James Bond Nederland
Home » Nieuws » LEGO brengt nieuwe DB5 met mini-Bond uit

LEGO brengt nieuwe DB5 met mini-Bond uit

Er was al eerder een gerucht, en dat gerucht is nu bevestigd: LEGO brengt een nieuwe Aston Martin DB5 uit. Deze versie is een heel stuk kleiner dan de vorige, en is op minifigure-schaal. Dat wil zeggen dat we voor het eerst ook een mini-James Bond mogen verwelkomen die in de auto kan plaatsnemen. Het figuurtje is Daniel Craigs Bond, geïnspireerd op No Time To Die.

De nieuwe LEGO-set heeft officieel 007 Aston Martin DB5, heeft als setnummer 76911 en bestaat uit 298 blokjes. De DB5 verschijnt op 1 augustus en wordt verkocht voor de prijs van € 25. Eerder had ik nog € 20 gezegd, maar LEGO trekt de prijzen op wegens verhoogde productiekosten. Het is nog even wachten tot de set op de officiële LEGO-site en de speelgoedwinkels verschijnt.

Op de doos staat de kleine Aston Martin DB5 met op de achtergrond de lijnen in het zand zoals we die herkennen uit de pre-title sequence van No Time To Die (2021). Deze DB5 heeft dus wat donuts gereden. Het Aston Martin-logo én het 007-logo prijken prominent op de doos, het is dus direct duidelijk dat het niet zomaar een Aston Martin DB5 is. Daniel Craigs James Bond zit achter het stuur, gehuld in de typische tuxedo. Die draagt hij niet in deze scène, maar had je een andere outfit voor Bond verwacht? Ik niet, in ieder geval.

Mini-Bond met… een moersleutel?

En er is wel meer niet accuraat: de openingsscène van No Time To Die naspelen gaat ook niet lukken. De auto heeft geen gadgets, omdat hij gewoon veel te klein is. Het is onmogelijk om in dit model nog een schietstoel te krijgen. De DB5 komt wel met extra nummerplaten, die je kunt verwisselen. Er is Bonds nummerplaat uit No Time To Die, A 4269 00. Uiteraard is er het bekende BMT 216A uit Goldfinger (1964), een aantal van de andere nummerplaten uit die film, maar ook BMT 214A uit GoldenEye (1995). Zo zijn Sean en Pierce er toch nog een beetje bij.

LEGO brengt deze set op de markt onder het Speed Champions-thema. Dat thema staat vooral bekend om de racewagens. Dat zorgt voor wat merkwaardige branding: we zien de zwart-witgeblokte vlaggen op de achtergrond. En zoals gebruikelijk krijgt ook deze set een moersleutel. Het is uiterst merkwaardig: alsof Bond in de film zijn auto aan de kant moest zetten om een wiel te repareren. Aan de close-up van Bond zien we ook dat de ontwerpers Craigs gezicht perfect hebben willen weergeven, tot de kin toe. Geslaagd?

Minder hoekig

De set is geschikt voor iedereen vanaf 8 jaar. Daardoor zijn een aantal blokjes wat groter uitgevoerd. Het dak bestaat uit 1 stuk, en ook de koplampen zijn nu geprint op een groter blokje. Minder complex, maar daardoor kan LEGO veel beter de ronde vormen van een DB5 creëren in blokjesvorm. Het geeft een accurater geheel dan de vorige DB5, die nogal hoekig was. Ook nieuw zijn de wieldoppen, deze zijn speciaal voor de set gemaakt. Verder zijn er nogal wat stickers die je zult moeten plakken, waaronder de nummerplaten. Deze versie is dus ook een stuk goedkoper: € 25 tegenover de vorige DB5 die € 169 kostte. Maar die was dan ook voor volwassenen bedoeld.

De vorige LEGO DB5 uit 2018

Stiekem hoop ik dat dit de aanzet is tot meer, en durf ik hardop te dromen van meer figuurtjes, meer scènes uit de films in LEGO, en meer auto’s. Wie de geschiedenis van LEGO en Bond kent, weet hoe uitzonderlijk het is om een set voor achtjarigen te hebben met Bond-branding. Gelukkig mogen achtjarigen zich nu ook vermaken met Bond en zijn DB5. En dat we dan een pistool om moeten ruilen voor een moersleutel, neem ik er graag bij.

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.