James Bond staat bekend om het gebruik van gadgets en om het dragen van horloges. Als je die twee combineert, dan krijg je een typisch Bond-speeltje: een klokje met een boel snufjes. En van al die horloges met aanpassingen door Q is er eentje die een generatie definieert: het laserhorloge. Maar waar heeft het kleine ding die reputatie aan te danken?
Het laserhorloge heeft een merkwaardig begin: het duikt voor het eerst op in Never Say Never Again (1983). Het is dus een onofficiële Bond-film die de eer heeft om Bond voor het eerst een laser uit zijn horloge te laten schieten. Het horloge is van Orfina en is het Porsche-design. Hoewel het laserhorloge nogal goedkoop oogt, is het wel degelijk van een duur merk. Bond gebruikt het horloge om zijn boeien door te snijden als hij opgesloten wordt door Largo. De laserstraal zelf heeft een flauwe lichtblauwe kleur, en oogt daarmee net zo goedkoop als Bonds horloge.
De Brosnan-generatie
Het zal nog tot GoldenEye in 1995 duren voordat het laserhorloge opduikt in een EON-geproduceerde Bond-film. Of Never Say Never Again de inspiratie was, zullen we wellicht nooit weten. Het laserhorloge in GoldenEye heeft wel een andere kleur laserstraal: rood dit keer. Het horloge zal exemplarisch blijken voor Brosnan. Het wordt niet benoemd door Q in de briefing. Als Bond en Natalya door Trevelyan opgesloten zitten in een trein, heeft Bond opeens een laser in zijn Omega-horloge zitten. Toch is het geloofwaardig, en Brosnan speelt het ook heel natuurlijk. Bond snijdt er de onderkant van de trein mee open, en het tweetal kan ontsnappen. Het is het begin van het laserhorloge én Bonds samenwerking met Omega. Logisch ook dat dit horloge de inspiratie vormde om een gloednieuw horloge te ontwerpen voor Bonds zestigste verjaardag.
In de films keert het laserhorloge terug in Die Another Day (2002). Bonds Omega is deze keer zilver van kleur, en de laser die eruit schiet is wederom rood. Bond gebruikt zijn horloge deze keer om door het ijs te snijden en al zwemmend de basis van Gustav Graves te bereiken. De scène is een hommage aan de ijsscène in The Living Daylights (1987), waar Bond met zijn Aston Martin door het ijs snijdt met zijn velgen. Even daarvoor kwam er een rode laser uit de wielen. Het is exact dezelfde kleur als Bonds laserstraal in Die Another Day. Met als bonus dat het rood ook mooi afsteekt bij het wit van het ijs. Met deze twee laserhorloges kroont Pierce Brosnan zich Bond van de lasers, al gaat de laser-liefde van de Brosnan-generatie verder dan de films…
Laserhorloge in je gezicht
De laserhorloge-gekte bereikt zijn hoogtepunt door de videogames in de jaren 90 en nieuwe millenium. Het is de legendarische videogame-adaptatie GoldenEye 007 (1997) die verantwoordelijk is voor de link tussen lasers, horloges en Bond. Als speler bestuur je Bond door de game, en moet je onder druk de vloer uit de trein laseren met je horloge, net zoals in de film. Maar dat is de enige keer dat de laser gebruikt wordt. Bonds horloge doet ook dienst als pauzemenu en om je gezondheid in de game in de gaten te houden. Daardoor verschijnen er langs de randen de kenmerkende rood-oranje en blauwe bogen. Dit beeld is pure nostalgie voor de Bond-fan die toentertijd jong was.
In de jaren die volgen, keert Bonds laserhorloge meermaals terug in de games. Onder andere in The World Is Not Enough (2000) en Nightfire (2002) kan je in first-person een laser uit je horloge toveren. Het heeft grappige gevolgen in Nightfire, omdat de laser niet langer beperkt is tot een level. Je kunt zonder problemen gasten op een cocktailparty in de ogen schijnen met je Omega Seamaster. En zelfs in From Russia with Love (2005) heeft Bond een laserhorloge. De rode laser breekt door glas heen en kan deuren openen. En daarmee heeft ook Sean Connery een tweede laserhorloge in z’n arsenaal zitten.
De kracht van een EMP
De voorlopig laatste keer dat er een laserhorloge opduikt, is in de meest recente Bond-game 007 Legends (2012). Alhoewel, deze keer is het geen zuivere laser die door metaal of glas kan snijden, maar een EMP-signaal dat elektrische systemen plat kan leggen. Het effect is hetzelfde. Bonds horloge is deze keer een Omega Seamaster Planet Ocean, hetzelfde model als in Skyfall (2012). Naast een laser-achtig EMP-signaal heeft het horloge ook een hartmonitor en een radar. Een krachtig wapen dat je controller laat trillen.
Gamende Bond-fans kijken uit naar Project 007, de nieuwe Bond-game van IO Interactive die op dit moment in ontwikkeling is. We weten nog bijzonder weinig over die game, maar een laserhorloge zou een fijne toevoeging zijn. IO stopte al eerder een exploderende pen in een Hitman-game, dus de kans is groot dat ook Bond straks weer een hele set gadgets meekrijgt. En wie weet inspireert het de filmmakers om na de EMP in No Time to Die (2021) weer een laser in Bonds Omega te stoppen in Bond 26.
Reageren