James Bond Nederland
Home » Nieuws » JBN Weekoverzicht (39): Gerucht Nolan onjuist en verjaardag DB5

JBN Weekoverzicht (39): Gerucht Nolan onjuist en verjaardag DB5

Onder het genot van een sterke kop koffie uit je Chemex, Bonds geliefde roerei, of toast met Jersey butter en Little Scarlet aardbeienjam, met ons weekoverzicht ben je deze zondag weer helemaal bij. Deze week het belangrijkste nieuws van de afgelopen zomer. Welkom bij een nieuw weekoverzicht (39).

Breakfast was Bond’s favourite meal of the day. When he was stationed in London it was always the same.

Gosse blikt terug: Twee jaar na de No Time to Die-première

Tempus fugit. Afgelopen donderdag was het exact twee jaar geleden dat No Time to Die in première ging. Ik was aanwezig op de wereldpremière en genoot er met volle teugen van. Het artikel wat ik toentertijd schreef stond deze week weer voor even op onze voorpagina. Dit is wat ik toen over de film schreef:

“De dood van Bond, waarvan ik van tevoren echt dacht dat die niet zou plaatsvinden, deed me schokken in mijn stoel. Zwetend en trillend keek ik naar het moment dat Safin Bond neerschiet. Armen voor mijn gezicht, kijkend over het randje. Tranen biggelden over mijn wangen toen de raketten insloegen op Bond. Mijn huisgenoot vertelde me naderhand dat hij zich zorgen over me maakte of het wel goed met me ging. De dood van James voelde als het verlies van mijn eigen fundament, het verlies van mijn beste vriend en alsof mijn hart uit mijn borstkas werd getrokken.”

Of ik er ondertussen een beetje over de dood van Bond heen ben gekomen? Jawel, maar het heeft lang geduurd. Als je meer wil lezen over mijn bezoek Londen, zowel het struinen door de stad als de avond in de Royal Albert Hall, dan kun je dat hier lezen.

Vlak voor de rode loper van No Time to Die

Apple Arcade-spel Cypher 007 uitgekomen

Deze week kwam de Apple Arcade-game Cypher uit. Het spel is ontwikkeld door Tilting Point LLC en bevat 25 levels. De omschrijving van het spel doet mij erg denken aan het boek With a Mind to Kill (2022) van Anthony Horowitz. Eerder schreef Corneel hoe het spel “zijn best doet om het oude met het nieuwe te rijmen. Blofeld is schatplichtig aan Telly Savalas uit On Her Majesty’s Secret Service (1969), terwijl Bond zelf op Roger Moore lijkt. We zien Little Nellie, Jaws, Q’s lab uit Spectre (2015) en metrostellen die mij weer terugbrengen naar Skyfall (2012).” Je kan het spel hier downloaden.

“Ernst Stavro Blofeld, het criminele hoofd van SPECTRE, heeft een nieuw plan bedacht om de wereld over te nemen. Dit keer maakt hij gebruik van Cypher, een technologie om mensen te hersenspoelen. Daarmee houdt hij Bond gevangen in een poging om van hem de ultieme dubbele agent te maken. In deze top-down stealthgame verzamel je informatie, ontrafel geheimen en spioneer je een weg door levels vol obstakels, tegenstanders en doelen die gaandeweg steeds moeilijker worden. Lukt het jou om Blofeld en SPECTRE voor eens en altijd te stoppen?”

Gerucht dat Christopher Nolan gaat Bond 26 regisseren klopt niet

Het kan dat je deze week het gerucht voorbij hebt zien komen dat Christopher Nolan Bond 26 gaat regisseren, maar dat werd al kort daarna ontkracht. Er werd een onzinverhaal verteld over Nolan die misschien wel twee of drie Bond-films zou gaan regisseren. Deze films zouden zich afspelen in de jaren 60 en gebaseerd zijn op de originele boeken van Ian Fleming. Nolan zou echter alleen akkoord gaan als hij volledige creatieve vrijheid zou krijgen. Als je er even over nadenkt, kun je echter al snel tot de conclusie komen dat dit artikel niet erg logisch klinkt.

Een van de redenen hiervoor is dat het zeer waarschijnlijk is dat een Bond-film zich in de moderne tijd zal afspelen, voornamelijk vanwege sponsordeals. De Bond-serie maakt gebruik van product placement, en dit is aanzienlijk moeilijker te realiseren in een verhaal dat zich afspeelt in de jaren 60. Hoe gaat Aston Martin anders hun nieuwe modellen promoten? Bovendien zijn de meeste romans van Ian Fleming al eerder succesvol verfilmd. Waarom zou EON Productions Casino Royale (1953) voor een tweede keer verfilmen? Hoewel het mogelijk is dat elementen uit Ian Fleming’s verhalen worden gebruikt ter inspiratie voor Bond 26, zoals ik in dit artikel voorstel, lijkt het er niet op dat EON van plan is remakes te maken.

Christopher Nolan in 2014

Neal Callow bezoekt IO Interactive

Neal Callow, de Art Director van de laatste vijf James Bond-films, bracht vorige week een bezoek aan de IO Interactive voor een bijzonder gesprek. Tijdens zijn bezoek deelde Neal zijn ervaringen over de filmindustrie, decorontwerp, en zijn inzichten met betrekking tot de James Bond-sets. IOI beschrijft deze dag als “een bron van enorme inspiratie voor iedereen in de studio, en we kijken er reikhalzend naar uit om hem opnieuw te mogen verwelkomen!”

De Art Director van Project 007 is Rasmus Poulsen. Hij werkte eerder aan de Hitman-games, een serie games die mede-geïnspireerd is op James Bond. Het zal me niets verbazen als hij met Neal Callow heeft bijgepraat over ervaringen op de 007-set. Helaas zal het nog even duren voordat Project 007 in de winkels ligt, maar het is fijn om te weten dat de ontwikkeling van de game in volle gang is.

60 jaar Aston Martin DB5

De iconische Aston Martin DB5 vierde deze afgelopen september zijn 60ste verjaardag. De DB5 groeide, mede door James Bond, uit tot een icoon van de Britse cultuur, design en innovatie. Het vestigde Aston Martin als een van de meest begeerde luxemerken in Groot-Brittannië. Onlangs werd de auto tentoongesteld tijdens het Goodwood Revival-festival, samen met de nieuwste toevoeging aan de DB-reeks, de DB12.

In 1963 introduceerde Aston Martin de DB5 als opvolger van de succesvolle DB4. Uiteindelijk zou de auto een rol spelen in maar liefst acht James Bond-films (de cameo in The World Is Not Enough (1999) niet meegerekend). Naast de James Bond-films kochten ook beroemdheden als The Beatles’ Sir Paul McCartney en George Harrison een DB5, wat bijdroeg aan de wereldwijde bekendheid van de auto. Ondanks de beperkte productieaantallen transformeerde de DB5 Aston Martin van een niche Britse sportwagenfabrikant tot een wereldwijd begeerd merk. Het model legde de basis voor veel Aston Martins die volgden, waaronder de net uitgebrachte DB12. Mocht je interesse hebben in een eigen stukje DB5 in je huis? Dat kan, met deze bijzondere versnellingspook op de 007Store.

De iconische achtervolging met de DB5 in Goldfinger (1964)

Dit was het weekoverzicht (39) voor deze week. Volgende week zondag zijn we er weer met een nieuw weekoverzicht. We zien je graag terug, tot dan!


Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.