Vannacht zijn voor de 94ste keer de Oscars uitgereikt. Billie Eilish maakte haar favorietenrol waar en mag samen met haar broer Finneas een gouden beeldje mee naar huis nemen voor No Time To Die. De andere twee Oscarnominaties kon de film niet winnen, en ook het geplande eerbetoon voor 60 jaar Bond viel wat tegen. Tegelijkertijd haalt de Bond-reeks een nooit geziene hattrick binnen: drie keer op rij wint een Bond-nummer een Oscar.
Twee jaar nadat het nummer uitkwam, hebben Billie Eilish en Finneas O’Connell de prijs gekregen voor Best Original Song. Eerst leek het Bond-nummer een makkelijke winst op te leveren, maar dat was buiten de Disney-film Encanto gerekend. Maar vermoedelijk omdat de hit We Don’t Talk About Bruno uit die film niet op de nominatielijst stond, ging de Oscar toch naar No Time To Die en naar Billie en Finneas. Daarmee scoort Bond een hattrick: ook Adele kreeg een Oscar voor haar nummer Skyfall (2012) en Sam Smith won dezelfde prijs voor Writing’s On The Wall uit Spectre (2015). Een Bond-nummer is dus al drie keer een gegarandeerde weg naar een Oscar.
Uiteraard waren Billie en Finneas door het dolle heen met deze winst. Er waren de verplichte bedankingen, maar bij Finneas kon er ook een grapje vanaf:
We beloven dat we deze niet zullen kwijtraken!
Zoals verwacht brachten Billie Eilish en Finneas het nummer ook nog live tijdens de show. Op dat moment was de award voor Best Original Song nog niet uitgereikt, wat dit jaar tot één van de laatste momenten werd bewaard. Waarschijnlijk om er niet voor te zorgen dat iemand een verliezend nummer moest komen brengen, iedereen was nog een potentiële winnaar. In het optreden viel vooral de instrumentatie op: een fluit was duidelijk hoorbaar.
Summier eerbetoon
Naast de gewonnen Oscar, was er nog wel meer Bond te vinden tijdens de show. Rami Malek mocht Billie en Finneas aankondigen, Hans Zimmer won een beeldje voor zijn muziek voor Dune (zijn werk voor No Time To Die was niet genomineerd), en het decor had wel wat weg van een gun barrel. Liedjestekstschrijver Leslie Bricusse werd even genoemd in het In Memoriam. En dan was er nog het aangekondigde eerbetoon aan de Bond-reeks, ter ere van de 60ste verjaardag. Ik had al wat speculaties gezien: zouden de 4 nog levende Bond-acteurs samen op het podium staan? Zou Shirley Bassey de oversteek naar de Verenigde Staten gemaakt hebben en live gaan zingen?
Helaas, het eerbetoon bleek niets meer te zijn dan een montage van wat clips op de tonen van Paul McCartney’s Live and Let Die (1973). Dat McCartney zelf ook ooit genomineerd was een Bond-nummer was misschien wel mooi meegenomen, maar voor de rest was het duidelijk bedoeld om die veel te lange show nog wat verder te rekken. De animatie van het jubileumlogo was leuk gedaan, dat wel. De mannen die het eerbetoon aankondigen deden iets met stunts, alleen niet in een Bond-film. Jarvier Bardem en Judi Dench zaten in de zaal, die hadden het filmpje ook makkelijk kunnen aankondigen. Het is fijn dat de Oscars aandacht besteden aan de reeks, maar volgens een journalist van Variety mocht de Academy zich doodschamen omdat de Britten het bij de BAFTAs beter deden.
Geen Oscar-traditie
No Time To Die won dus geen Oscar in de andere categorieën waar het genomineerd was, Best Visual Effects en Best Sound. Die Oscars gingen, zoals een hele hoop andere technische prijzen, naar Dune. Geen verrassing daar. Maar toch mogen we trots zijn op Bond, vind ik. Een Oscar winnen als (voornamelijk) Britse film is niet evident. We vergeten al snel dat dit nog maar de 6de Oscar is voor een Bond-film. Naast Adele en Sam Smith waren er eerder al Oscars voor Norman Wanstall voor Best Sound Effects voor Goldfinger (1964), John Stears voor Best Special Effects voor Thunderball (1965) en Best Sound Editing voor Skyfall (2012).
Bond heeft dus geen rijke Oscar-traditie, en het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Ook stemmen halen op Twitter was er voor No Time To Die niet bij. Om populaire films toch een prijs te gunnen, konden Twitteraars stemmen op hun 10 favoriete filmfragmenten en een favoriete film. Daar zat Bond wederom niet bij. Maar ach, stel je voor dat we vanaf nu iedere keer een Oscar wonnen met het liedje uit de film. Daar wil ik zo voor tekenen.
De Oscaruitreiking van dit jaar is er trouwens wel eentje die de geschiedenisboeken ingaat. Maar niet vanwege een feit rond het beeldje. Nee, Oscarwinnaar Will Smith schoot uit zijn slof.
Reageren