James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Titels » GoldenEye

GoldenEye


Synopsis

In de voormalige USSR bungeejumpt een man van een immens hoge dam. Zijn doel; het infiltreren van een geheime Russische basis. De man blijkt niemand minder dan geheim agent James Bond 007 te zijn. Samen met zijn collega en vriend 006 is hij van plan de basis te vernietigen. Hoewel de basis wordt opgeblazen, kent de missie een dramatische afloop: 006 wordt gepakt en ter plekke geëxecuteerd door de Russische kolonel Ourumov.

Jaren later ontmoet 007 in Monaco een mysterieuze Russin genaamd Xenia Onatopp. Navraag bij Moneypenny leert Bond dat Xenia een voormalige pilote is die banden heeft met het misdadige Janus syndicaat. De volgende dag is Bond er getuige van hoe deze Russin bij een militaire demonstratie een geavanceerde gevechtshelikopter steelt. Dit doet ze samen met niemand minder dan de moordenaar van 006: Ourumov.

De helikopter vliegt naar een basis in Rusland waar men een geheim ruimtewapen genaamd GoldenEye beheert. Ourumov en Xenia vermoorden alle aanwezigheden en laten de GoldenEye de basis vernietigen.

Via satellietbeelden zijn M en 007 in Londen ooggetuige van dit alles. Hierop besluit M Bond op onderzoek uit te sturen. Met klem benadrukt ze dat, mocht 007 Ourumov tegen het lijf lopen, dit geen wraakmissie is voor de moord op 006. Maar eenmaal in Sint-Petersburg ontdekt Bond dat de waarheid achter 006’s dood schokkender is dan hij ooit had kunnen vermoeden.


Cast

Pierce Brosnan – James Bond
Izabelle Scorupco – Nathaya Simonova
Sean Bean – Alec Trevelyan
Famke Janssen – Xenia Onatopp
Gottfried John – Kolonel Ourumov
Theky Karyo – Dimitri Mishkin
Alan Cumming – Boris Grishenko

Judi Dench – M
Michael Kitchen- Bill Tanner
Samantha Bond – Miss Moneypenny
Desmond Llewelyn – Q
Joe Don Baker – Jack Wade
Robbie Coltrane – Valentin Zukovsky