James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Dr. No

Dr. No


Synopsis

James Bond heeft de aanval met het dodelijke gif van Rosa Klebb ternauwernood overleeft. M besluit 007 hierop – bij wijze van herstel – een eenvoudige opdracht te geven. Op Jamaica worden sinds enkele dagen lokale agent Strangways en zijn secretaresse vermist. Bond vliegt naar het Caribisch gebied en hoort dat Strangways sinds enige tijd onderzoek deed naar de activiteiten van ene Doctor No. No is een Duits-Chinese kluizenaar die op zijn privé-eiland Crab Key een guano mijn beheert.

Bij aankomst op Jamaica merkt Bond direct dat er iets niet pluis is. Hij wordt geschaduwd, zijn hotelkamer wordt doorzocht en op een nacht ontdekt hij een dodelijke duizendpoot in zijn bed. Samen met de oude bekende visser Quarrel gaat Bond naar Crab Key. Daar ontmoeten ze de bloedmooie Honey Rider, die op het strand van Crab Key op zoek is naar kostbare schelpen. De mannen van Dr. No spoort het drietal echter op in hun geïmproviseerde ‘drakenwagen’; een moerasbuggy voorzien van een vlammenwerper. Bond en Honey worden gevangen, maar Quarrel wordt echter gedood.

Bond wordt gebracht naar Doctor No, die in het geheim werkt voor de Russen. De guano mijn blijkt slechts een dekmantel te zijn. In werkelijkheid is Dr. No van daaruit in staat de Amerikaanse rakettesten op Cape Canaveral te saboteren. Bond wordt gedwongen een levensgevaarlijk hindernisparcours af te leggen. Hij overleeft dit en weet met Honey te ontsnappen. Maar niet voordat hij Dr. No heeft begraven onder een grote hoop guanopoep.


Boek versus film

Net als From Russia with Love is Dr. No een zeer getrouwe boekverfilming waarbij de voornaamste wijziging betrof dat de schurk niet langer voor de Russen maar voor Spectre werkt. Het boek was een tamelijk eenvoudige en rechtlijnige detective. Voor de film werd het plot, met de toevoeging van de personages van Professor Dent en Miss Taro, wat uitgebreid. Waar Bond in de boekversie s ’nachts een duizendpoot in bed aantreft, is dit in de filmversie een tarantula. Deze wijziging werd door de producenten gedaan omdat men vermoedde dat Westerse kijkers bij deze spin eerder een associatie van gevaarlijk en giftig hadden dan bij een (minder bekende) duizendpoot. De schurk Dr. No werd voor de film een meer ‘Bondwaardige’ dood gegund. Hij wordt niet meer bedolven onder massa’s guanopoep maar heeft een dodelijk één op één gevecht met 007.


Hoofdstukken

01    Hear You Loud And Clear
02    Choice Of Weapons
03    Holliday Task
04    Reception Committee
05    Facts And Figures
06    The Finger On The Trigger
07    Night Passage
08    The Elegant Venus
09    Close Shaves
10    Dragon Spoor
11    Amidst The Alien Cane
12    The Thing
13    Mink-Lined Prison
14    Come Into My Parlour
15    Pandora’s Box
16    Horizons Of Agony
17    The Long Scream
18    Killing Ground
19    A Shower Of Death
20    Slave-time


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

31 maart 1958

Werktitel

The Wound Man