James Bond Nederland
Home » Nieuws » Weekoverzicht (3): Een onnauwkeurige knop en coole visuele effecten

Weekoverzicht (3): Een onnauwkeurige knop en coole visuele effecten

Een nieuwe week, een nieuw weekoverzicht! Deze week bekeek Gosse de replica-versnellingspook van de DB5 van naderbij, konden we meer lezen over de visuele effecten in de Bond-films en brengen we je een heel bijzondere deal Welkom bij het weekoverzicht!

Breakfast was Bond’s favourite meal of the day. When he was stationed in London it was always the same.

Recensie: De Ejector Seat Button Replica is gaaf, maar ook onnauwkeurig

Gosse kon het toch niet laten: ondanks de prijs kocht hij de nieuwe replica van Factory Entertainment: de versnellingspook van de Aston Martin DB5, compleet met de befaamde rode knop voor de schietstoel onder een klepje. Want het gaat hier wel over de bekendste auto uit de Bond-franchise met misschien wel de bekendste gadget uit de hele reeks. De schietstoelknop eist meteen een hoofdrol op als Bond voor het eerst achter het stuur van de DB5 kruipt in Goldfinger (1964) en krijgt een leuke cameo in Skyfall (2012).

Maar wat Gosse opvalt, is dat de replica niet echt accuraat is. De pookknop is niet helemaal hetzelfde als in de films, en ook het andere lettertype ontgaat hem niet. Tegelijk valt er ook wel wat positiefs over de Ejector Seat Button te melden: het ding is een solide aanwinst met een degelijke bouwkwaliteit. Maar eigenlijk is dat ondergeschikt aan een stukje van Gosses jongensdroom in vervulling te zien gaan.

Je leest Gosses volledige recensie van de DB5 Ejector Seat Button Replica hier!
🇬🇧 Want to read Gosses review in English? Click here!

De visuele effecten in de Bond-films: van een voorzichtig begin naar veel te overdreven

De officiële 007-website bracht ons deze week een interview met Mara Bryan. Zij was Visual Effects Coordinator en later Supervisor voor de vier Brosnan-films en kwam recent terug naar de reeks om te werken aan No Time to Die (2021). In het interview vertelt Bryan alles over het prille begin van computereffecten in GoldenEye (1995). Ze was als enige verantwoordelijk voor de CGI in die film, en werkte vooral samen met modelmaker Derek Meddings. Een grote uitdaging was de scène waarin Bond van de klif skiet en in een neerstortend vliegtuig klimt.

Gaandeweg krijgen de Brosnan-films meer computereffecten, met als hoogtepunt (of dieptepunt?) Die Another Day (2002), waarin we een rubberachtige James Bond zagen surfen op een tsunamigolf. Zelfs Bryan moet nu erkennen dat de visual effects-afdeling “te ambitieus” was. Tegelijk blijft ze wel trots op haar werk voor die film.

No Time to Die had veel meer computereffecten dan je zou denken. Tegenwoordig wordt er heel wat digitaal toegevoegd, van bandensporen van de DB5 in de pre-title sequence tot subtiele luchtbewerking in de cruciale sterfscène. Meer over Mara Bryans werk voor Bond lees je hier.

Foto via Thunderballs

Deal van de week: Birds of the West Indies

Ook dit jaar hebben we in het weekoverzicht weer een deal voor je. En deze week is die wel heel bijzonder: Amazon verkoopt de paperbackeditie van Birds of the West Indies voor de scherpe prijs van 13,38 euro in plaats van 24,99 euro! Echte Bond-kenners weten vast hoe belangrijk dit boek is, maar mocht je het niet weten: Birds of the West Indies is een natuurgids geschreven door de ornitholoog James Bond. Toen Ian Fleming naar een goede naam zocht voor zijn spion, viel zijn oog op het boekwerkje dat hij in zijn villa Goldeneye in Jamaica had liggen. Voor Fleming was James Bond de perfecte naam voor zijn nieuwe creatie.

Ik wilde dat Bond een ongelofelijk saaie en oninteressante man was terwijl hem dingen overkwamen (…) Terwijl ik aan het zoeken was naar een naam, dacht ik: ‘God, James Bond is de saaiste naam die ik ooit heb gehoord’.

Ian Fleming

En daarom mag Birds of the West Indies niet in je boekenkast ontbreken: zonder dat boek hadden we nu niet over James Bond gesproken. Het blijft tot de verbeelding spreken dat een naam die Fleming zo oninteressant vond, nu synoniem is met spannende avonturen. Je vind het boek van de échte James Bond hier.

Dit was het weekoverzicht voor deze week. Volgende week zondag zijn we er weer met een nieuw weekoverzicht. We zien je graag terug, tot dan!


James Bond Nederland wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om JBN te verbeteren.

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.