle zijn team, met veelal nieuwe namen. Mark Tildesley wordt de nieuwe production designer, Olivier Schneider coördineert de stunts en Suttirat Anne Larlarb doet het kostuumontwerp. Oudgediende Chris Corbould blijft op post voor de special effects. Daniel Craig kruipt voor het eerst sinds 2015 weer in de rol van Bond. Hij maakt opnames in Spanje voor de Heineken-commercial. Alles lijkt goed te gaan.

Maar dan, op 21 augustus 2019, klinkt een donderslag bij heldere hemel. Barbara Broccoli, Michael G. Wilson en Daniel Craig laten weten dat Danny Boyle niet langer de regisseur van Bond 25 is. Creatieve meningsverschillen, zo luidt het. Er wordt druk gespeculeerd over het hoe en het waarom. Achteraf blijkt het verhaal de boosdoener. Uit onvrede vertrekt ook John Hodge. Andere crewleden blijven wel op post. Er moet snel een nieuwe regisseur komen. Bond-fans zien de bui echter al hangen: er is uitstel op komst.

Een maand later wordt de nieuwe regisseur voorgesteld: Cary Joji Fukunaga gaat het stokje overnemen van Danny Boyle. Neal Purvis & Robert Wade zijn terug aangesteld als scenaristen. Ook wordt er een nieuwe releasedatum genoemd. De film wordt verschoven naar het voorjaar van 2020. 14 februari wordt de nieuwe datum. Langzaam wordt ook de cast en crew bekend gemaakt. Crewleden Linus Sandgren (Director of Photography) en Alexander Witt (Second Unit Director) worden toegevoegd. In diverse interviews laten Ralph Fiennes (M), Ben Wishaw (Q) en Naomie Harris (Miss Moneypenny) weten dat ze terugkeren in Bond 25.

2019 begint met een dubbel gevoel. Er blijkt meer tijd nodig voor het scenario, waar regisseur Fukunaga ook aan gaat meeschrijven. Allerhande namen werden eerder al genoemd als schrijvers. Van Paul Haggis (Casino Royale en Quantum of Solace) over Jez Butterworth (Spectre) tot Scott Z. Burns, ze zouden allemaal wel iets gedaan hebben. De meest opvallende naam is Phoebe Waller-Bridge. De Britse moet het verhaal van Bond 25 levendiger maken. Personages moeten worden uitgediept, er moet meer humor in zitten. Dit alles zorgt voor een nieuwe vertraging. Producenten Wilson en Broccoli zijn “absolutely thrilled” om de film uit te stellen tot 8 april 2020. De nieuwe releasedatum in Nederland wordt 2 april. Het kan allemaal op weinig sympathie van de fans rekenen.

Tegelijkertijd komen de eerste beelden van repetities van het stuntteam naar buiten en wordt er druk gewerkt in Noorwegen. EON doet een aanvraag om daar te gaan filmen. In januari 2019 wordt deze aanvraag goedgekeurd. Een Noorse krant heeft eind februari 2019 ontdekt dat er een bouwwerk werd neergezet in het dorpje Hakadal. Er wordt druk gespeculeerd over andere mogelijke locaties. Fukunaga wordt gespot in het Italiaanse dorp Matera. Gregg Wilson is dan weer op Jamaica te vinden. Ook over de cast zijn er geruchten te lezen: Léa Seydoux keert mogelijks terug als Madeleine Swann, en Oscarwinnaar Rami Malek komt in beeld voor de rol van schurk.

Eind maart 2019 worden de eerste beelden gedraaid in Noorwegen. Daniel Craig is nog nergens te bekennen, maar een man met een masker en een meisje met felle jas maken velen nieuwsgierig. Later wordt duidelijk dat de filmmakers koers zetten naar Jamaica. Daar volgt dan de officiële voorstelling van de cast middels een persconferentie en zal men ook officieel beginnen met filmen.

Op 25 april 2019 wordt er een livestream georganiseerd vanaf Jamaica. Fans worden een beetje teleurgesteld: de titel wordt niet onthuld en de techniek wil niet helemaal mee. Wel is de cast aanwezig, worden de filmlocaties bekend gemaakt en is er een korte omschrijving van het verhaal. Naast de bevestiging van Léa Seydoux en Rami Malek, zijn ook Bond women Lashana Lynch en Ana de Armas aanwezig op Jamaica. Wat onverwacht is de terugkeer van Jeffrey Wright als Felix Leiter. De productie kan nu echt beginnen.

Productie

De opnames op Jamaica werden gemaakt in het centrum van Port Antonio. Ook zijn er opnames gemaakt van James Bond op een jacht en is er een watervliegtuig te zien. Van de opnames in Jamaica werd officieel een filmpje van gemaakt, welke hieronder te zien is.

Na de opnames is Jamaica werden deze voortgezet in hartje Londen en de Pinewood Studios. Dankzij een bezoek van de Prince of Wales krijgen we een blik op de set van MI6 en zien we dat er een Cuba set is gebouwd. Een aantal dagen erna worden in het centrum van de stad opnames gemaakt, waaronder met Daniel Craig en de Aston Martin V8. De opnames duurden een paar dagen.

Halverwege juli 2019 is gestart met de voorbereidingen van filmopnames in Schotland. Dezelfde voertuigen uit Noorwegen werden voor de repetities gebruikt, wat erop duidt dat het een dubbellocatie zal worden voor Noorwegen.

Op 20 augustus 2019 wordt eindelijk de titel van de film bekend gemaakt: No Time To Die. In de officiele verklaring zien we ook de naam van Dan Romer staan als componist van de film.

Er waren al veel voorbereidingen in de Italiaanse stad Matera. Het ws nog onduidelijk of dit voor de James Bond-film was. Eind augustus kwamen daar de verlossende beelden: er werd geracet met de Aston Martin DB5! De weken erna blijft er, op steeds verschillende plaatsen, opnames gemaakt. Acteurs waren nog niet te zien. Op 9 september strijken ook acteur Daniel Craig en Lea Seydoux en regisseur Cary Fukunaga neer in Italië. De weken erna worden er vele opnames gemaakt.

Op 5 oktober, Global James Bond Day, wordt de eerste teaserposter van No Time To Die bekend gemaakt. Hoe het staat met de opnames is niet duidelijk. Wel wordt er in Schotland gefilmd met diverse Land Rovers. Er is gespot dat de voertuigen dezelfde Russische kentekenplaten hebben als tijdens de opnames in Noorwegen.

Op 26 oktober komt er een verlossend woord van de productie af: de laatste opnamedag is een feit. Dit wordt bekendgemaakt met een foto waarop we Daniel Craig in smoking zien, samen met regisseur Cary Fukunaga. Ook wordt bekend gemaakt dat het personage van Rami Malek de naam Safin krijgt.

Post-productie

Halverwege november komen de eerste geruchten op gang dat spoedig de trailer zal gaan verschijnen. Dat gebeurde op 4 december 2019. Een dag eerder werden de karakterposter van de film bekendgemaakt.

Op 4 maart 2020 kondigen de studios en producent aan No Time To Die te verplaatsen naar november 2020 vanwege de theatrale markt die onder druk staat vanwege het Covid-19 virus.

Na een uitgebreide PR campagne die begin september 2020 begon kwam op 2 oktober dan toch het nieuws naar buiten dat de film tot april 2021 werd uitgesteld. Helaas was het virus in die tijd aan een forse wereldwijde opleving bezig. Omdat producent EON Productions elke wereldburger de kans wil geven om van No Time To Die te genieten nam men deze beslissing. Eentje die uiteraard ook financieel is.

Op vrijdag 22 januari 2021 wordt met een enkele zin vermeld dat No Time To Die opnieuw uitstel krijgt. Het is inmiddels de vijfde keer. De film gaat vanwege Covid naar vrijdag 8 oktober 2021. Nederland is een dag eerder op 7 oktober 2021 aan de beurt. De reden naast Covid laat zich raden. Lees daarvoor de vorige alinea maar even.


Partners

Aston Martin

Ook in de laatste film van Daniel Craig is Aston Martin een van de partners. En daarmee wordt de samenwerking sinds Goldfinger voortgezet. Het unieke is dat er in de James Bond-film vier modellen van het Oer-Britse merk te zien zijn. Een belangrijke rol is weggelegd voor The Most Famous Car Of The World: de DB5. Maar ook een andere klassieker is weer te zien op het witte doen: de Aston Martin V8. Deze auto was eerder te zien in The Living Daylights.

Maar Aston Martin is ook weer paraat als dienstauto voor de nieuwe 007. De DBS Superleggera is te zien als auto van Nomi in Noorwegen.

En ook in de toekomst zullen we het merk waarschijnlijk weer zien: op de achtergrond was de auto van de toekomst te zien, de Aston Martin Valhalla.

B&B Italia

Het merk van moderne interieurinrichting is partner van No Time To Die. Het is niet bekend waar het merk in de film te zien is.

Barton Perreira

Ontwerpster Suttirat Anne Larlarb koos voor het zonnebrillenmerk Barton Perreira. Volgens de ontwerpster is het een klassieke zonnebril die nog steeds goed staat. In de film werd gebruik gemaakt van het model Joe, Norton en Courtier. De zonnebrillen zijn ook onderdeel van de collectie Barton Perreira x 007.

Blackwell Rum

Het beroemde merk is partners van No Time To Die. Blackwell Rum werd opgericht door Chris Blackwell. Hij was de ontdekker van Bob Marley en is eigenaar van GoldenEye, het huis waar Ian Fleming de James Bond-boeken schreef. Behalve dat het merk in de film te zien is, wanneer Bond Nomi uitnodigt in zijn woning, is er ook een gelimiteerde editie van de rum verschenen.

Bollinger

Het Franse wijnhuis werd al genoemd door Ian Fleming in zijn boeken en is sinds Live And Let Die ook te zien in diverse James Bond-films. En dus ook in No Time To Die. In de film is het merk heel even te zien. Als James Bond zijn Aston Martin V8 onder een laken vandaan haalt staat er in de garage een aantal dozen van Bollinger.

Na de release van No Time To Die kwam Bollinger met een speciale editie. De doos ervan was ontworpen door fotograaf Greg Williams.

Chopard

Het Zwitserse Chopard Jewellery is officieel partner is van No Time To Die. Op de karakterposter van Paloma (Ana de Armas) is te zien dat zij een armband, ketting en oorbellen draagt van het merk. Als onderdeel van de promotie verscheen er de exclusieve lijn Chapard X 007.

CMA-CGM

Het Franse transportbedrijf CMA-CGM werd gevraagd om medewerking te verlenen voor opnames in de haven van Jamaica: Kingston Container Terminal. Het bedrijf, wereldleider op gebied van transport en logitiek, stemde toe. Het leverde voor de film een tweetal schepen en 1.000 containers.

Crockett & Jones
DHL

Het Duitse bedrijf DHL is al sinds Casino Royale (2006) logistiek partner van de James Bond-films. Voor No Time To Die treden ze voor het eerst naar voren als partner. Ze vervoeren alle spullen en voertuigen over heel de wereld. Ter ere van deze partnerschap verscheen er een reclamefilm en een speciale website waarin ze laten zien hoe de logistiek van de film door hun werd uitgevoerd.

Diageo

Diageo is wereldwijd leider van alcoholische dranken. Een van de 200 merken die het bedrijf heeft is Smirnoff. Dat merk is partner van No Time To Die. Minder groot aanwezig als in voorgaande films. Naast een fles in de film, op de set van Cuba, is er een promotiefilmpje gemaakt en een paar promotie artikelen.

Ferrovie Dello Stato Italiane

Dit betreft de nationale spoorwegmaatschappij van Italië. Het bedrijf is partner vanwege de samenwerking tijdens de opnames in Italië. Daarnaast is er een uitgebreid artikel verschenen in het reizigersmagazine van het spoorbedrijf.

Globe-Trotter

Het Britse merk van luxe koffers en andere bagage accessoires is sinds 2012 (Skyfall) verbonden aan de James Bond-films. In Matera (Italië) zijn de koffers ook al gespot. De kans is heel groot dat het merk dus wederom officieel partner wordt.

Heineken

Ook de samenwerking met Heineken is nog niet officieel bevestigd. Maar in de film waarbij we een kijkje achter de schermen krijgen tijdens de opnames op Jamaica zien we Felix Leiter aan een bar zitten: met diverse flesjes van het Nederlandse biermerk voor zich.

Jaguar Land Rover

Op 13 november 2019 maakte het merk Land Rover bekend officieel partner te zijn van No Time To Die. Het merk zal te zien zijn in een bloedstollende achtervolging met de nieuwe Land Rover Defender 110 X modeljaar 2020. Het bedrijf maakte ook bekend dat de Land Rover Series III en de Range Rover SVR te zien zijn in de film.

Michael Kors Collection

De Amerikaanse mode ontwerper is partner van No Time To Die. Een tas van het merk wordt gebruikt door Miss Moneypenny (Naomi Harris). Ter gelegenheid is er ook de serie MKC x 007 uitgebracht. In deze serie zijn drie tassen verkrijgbaar: Duffel, Bancroft en Carryall.

Ministerie van Defensie

Zoals in meerdere James Bond-films is ook voor de opnames van No Time To Die de hulp ingeroepen van het Ministerie van Defensie. Zo is de Royal Navy te zien in de film met het schip de HMS Dragon, zien we de Household Cavalery Mounted Regiment (wanneer Madeleine The Mall oversteekt). Wanneer Bond en Nomi naar de schuilplaats van Safin vliegen is dit mede mogelijk gemaakt door de RAF 99 Squadron. De opnames hiervoor werden geschoten op vliegbasis Brize Norton.

N.Peal

Ze hebben nog niet officieel bekend gemaakt dat ze sponsoren zijn. Echter is James Bond te zien in hun kleding. Daarnaast staat er op hun website een sectie No Time To Die welke nog niet te bezoeken is.

Nokia

Nokia is voor de film hofleverancier van de mobiele telefoons. Bijna alle karakters in de film gebruiken het merk. Daarnaast is er een speciale campagne geweest met Nomi in de hoofdrol.

Omega

Na de release van de trailer was er in New York ook de presentatie van Omega en No Time To Die. Daar werd bekend gemaakt dat het horlogemerk wederom officieel partners is van de film. Er werd bekend gemaakt dat 007 een nieuwe Omega Seamaster Diver 300M draagt in de film.

Spirit Yachts

Tijdens de opnames in Jamaica is Daniel Craig gezien aan het roer van een Spirit Yacht. Het Engelse bedrijf was partner van de eerste James Bond0film van Daniel Craig, Casino Royale. Het bedrijf heeft nog niet bevestigd of het een partner is.

Tom Ford

Ook dit is nog niet bevestigd, maar het lijkt erop dat Daniel Craig wederom de pakken van Tom Ford draagt in de nieuwe film. Ook is te zien dat Craig een Tom Ford spijkerbroek draagt tijdens de opnames in Jamaica.

Triumph Motorcycles

Tijdens opnames in Matera (Italie) was er al een Triumph motorfiets gezien. Begin december 2019 maakte het Britse merk bekend officieel partners te zijn van No Time To Die. In de film is een Triumph Scrambler 1200 XE en de Tiger 900 te zien.


Premiere & releasedata

Op 25 mei 2018 werd bekend gemaakt dat BOND 25 geregisseerd ging worden door Danny Boyle en dat de film in de bioscopen wordt gebracht door MGM, Annapurna Pictures in samenwerking met Universal Studios. Door het drietal werd bekend gemaakt dat de film op 25 oktober 2019 in het Verenigd Koninkrijk in de bioscopen zal verschijnen en later, zoals gebruikelijk, in de Verenigde Staten van Amerika op 8 november van dat jaar. De creatieve verschillen met Boyle worden zo groot dat eind 2018 besloten werd om met een nieuwe regisseur verder te gaan: Cary Fukunaga. Hierdoor is ook de start van de opnames vertraagd. Op 20 september wordt naast het bekendmaken van de regisseur ook de eerste uitstel aangekondigd. De nieuwe film zal wereldwijd in de bioscopen gaan draaien op 14 februari 2020.

Een jaar voor de release, op 15 februari 2019, komen producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli van EON Productions met een persverklaring. De releasedatum voor BOND 25 wordt uitgesteld naar 8 april 2020. In een gezamenlijke persverklaring van Universal Pictures International en Metro Goldwyn Mayer (MGM) is te lezen dat de release in het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld is verplaatst naar 3 april 2020. De verklaring komt ruim voor de start van de opnames op Pinewood Studios.

Maar ook goed nieuws tijdens de persconferentie op Jamaica: de release van het Verenigd Koninkrijk en de rest van de wereld wordt wel 1 dag naar voren gehaald. Op 2 april 2020 verschijnt de dan nog titelloze Bond-film op het witte doek.

Eind mei en juni 2019 is er tegenslag bij het productieteam: Daniel Craig raakt gewond en er is een explosie op de set op Pinewood Studios. In een verklaring laat men weten dat dit geen gevolgen heeft voor de release van de film.

Op 1 december 2019 maakt Universal Pictures International en MGM de wereldwijde releasedata bekend, inclusief de teaserposter in verschillende talen. De lijst ziet er als volgt uit:

2 April 2020
– Oostenrijk
– Duitsland
– Griekenland
– Nederland
– Spanje
– Verenigd Koninkrijk
– Zwitserland

3 April 2020
– Denemarken
– Finland
– India
– Noorwegen
– Polen
– Zweden
– Turkije

8 April 2020
– Australie
– Belgie
– Frankrijk
– Hongarije
– IJsland
– Indonesie
– Italie
– Nieuw Zeeland
– Verenigde Staten

9 April 2020
– Argentinië
– Brazilië
– Portugal
– Singapore

10 April 2020
– Bulgarije

30 April 2020
– Hong Kong

Een kleine wijziging bij het bekendmaken van de wereldpremière van de film. Deze wordt gehouden in de Royal Albert Hall op 31 maart 2020. De release voor het Verenigd Koninkrijk is vervolgens op 2 april. Alleen in de Verenigde Staten verschijnt de film niet 8, maar 10 april.

Eind 2019 zag de wereld er in eens anders uit: we krijgen te maken met COVID-19. Waar het eerst nog alleen China te treffen, komt het virus ook begin 2020 in andere delen van de wereld en grijpt het snel om zich heen. Wanneer er spraken is van een pandemie, besluiten MGM, Universal International en de producenten dat het niet verantwoord is om de film in de bioscopen te brengen. Ook is men bang dat de opbrengst van de film flink zou tegenvallen omdat in China de bioscopen zijn gesloten. Een nieuwe datum van de release wordt bekendgemaakt: 12 november in het Verenigd Koninkrijk en op 25 november in de Verenigde Staten.

In juni 2020 wordt de releasedatum voor de Verenigde Staten met 5 dagen naar voren gehaald.

In september 2020 ziet het er goed uit voor de release. Er komt een nieuwe serie karakterposters, twee trailers komen er uit, de release van de cover van de soundtrack en diverse partners lanceren hun campagne rondom de film. Tot het bericht van 2 oktober 2020.

Wederom maakt het drietal bekend dat de film wordt uitgesteld. De teleurstelling bij EON Productions is groot, maar het is een beslissing die genomen moest worden. Voorzichtig wordt de nieuwe datum van april 2021 genoemd. De reden is dat men vindt dat een James Bond-film in de bioscoop gezien moet worden.

Daarna blijft het stil en wordt wereldwijd de COVID-19 pandemie nauwlettend in de gaten gehouden. Begin 2021 lijken de cijfers niet gunstig te zijn voor een bioscoop release van No Time To Die. Op 22 januari wordt die vrees bevestigd. Na bijna vijf weken van speculatie wordt bekend gemaakt dat de 25e James Bond-film voor de 5e keer wordt uitgesteld. De nieuwe data zijn oktober 2021. Alle partijen staat erop dat de film in de bioscopen verschijnen. MGM laat zelfs een bod van 600 miljoen dollar van een ondemand service schieten. De landen waar Universal Picture verantwoordelijk is voor de distributie wordt een week later de release bijgesteld naar 30 september 2021.

Op 20 augustus 2021 wordt de wereldpremière van No Time To Die bekend gemaakt. Op donderdag 28 september 2021 zal deze gehouden worden in de Royal Albert Hall. Producenten Michael G. Wilson, Barbara Broccoli, acteur Daniel Craig en regisseur Cary Fukunaga zullen op de rode lopers te zien zijn, samen met andere cast en crewleden. Vanaf 30 september zal de film te zien zijn in de landen waar Universal Pictures de film in de bioscopen laat verschijnen, terwijl de Verenigde Staten en andere landen, waar de distributie wordt gedaan door United Artists, van 8 oktober 2021 de film kunnen zien. En dit keer is er, op een enkel land na, geen vertraging meer.

Wereldpremiere Londen (28 september 2021)

De wereldpremière van No Time To Die werd gehouden in de Londense Royal Albert Hall. Naast Die Another Day, Skyfall en Spectre is No Time To Die de vierde James Bond-film die op deze iconische locatie in premiere gaat. Van de hoofdcast was iedereen aanwezig en vooral opvallend was Daniel Craig met een rood dinnerjacket. Naast de cast waren ook veel crewleden aanwezig waaronder regisseur Cary Fukunaga, componist Hans Zimmer en titelsong-zangeres Billy Eillish. Natuurlijk konden producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson niet ontbreken.

Voor elke premiere van een James Bond-film wordt er een goed doel uitgekozen ter ondersteuning. Voor No Time To Die is gekozen om de opbrengst te laten gaan naar een liefdadigheidsinstelling voor oudgediende van de drie geheime diensten die het land rijk is: Secret Intelligence Service, Security Service en de GCHQ.

Vanwege de COVID-19 maatregelen was er geen publiek aanwezig bij de premiere. Alleen bezoekers met een ticket mochten over de rode loper naar de entree van de Royal Albert Hall. Als aankleding op de rode loper waren een aantal levensgrote 007-logo te bewonderen, waaronder eentje in de kleuren van de Union Jack. Natuurlijk konden ook de voertuigen uit de film niet ontbreken: de Aston Martin DB5 (inclusief gadgets), de Aston Martin V8 en een Triumph motorfiets.

Niet alleen waren er acteurs van de huidige James Bond-film op de rode loper te vinden. Andere gasten waren Britt Ekland (The Man With The Golden Gun), Maryam ‘d Abo (The Living Daylights), Michelle Yeoh (Tomorrow Never Dies) en Dame Judi Dench de de rol vertolkte van ‘M’ vanaf GoldenEye tot Skyfall.

Zurich (28 september 2021)

No Time To Die ging in Zurich in premiere als onderdeel van de 17e editie van het Zurich Film Festival. De vertoning startte precies op hetzelfde tijdstip als de premiere in Londen. Naast een tweede vertoning van de film twee dagen later, waren ook de vier voorgaande films van Daniel Craig te zien en de documentaire Being James Bond te zien tijdens het filmfestival.

Parijs (28 september 2021)

De premiere in Frankrijk werd gehouden in de bioscoop van Le Grand Rex: de grootste filmzaal van Europa. Er was een zwarte loper met een zwarte achtergrond. Daarop in het goud een groot 007-logo en het logo van No Time To Die in het Frans. Ook stond er een van de in de film gebruikte Triumph motorfietsen. Menig bekende Fransman wilde voor de fotograaf daar wel even op gaan zitten.

Bij de premiere waren geen cast- of crewleden van No Time To Die aanwezig. Wel gaf acte de presens op de loper acteur Simon Abkarian (Dimitros in Casino Royale), Jean-Pierre Castaldi (piloot in Moonraker) en Eric Serra, componist van de GoldenEye filmmuziek.

Monte Carlo (29 september 2021)

De premiere in Monte-Carlo kon natuurlijk niet anders dan plaatsvinden in het schitterde casino van de stad. Het gebouw was in 1995 het decor voor de eerste James Bond-film van Pierce Brosnan: GoldenEye. Aan beide zijde van de rode loper stond een Aston Martin DB5 Continuation te prijken met een gouden 007-logo erbij.

Speciale gasten voor dit evenement waren regisseur Cary Joji Fukunaga, Dame Shirley Bassey en de zoon van oud Bond-acteur Roger Moore, Christian Moore. En natuurlijk kon Prins Albert van Monaco niet ontbreken. Hij verscheen op de rode loper in de stijl van Spectre: een zwarte smoking broek met een witte smokingjas met daarop een rode anjer.

Matera (29 september 2021)

Ook in de Italiaanse stad Matera was een speciale vertoning van No Time To Die. De stad was het decor van de pre-title sequence van de film. Er was geen rode loper, maar wel een aantal oudgediende waren er als speciale gast. Acteur Giancarlo Giannini (Rene Mathis in Casino Royale en Quantum Of Solace), Grazia Cucinotta (Cigar-girl in The World Is Not Enough) en de 94-jarige actrice Gina Lollobrigida die in 1964 tegenover acteur Sir Sean Connery speelde in de film Woman of Straw.

Amsterdam (29 september 2021)

In Nederland werd traditiegetrouw de premiere van de nieuwe James Bond-film gehouden in het karakteristieke gebouw van Tushinksi. Er was dit keer niet gekozen voor een rode loper, maar een zwarte. De premiere was, in tegenstelling tot voorgaande edities, ingetogen. Er waren geen acteurs of crewleden uit de film overgekomen. Wel was oud Bond-girl Daphne Deckers (Tomorrow Never Dies) en James Bond-kenner Tijl Beckand van de partij. James Bond Nederland was aanwezig om verslag te doen van deze eerste screening van de film in Nederland.

Sydney (12 november 2021)

Als een van de laatste landen was Australië aan de beurt voor het verschijnen van No Time To Die. Vanwege het hoog aantal COVID-19 besmettingen werd de première en de release Down Under een aantal keer uitgesteld. Op 12 november 2021 was het eindelijk zover: de premiere van de film, inclusief rode loper. Het evenement werd gehouden bij de beroemde Opera House. Op de achtergrond van de rode loper prijkte een groot, zwart 007-logo en even verderop de gouden variant met de filmkarakters erop. Net als in andere steden waren het vooral de nationale bekendheden die over de loper kwamen. Ook hier waren geen cast- of crewleden van No Time To Die aanwezig.


Voertuigen & gadgets

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_aston_martin_db5

Aston Martin DB5

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_aston_martin_dbs_superleggera

Aston Martin DBS Superleggera

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_aston_martin_v8

Aston Martin V8

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_aston_martin_valhalla

Aston Martin Valhalla

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_jaguar_xf

Jaguar XF S

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_land_rover_classic_series_III

Land Rover Series III

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_land_rover_defender

Land Rover Defender 110

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_range_rover_SVR

Range Rover Sport SVR

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_royal_alloy_gt125_scooter

Royal Alloy GT125

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_toyota_landcruiser

Toyota Landcruise J90

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_triumph_scrambler_1200

Triumph Scrambler 1200

wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_triumph_tiger_900

Triumph Tiger 900


Locaties


Italie

No Time To Die is de 10e James Bond-film die deels werd opgenomen in Italië. Voor de pre-title sequence is de omgeving van Matera gekozen. De film laat ook zien hoe CGI gebruikt is om verschillende locaties tot 1 locatie samen te voegen.

De eerste scène van Madeleine en James Bond toont hoe ze zich vermaken in het water. De opnames hiervoor werden geschoten in de Middellandse Zee bij het plaatsje Maratea. Iets zuidelijker werden opnames gemaakt voor het eind van de film, wanneer Nomi, Madeleine en Mathilde op de rotsen zitten en het laatste contact met James Bond hebben.

Daarna zien we Bond en Swann in de Aston Martin DB5 langs de Middellandse Zee rijden. De opnames hiervoor werden gemaakt op de SS18 van Sapri naar Maratea. De tunnel waar het koppel inrijdt, is ook gelegen aan die weg. Maar het moment dat ze eruit komen, met zicht op Matera, is voor de film gecreëerd. In het eerste beeld links van Matera is een brug gelegen. In werkelijkheid ligt deze brug 30 kilometer verder en is middels computeranimatie toegevoegd aan het beeld van Matera.

Het hotel waar Bond en Madeleine verblijven bestaat niet in Matera. Hiervoor is speciaal een hotelkamer met balkon gebouwd, die uitzicht geeft over de stad. De begraafplaats waar Vesper Lynd ligt begraven is speciaal voor de film gebouwd aan de andere kant van de vallei van Matera.

Zoals gezegd: de brug waar James Bond vanaf springt na een aanval van Spectre is met computeranimatie toegevoegd aan beelden van Matera. In werkelijkheid ligt deze brug in het plaatsje Gravina, 30 kilometer vanaf Matera.

De achtervolgingen in Matera, zowel op de motor als met de Aston Martin DB5, werden allemaal in Matera opgenomen. Dit geldt ook voor de scène op het plein waar de DB5 een donut maakt. Zie voor de juiste locaties onze Google Maps-kaart.

Wanneer Bond met Madeleine weet te vluchten, rijdt hij naar het treinstation. Wie denkt dat dit het treinstation van Matera is, heeft het mis. De opnames hiervoor werden gemaakt op het station van Sapri. En voor de oplettende kijker: de beelden zijn in spiegelbeeld.

On The tracks of 007 Italy cover

Wil je alles weten over de filmlocatie in Italië? Dan biedt het boek On The Tracks of 007: Italy een uitkomst! Niet alleen de filmlocaties van No Time To Die worden uitgebreid omschreven, ook de overige films waarin 007 in Italië is geweest, worden uitgebreid besproken.

Het boek is in twee versies verkrijgbaar, geschreven door Simon Firth en met een voorwoord van regisseur John Glen.

www.onthetracksof007.com

Noorwegen

In Noorwegen zijn er twee locaties die gebruikt worden in No Time To Die. Aan het begin van de film zien we het ouderlijk huis van Madeleine. De buitenkant van de woning werd gebouwd aan het meer Langvann, gelegen ten noorden van de hoofdstad Oslo. Het interieur van de woning werd gebouwd in Pinewood Studios in Londen.

De onderwaterscène waarbij de jonge Madeleine door het water zakt is opgenomen in het meer Lutvann, ook net buiten Oslo. Er werd voor dit meer gekozen omdat het water veel helderder is dan het Langvann-meer.

De tweede keer dat Noorwegen daarna in beeld komt, is als James Bond met de Aston Martin V8 op zoek gaat naar Madeleine Swann en de start van de achtervolging tussen de Toyota Landcruiser en de Land Rovers. Beide scènes werden gefilmd op de beroemde Atlantic Road. De rest van de scènes erna zijn opgenomen in Schotland en het zuiden van het Verenigd Koninkrijk.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk kan (natuurlijk) niet ontbreken als locatie voor een James Bond-film. De eerste locatie die we te zien krijgen, is de garage waar James Bond zijn Aston Martin V8 onder het stof vandaan haalt. Het interieur van de garage is gefilmd op het terrein van Pinewood Studios. Het wegrijden, gedaan door stuntrijder Ben Collins, werd gefilmd in de tunnels van Centaur Street bij het Waterloo Station.

Wanneer Bond naar het Ministerie van Defensie rijdt, parkeert hij zijn Aston Martin aan de overkant in de straat Whitehall CT, hartje Londen. Overigens is aan de overkant ook het daadwerkelijke ministerie gevestigd. De scene waarbij Bond zich meldt bij de portier is gefilmd in de Macmillan Hall van de University of London.

Het appartement van Q is gefilmd in Pinewood Studios. Het exterieur, onder meer te zien op de beeldbel van Q, is gefilmd op de Roupell Street in Londen. Door een promotiefoto van achter de schermen weten we dat Q woonachtig is op nummer 42.

Als Madeleine naar haar werk loopt, kruist ze de cavalerie. De scene is, in samenwerking met het ministerie van Defensie, gefilmd op The Mall in Londen. Madeleine komt vanuit het St. James’s Park en loopt richting het Duke of York monument.

Het interieur van Madeleine’s werklocatie is gefilmd in het gebouw van The British Academy aan het Carlton House Terrace. Het gebouw is al vaker gebruikt voor bekende producties, zoals Sherlock, Wings Of The Dove, The Crown, Cruella en dus ook de 25e James Bond-film No Time To Die. De opnames vonden plaats in zowel het centrale trappenhuis als een van de ruimtes, waarin Madeleine Safin ontmoet.

De buitenontmoeting tussen James Bond en M is gefilmd op de Lower Mall in Londen, ter hoogte van nummer 19. Op de achtergrond is de Hammersmith-brug te zien.

In de film maken Bond en Nomi gebruik van de Royal Air Force (RAF). In de film gaan ze naar een basis in Noorwegen. In werkelijkheid werden de opnames geschoten op de basis Brize Norton. Het vliegtuig in de film is wel degelijk van de RAF, om precies te zijn van het 99 Squadron.

De opnames met de HMS Dragon, aan het einde van de film, werden gefilmd bij Isle of Wight. Het afvuren van de raketten werd door middel van CGI aan de film toegevoegd. Het ministerie heeft hierover laten weten dat voor filmdoeleinden geen projectielen worden afgevuurd. Ook niet voor 007.

Pinewood Studios

Ook voor de 25e James Bond-film heeft de productie gebruik gemaakt van de Pinewood Studios. Grotendeels voor binnenopnames. De volgende gebouwen c.q. scenes zijn gemaakt op het studioterrein van de Pinewood Studios:

 • Interieur (ouderlijke) woning Madeleine
 • Exterieur en interieur laboratorium
 • Straat en cafe in Cuba
 • Interieur vissersboot
 • Interieurs MI6
 • Interieur appartement van ‘Q’
 • Interieur Belmarsh (Ernst Stavro Blofeld)
 • Oude onderzeeloods
 • Interieur Safin’s schuilplaats
 • Exterieur Safin’s schuilplaats
Schotland

Schotland werd gebruikt als dubbellocatie voor de actiescène van Noorwegen.

De scène waarin de eerste Land Rover wordt uitgeschakeld is opgenomen op de zuidelijke weg van Loch Laggan in het Greag Meagaidh National Nature Reserve. De tweede Land Rover weet de Toyota Landcruiser in een rivierbedding te duwen. Dit werd opgenomen in de River Pattack. Met dank aan Huntingbond.com voor de exacte locaties.

De overige locaties die dubbelden voor Noorwegen liggen veel zuidelijker in het Verenigd Koninkrijk: Swinley Park en Salisbury Plain. In het eerstgenoemde werd ook het exterieur van de ouderlijke woning van Madeleine gebouwd, vanwaar we het het drietal in de Toyota Landcruiser zien vertrekken.

Jamaica

Jamaica heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van James Bond. Het was geestelijk vader Ian Fleming die daar een huis kocht (GoldenEye) en de verhalen over geheim agent 007 schreef. Ook werd de eerste James Bond-film, Dr. No, grotendeels opgenomen op het eiland. In No Time To Die speelt Jamaica een belangrijk onderdeel in het gepensioneerd leven van James Bond.

De woning van James Bond is speciaal voor de film gebouwd aan de noordzijde van het eiland, op een stuk dat San San Beach wordt genoemd. Het was niet mogelijk om met de auto bij de woning te komen. Het huis werd dan ook over het water gebracht voor de scène waarbij James Bond wegrijdt vanaf zijn woning. Ook de aanlegsteiger is speciaal voor de film gebouwd. Met dank aan Huntingbond.com voor de exacte locatie.

De zeilscène en de explosies op het vissersschip werden gefilmd in dezelfde baai als waar de woning van Bond is gelegen.

De scene waarbij Felix Leiter en Ash James Bond achtervolgen is opgenomen in Port Antonio op het eiland. In de film is te zien dat er cricket wordt gespeeld. Het veld is de Folly Cricket Oval en wordt dagelijks gebruikt door vele dorpsbewoners om te sporten.

We zien vervolgens James Bond door Port Antonio rijden door de West Street, gefilmd vanaf de William Street. Rechts zien we een markant, rood gebouw, waar de LaBest Sports Bar te zien is. Het plein waar Bond daarna een rondje rijdt om Felix klem te rijden, is het plein met het oorlogsmonument voor de Eerste Wereldoorlog.

De ontmoeting met Ash vindt plaats op de hoek van de West Street en de William Street in de richting van het Neville Antonio Park. De club waar James Bond samen met Felix Leiter en Ash Logan een ontmoeting heeft, is ons niet bekend.

James Bond heeft zijn auto geparkeerd op de kruising van Harbour Street met de West Street. Links in beeld is de kiosk van Piggy’s Jerk Centre zichtbaar. Op deze plek werd de scène opgenomen waar Nomi aan James Bond vraagt of hij een lift nodig heeft. Rechts in beeld is de East Harbor te zien in het donker.

Jamaica is, naast de Pinewood Studios, ook de dubbellocatie voor Cuba. De productie van No Time To Die is nooit in de buurt van Cuba geweest. De aankomst van de zeilboot met James Bond en het watervliegtuig met Nomi is gefilmd in Jamaica. De omgeving, waaronder Castillo del Morro, is middels CGI aan de film toegevoegd.

De scene waarbij Bond zijn paspoort terug krijgt van de Cubaanse douane is gefilmd in Boundbrook Wharf in Port Antonio. Terwijl het shot erna, waarbij Nomi uit het watervliegtuig stapt, gefilmd is aan de zuidzijde van het eiland in de haven van Kingston. Hier werd daarna ook het wegvliegen van het watervliegtuig met Bond en Obruchev gefilmd. Op de achtergrond zijn de kranen en de zeecontainers van CMA-CGM te zien.

Faeröereilanden

De schuilplaats van Safin werd gesitueerd op een eiland tussen Japan en Rusland. In werkelijkheid is het een van de Faeröereilanden. Het eiland met het plaatsje Kalsoy werd voor de opnames gebruikt. Middels CGI werd het eiland omgetoverd tot de schuilplaats van Safin. Het exterieur en interieur werden op Pinewood Studios gebouwd. De aanval vanaf de HMS Dragon werd door CGI gemaakt.


Posters

Op 20 augustus 2019 werd de titel van de 25e James Bond-film officieel bekend gemaakt. De titel en het logo worden bekend gemaakt met een filmpje. Voor het logo van de titel is gekozen voor het lettertype Futura ND Black in combinatie met het huidige 007-logo. De titel is geschreven in witte hoofdletters met een zwarte achtergrond. Het 007-logo is goudkleurig. Het lettertype stamt uit 1929 en werd vooral in de beginperiode van zijn ontstaan gebruikt. De hoofdletters waren makkelijk te maken voor stencilmachines.

No Time To Die Teaserposter 2019

Op Global James Bond Day (5 oktober) werd de teaserposter van No Time To Die uitgebracht. De foto is gemaakt door de vaste fotograaf Greg Williams op Pinewood Studios.

Omdat de poster op Global James Bond Day verschijnt, verschijnt de poster ook met een titel in andere talen.

Op 3 december 2019 worden de eerste set karakterposters uitgebracht. De posters verschijnen met foto’s van Daniel Craig, Léa Seydoux, Rami Malek, Lashana Lynch, Ben Whishaw en Ana de Armas. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Nicola Dove. In Nederland verschijnt de poster met Nederlandse release-tekst.

Van James Bond, Daniel Craig, verschijnt er tevens een een quad poster met de tekst “IN THEATERS APRIL 2020”.

No Time To Die Imax Italie Matera Triumph James Bond Daniel Craig

Op 20 februari 2020 komt er een speciale IMAX poster van No Time To Die uit. Een groot deel van de film, achteraf 40 minuten, is geschoten met IMAX camera’s.

Op de poster zien we Daniel Craig op een Triumph motorfiets met op de achtergrond de skyline van Matera.

Het is de derde James Bond-film waarvoor een IMAX-poster werd uitgegeven. Eerder verschenen de posters van Skyfall en Spectre.

Back in action! James Bond en Madeleine Swann staan op een nieuwe poster (linksonder) van No Time To Die, uitgebracht op 21 februari 2020. De releasedatum van 2 april (Verenigd Koninkrijk) staat hierop vermeld.

Er is ook een tweede internationale poster (rechtsonder) uitgegeven. Voor het ontwerp werd gebruik gemaakt van foto’s van Nicola Dove, Jasin Boland en Greg Williams.

Op 4 maart 2020 maken MGM, Universal en producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli bekend dat No Time To Die wederom wordt uitgesteld. Was de datum eerst april, nu is de film verschoven naar november 2020. Door deze wijziging krijgen de bioscopen een nieuwe versie van de eerste karakterposter van Daniel Craig. Deze is bedoeld ter promotie van de film in de bioscopen.

Opmerkelijk is niet alleen de wijziging van de releasedatum: ook heeft James Bond een ander vuurwapen in zijn handen. Waar hij eerst zijn beroemde Walther PPK in zijn hand hield, is deze nu vervangen door een SIG P226.

Op 1 september 2020 verschijnt er een nieuwe poster van Daniel Craig als James Bond. Later in die maand verschijnt in dezelfde stijl ook de andere karakterposters.

Zowel de Britse en de Europese posters hebben de tekst “IN CINEMAS NOVEMBER”. Andere landen krijgen wel de releasedatum van 12 november 2020. De Amerikaanse versie is voorzichtiger en vermeldt alleen de maand “NOVEMBER”. Dat terwijl ook voor hen de releasedatum van 20 november al bekend was. De Amerikaanse versie is als enige poster voorzien van het Motion Picture Association of America-certificaat. Het was nog niet vastgesteld, maar ook geen verrassing dat de film een PG-13-classificatie kreeg.

Op het moment van verschijnen van de posters is No Time To Die is nog niet geclassificeerd door de British Board of Film Classification en de definitieve speelduur moest ook nog bevestigd worden.

Van 4 karakters verscheen ook een quad-crown afmeting (762 x 1016 mm). Deze zijn niet heel bekend geworden. Van Daniel Craig (James Bond) verscheen nog een tweede variant.

Op 17 september 2020 verschijnt een nieuwe poster. Dit keer een actieposter waarbij we James Bond (Daniel Craig) zien in zijn gevechtsuitrusting. De Amerikaanse one-sheet (links) toont de MPAA-rating aan en United Artists in de distributiecredits. De internationale variant van de poster (rechts) toont meer van Daniel Craigs lichaam en heeft een ander logo van Universal/MGM.


Muziek

Begin juli 2019 komen de eerste geruchten op gang dat de relatief onbekende componist Dan Romer de muziek voor Bond 25 zou gaan componeren. Vooral de website IndieWire kondigt dit groot aan. Voor Romer zit er maar een ding op: het nieuws bevestigen via Twitter.

Tijdens de officiële bekendmaking van de titel van Bond 25, No Time To Die, wordt ook Dan Romer officieel genoemd als componist van de nieuwe film. Dan Romer is nog relatief onbekend in de filmwereld. Wel schreef hij de muziek voor Amerikaanse televisieseries als The Good Doctor, Atypical en Maniac. De reden dat regisseur Cary Fukunaga voor hem zou hebben gekozen is omdat de twee al eerder hebben samengewerkt. Beide waren betrokken bij de productie van The Rift (2012) en Beasts With No Nation (2015).

In december 2019 beginnen er geruchten te ontstaan dat Dan Romer niet meer betrokken is bij de productie. Volgens onbekende bronnen zouden er creatieve verschillen zijn tussen de producten en de componist. En dat op het moment dat er al druk gefilmd wordt, de eerste posters naar buiten zijn gebracht en ook de eerste trailer net uitgegeven is. Als opvolger van Romer wordt Hans Zimmer genoemd. Een grootheid als het gaat om filmmuziek.

Op 13 januari 2020 is de kogel door de kerk. Door EON Productions wordt bekend gemaakt dat de muziek van No Time To Die gecomponeerd gaat worden door Hans Zimmer. Over Dan Romer geen woord meer. “Een droom komt uit om te mogen werken met de legendarische componist Hans Zimmer”, aldus Michael G. Wilson en Barbara Broccoli. Ook regisseur Fukunaga is enthousiast met de keuze en laat weten: “Ik ben zo opgewonden dat Hans de muziek van No Time To Die gaat verzorgen. De muziek van Bond is altijd iconisch geweest en ik ben ervan overtuigd dat Hans zijn geniale ‘vleugje’ aan de Bond-erfenis toevoegt“.

Hans Zimmer heeft meer dan 200 muziekprojecten op zijn naam staan. Het meest recente voor No Time To Die was de live-action film van The Lion King, een remake van het origineel. In zijn carrière won Zimmer diverse prijzen met zijn bekende muziek uit films als Gladiator, The Tin Red Line, As Good As It Gets, Rain Man, The Dark Night Trilogy, Inception, Black Hawk Down, The Last Samurai en Dunkirk. Hij won in zijn carrière een Academy Award, twee Golden Globes, drie Grammy’s, een American Music Award en een Tony Award.

14 januari 2020. Een dag na de bekendmaking van Hans Zimmer als componist voor No Time To Die, maken EON Productions, MGM en Universal Pictures International bekend dat zangeres Billie Eilish de titelsong gaat zingen. Het nummer wordt uitgebracht door Darkroom/Interscope Records. De toen nog 18-jarige schreef het nummer samen met haar oudere broer FINNEAS. De zangeres staat garant voor platinum verkopen van haar nummers en heeft ook al een nominatie voor een Grammy Award in de wacht gesleept. En met haar jonge leeftijd is Billie Eilish de jongste artiest die een James Bond-titelsong heeft geschreven.

We zijn heel trots dat we mogen aankondigen dat Billie en FINNEAS een geweldig en krachtig nummer hebben geschreven voor No Time To Die. Het past helemaal binnen het emotionele verhaal van de film“, aldus de producenten van de film, Michael G. Wilson en Barbara Broccoli.

Billie Eilish laat in een reactie weten: “Het voelt gek om deel uit te maken van James Bond. Het is echt een eer om de titelsong van een film te maken die onderdeel is van een legendarisch filmserie. James Bond is voor mij echt de coolste filmfranchise die bestaan heeft. Ik kan het nog steeds niet geloven”.

Ook FINNEAS in extase: “Het schrijven van een themalied voor een James Bond-film is iets waar je als artiest alleen maar van kan dromen. Er is geen iconischer combinatie mogelijk van muziek en film als in Goldfinger en Live And Let Die. We voelen ons vereert dat we een klein stukje mogen uitmaken van deze legendarische franchise!”

Regisseur Cary Fukunaga is in zijn nopjes met de keuze van het tweetal: “Ik ben een groot fan van Billie en FINNEAS. Hun creativiteit en talent zijn ongeëvenaard. Ik kan niet wachten tot het publiek hoort wat ze hebben gebracht: een fris geluid die nog lang zal weerklinken!”

In aanloop naar de release van het nummer op 14 februari 2020 komt er een sneak preview uit. In een clip van 52 seconden zijn beelden van No Time To Die te zien met de klanken en zang van Billie Eilish. Op sociale media gaat het los en klinken alleen maar goede berichten. De release van het hele nummer, in totaal 4,04 minuten, wordt ook goed onthaalt. Naast de mooie zachte stem van Billie Eilish is orkestmuziek te horen, gearrangeerd door Hans Zimmer en Matt Dunkley. De gitaarriffs zijn van Johnny Marr. Op 18 februari zingt de zangeres het nummer voor het eerst live tijdens een optreden van de Brit Awards in Londen.


I should’ve known
I’d leave alone
Just goes to show
That the blood you bleed 
Is just the blood you owe

We were a pair
But I saw you there
Too much to bear
You were my life
But life is far away from fair

Was I stupid to love you?
Was I reckless to help?
Was it obvious to everybody else


That I’d fallen for a lie?
You were never on my side
Fool me once, fool me twice
Are you death or paradise?
Now you’ll never see me cry
There’s just no time to die

I let it burn
You’re no longer my concern
Faces from my past return
Another lesson yet to learn

That I’d fallen for a lie
You were never on my side
Fool me once, fool me twice
Are you death or paradise?
Now you’ll never see me cry

There’s just no time to die

No time to die
No time to die

Fool me once, fool me twice
Are you death or paradise?
Now you’ll never see me cry

There’s just no time to die


In tegenstelling tot de release van eerste titelnummers van de James Bond-films, is No Time To Die in Nederland maar weinig te horen op de radio. Het nummer vinden we ‘maar’ vijf weken in de Nederlandse Top 40. De hoogste plek hierin is plaats 15. In de Singel Top 100 gaat het beter met het nummer. Daar horen we het nummer 8 weken lang, waarbij de hoogste hitnotering de derde plek is in week 1. Bij onze zuiderburen gaat het nummer net iets beter. In de Ultra Top 50 is de singel 9 weken te horen. Ook daar werd de hoogste notering nummer 3 in de eerste week. Hieronder een overzicht van de plekken in Nederland en Belgie:

Nederlandse Top 40

week 1
week 2
week 3
week 4
week 5

positie 24
positie 17
positie 15
positie 21
positie 32

Nederlandse Single Top 100

week 1
week 2
week 3
week 4
week 5
week 6
week 7
week 8

positie 3
positie 6
positie 10
positie 15
positie 23
positie 33
positie 39
positie 84

Vlaamse Ultratop 50 Singles

week 1
week 2
week 3
week 4
week 5
week 6
week 7
week 8
week 9

positie 3
positie 6
positie 9
positie 13
positie 22
positie 18
positie 34
positie 42
positie 50

Het nummer doet het internationaal ook goed. Hierbij de top 5:

Hoogste positie in de hitlijsten

nr. 1

Estland
Hongarije
Ierland
Schotland
Slowakije
Tsjechië
Verenigd Koninkrijk

nr. 2

Oostenrijk
Zwitserland

nr. 3

Belgie
Finland
Griekenland
Nederland
Noorwegen
Zwitserland

nr. 4

Australië
Denemarken
Israel
Maleisië

nr. 5

Duitsland
Singapore

Op 20 februari 2020 wordt bekend gemaakt wanneer de complete soundtrack uitgebracht wordt. Op 27 maart van dat jaar zal de filmmuziek verschijnen bij producent Decca Records.

In de derde week van februari wordt bekend gemaakt dat Billie Eilish met het nummer No Time To Die op de eerste plek staat van de Official Singles Chart. In Nederland is het nummer bijna niet te horen op de radio.

De release van de soundtrack op 27 maart 2020 wordt uitgesteld vanwege de pandemie. Pas in september komt Decca Records met nieuwe informatie rondom de filmmuziek: de cover wordt vrijgegeven. Menig James Bond-liefhebber is teleurgesteld omdat er alleen gebruik gemaakt is van de laatste karakterposter van James Bond. De release is ook uitgesteld naar 13 november dat jaar. Uiteindelijk zal de muziek pas rond de verschijning van de film in november 2021 verschijnen. Producent Michael G. Wilson en regisseur Cary Fukunaga geven wel een reactie op de aankomende filmmuziek.

Hans en zijn team hebben een uitzonderlijk en emotioneel muziekstuk gemaakt voor No Time To Die. Het was voor ons een voorrecht om met deze legendarische componist te mogen werken aan misschien wel een van de beste Bond-filmmuziek ooit. Billie en FINNEAS hebben een krachtige titelnummer gemaakt!

Michael G. Wilson & Barbara Broccoli, producenten

Ik ben onder de indruk van Hans zijn werk voor No Time To Die. De muziek van de James Bond-films zijn altijd iconisch en het is geniaal hoe hij die elementen terug heeft laten komen.

Cargy Joji Fukunaga, regisseur

Met de aankondiging van de definitieve cover van de filmmuziek is ook de tracklist bekend:

 1. Gun Barrel [0:56]
 2. Matera [1:59]
 3. Message From An Old Friend [6:35]
 4. Square Escape [2:06]
 5. Someone Was Here [2:56]
 6. Not What I Expected [1:24]
 7. What Have You Done? [2:14]
 8. Shouldn’t We Get To Know Each Other First [1:21]
 9. Cuba Chase [5:40]
 10. Back to MI6 [1:30]
 11. Good To Have You Back [1:17]
 12. Lovely To See You Again [1:25]
 13. Home [3:45]
 14. Norway Chase [5:06]
 15. Gearing Up [2:53]
 16. Poison Garden [3:58]
 17. The Factory [6:42]
 18. I’ll Be Right Back [4:59]
 19. Opening The Doors [2:44]
 20. Final Ascent [7:25]
 21. No Time To Die [4:04]

Op 1 oktober 2020 verschijnt de officiële muziekvideo van het nummer No Time To Die. De video werd geregisseerd door Daniel Kleinman, die ook verantwoordelijk is voor de visuele effecten van de titelsong in de film. De muziekvideo bevat onder meer beelden uit No Time To Die.

Ondanks de pandemie begint 2021 goed voor Billie Eilish en FINNEAS. Tijdens de 63e editie van de GRAMMY Awards weten zij hun nominatie te verzilveren. Ze winnen in de categorie Best Song Written For Visual Media. Normaliter mogen alleen nummers meedoen van films die op dat moment al in de bioscopen zijn verschenen. Maar vanwege de pandemie zijn die regels aangepast. Voor Billie Eilish is het hiermee de vijfde Award die ze heeft gewonnen. Haar eerste won ze op 18 jarige leeftijd.

Op 9 oktober 2021 verschijnt de soundtrack van de film. Op dezelfde dag wordt bekend gemaakt dat de titelsong van Billie Eilish platinum heeft behaald in het Verenigd Koninkrijk. Ook de soundtrack doet het meteen goed. In het Verenigd Koninkrijk komt de CD binnen op nummer 1. De hoogste notering ooit voor een James Bond filmmuziek CD. In Nederland komt de CD op positie 25 binnen in de Album Top 100. In Vlaanderen komt hij op positie 10 van de Ultratop 200 Album.

Met de komst van de film kunnen we eindelijk genieten van alle muziek samen met de beelden. Maar niet alleen werd er gebruik gemaakt van de gecompenseerde muziek van Hans Zimmer. Ook vele andere nummers zijn in de film te horen. Soms heel herkenbaar en soms als achtergrondmuziek. Hierbij een overzicht van de overige gebruikte nummer in de film No Time To Die.

Dans La Ville Endormie (Dalida)
J’T’emmene u Vent (Louise Attaque)
Incidental 21 (Julian Nott)
– La Bohem: Che Gelida Mania (Enrico Caruso)
– Quiete Eterna
Rastafari Way (Teacha Dee)
– Bam Bam (Sister Nancy)
Champion (Buju Banton)
– Money Up (Shaggy)
Love In The Arena (Jah Buzz)
Cumbia De Buenaventura (La Sonora Matancera)
Golpe De Arpa
Hot Sauce Salsa Verde (Chris Benstead)
Ritmo De Mi Cuba (Pio Leiva)
La Mulata Rumbera (Cuba Jazz Legend)
Donde Estabas Tu
Incacho (Yma Sumac)
We Have All The Time In The World (Louis Armstrong)


De filmmuziek van No Time To Die verscheen bij Decca Records. Naast de digitale uitgave verscheen de muziek ook op fysieke dragers: de CD, de LP en zelfs op een cassettebandje.

Er zijn diverse LP-edities verschenen. De standaard uitgave is een enkele LP en een dubbele LP. Daarnaast verscheen er een gekleurde editie, waarbij de vinylplaten in het goud zijn uitgevoerd. Er verschenen ook drie edities van een picture disk, waarbij het vinyl bedrukt is met een afbeeld. De eerste versie is een afbeelding van James Bond op kant A en Safin op kant B. De tweede is met Nomi op kant A en Madeleine Swann op kant B. De derde is het 007-logo verdeeld over beide zijde van de LP.

Bijzonder is dat de filmmuziek van No Time To Die verscheen op een cassettebandje.


Multimedia


Merchandise

No Time To Die VIP Ticket Box
Het eerste item in de officiele online 007 Store. De box bevat twee tickets voor de film, een magneet met de filmposter, set van zes ansichtkaarten en een gouden Aston Martin DB5 sleutelhanger. Prijs € 69,50 en alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk.

No Time To Die merchandise VIP box

Aston Martin DB5 sleutelhanger
De hanger was niet nieuw, de verpakking wel. Speciaal voor het uitkomen van No Time To Die is opnieuw de Aston Martin DB5 sleutelhanger uitgebracht. Op de verpakking is het logo van de film te zien. Prijs € 15,50 en te bestellen via 007Store.com

No Time To Die sleutelhanger Aston Martin DB5 001

Barton Perreira zonnebrillen
James Bond draagt in de nieuwe film een drietal zonnebrillen van het exclusieve merk Barton Perreira. De zonnebrillen zullen vanaf januari 2020 beschikbaar zijn voor iedereen. De zonnebrillen worden geleverd in een nette en strakke 007 verpakking en op de pootjes is het 007-logo zichtbaar. De drie zonnebrillen zijn de modellen Norton, Courtier en Joe. Ze hebben een prijskaartje van respectievelijk € 365,00, € 530,00 en € 365,00.

Empire Magazine
Het filmmagazine Empire Magazine pakt in het januari-nummer van 2020 uit met No Time To Die. Het magazine komt met exclusief nieuwe beelden en interviews met onder andere Rami Malek en producent Barbara Broccoli. Voor de vaste abonnees verscheen het nummer al eind december met een unieke omslag. Deze omslag werd ontworpen door de Nederlandse illustrator Dennis Vernooij (rechter omslag).

Omega Seamaster Diver 300M 007 Edition
Het nieuwe horloge welke James Bond draagt in de nieuwe film, wordt ook een speciale uitgave. Het horloge is verkrijgbaar in de variant met een metalen band, of met een NAVO-band. Het horloge is vanaf februari 2020 verkrijgbaar. Prijskaart is € 7.700,– en alleen verkrijgbaar via officiele dealers.

No Time To Die: Making Of The Film (boek)
Dit hardcover koffietafel boek verschijnt in april 2020. Het wordt uitgegeven door Titan Books en is samengesteld door Mark Salisbury. Het boek zal informatie bevatten over de locaties, karakters, gadgets, wapens, auto’s en meer. Naast setfoto’s zal er ook concepten, kleding, uitleg van stunts en interviews met cast en crew te vinden zijn. Het boek krijgt een afmeting van 27 x 30 cm en 192 pagina’s.

No Time To Die making of book titan books 2019

Corgi Toys
Corgi heeft in de 2020 catalogus twee modellen opgenomen uit No Time To Die. Het betreft de Aston Martin DB5 en de Aston Martin V8. Beide modellen zijn heruitgaven. Er is nog geen afbeelding van de verpakking bekend. De Aston Martin DB5 heeft modelnummer CC04314 en is schaal 1:36. De Aston Martin V8 heeft modelnummer CC04805 en is ook schaal 1:36. Het is een exacte uitgave van The Living Daylights. Voor beide modellen geldt een adviesprijs is £29.99

Scalextrix
Ook Scalextric heeft in de 2020 catalogus een aantal No Time To Die-items opgenomen. Zo is er een Micro Scalextrix baan met de Aston Martin DB5 en de Jaguar XF. De baan is 4 meter lang en is schaal 1:64. Modelnummer is G1161. Twee andere items zijn losse modellen voor de reguliere Scalextrix baan. Het gaan om de Aston Martin DB5 (modelnummer C4202) en de Aston Martin V8 (modelnummer C4203). Beide hebben een adviesprijs van £45.99.

Mok
Een witte mok met daarop het logo van No Time To Die. Prijs £12,00 exclusief verzendkosten.

Trivia

 • Voor de opnames in Italië werd 31.000 liter Coca-Cola gebruikt voor de achtervolgingscenes. Hierdoor kregen de auto’s en motoren meer grip op de gladde stenen van de Italiaanse stad Matera. Na de grote schoonmaak waren de straten schoner dan daarvoor.
 • Het was Daniel Craig die persoonlijk ervoor zorgde dat Ana de Armas de rol van Paloma kreeg. Hij werkte met haar in de film Knives Out.
 • Bij de besprekingen met de producenten voor zijn rol als James Bond in Casino Royale had Daniel Craig al aangegeven dat hij Bond wil laten doodgaan in zijn laatste film.
 • Om zich voor te bereiden op haar rol keek actrice Lashana Lynch alle James Bond-films en begon bij Dr. No.
 • Alle drie de James Bond-films die opgenomen zijn op Jamaica (Dr. No, Live And Let Die en No Time To Die) hebben Felix Leiter als personage en zijn alles drie de keren vertolkt door andere acteurs.
 • Daniel Craig heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van het Omega horloge welke in de film te zien is.
 • Ondanks dat de titel van de film niet van Ian Fleming is, zijn er wel elementen uit boeken van de geestelijk vader gebruikt. Dit betrof Dr. No, You Only Live Twice en On Her Majesty’s Secret Service.
 • Acteur Jeffrey Write is de eerste acteur die drie keer de rol van Felix Leiter vertolkte.
 • Om een aantal elementen uit de film niet vrij te geven werd er gebruik gemaakt van nep scripts.
 • Door de uitstel van de film waren een aantal partners die een aantal scenes opnieuw gefilmd wilde hebben. Dat werd niet gedaan. Nokis is de enige sponsor die uiteindelijk heeft gekozen om hun product, een telefoon, middels CGI in de film te updaten.