James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » The Spy Who Loved Me

The Spy Who Loved Me


Synopsis

In The Spy Who Loved Me vertelt de Canadese Vivienne Michel haar levensverhaal terwijl ze in haar eentje verblijft in een motel. De beheerders van het motel zijn goede bekenden en hebben haar gevraagd een nacht op hun motel te passen. Ze overdenkt haar jonge leventje en beseft zich dat ze op het gebied van de liefde tot dusver weinig geluk heeft gekend.

Haar nacht wordt echter ruw gestuurd door twee gangsters genaamd Sluggsy en Horror. Dit tweetal is door hun baas – en tevens eigenaar van het motel – op pad gestuurd om het motel in brand te zetten zodat hun baas de verzekeringspremie kan innen. De gangsters intimideren en vergrijpen zich aan Vivienne. Ze staan op het punt om haar te verkrachten wanneer er wordt aangebeld.

Voor de deur staat een man met een lekke autoband en het verzoek om de nacht in het motel door te mogen brengen. Zijn naam is James Bond… De ongewenste gast heeft al snel in de gaten dat Sluggsy en Horror gangsters zijn. Bond vertelt Vivienne wie hij is en stelt haar gerust dat alles goed zal komen. De gangsters proberen hen te vermoorden, maar Bond is hen te slim af en doodt ze beiden. De slopende nacht eindigt met Bond en Vivienne samen in bed.

De volgende ochtend is Bond alweer verdwenen wanneer Vivienne wakker wordt. De politie arriveert om de zaak te onderzoeken en Vivienne trekt verder, in gedachte terugdenkend aan de spion die haar beminde.


Boek versus film

Ian Fleming schreef The Spy Who Loved Me bij wijze van experiment. Hij wilde eens vanuit een tegenovergesteld perspectief – een vrouw – een verhaal over James Bond vertellen. Fleming was alles behalve tevreden over het eindresultaat en maakte met de filmmakers de afspraak dat ze van dit boek enkel en alleen de titel mochten gebruiken bij een verfilming.

Om die reden heeft de film The Spy Who Loved Me helemaal niets te maken met het boek.


Hoofdstukken

Deel 1: Me
01    Scaredy Cat
02    Dear Dead Days
03    Spring’s Awakerning
04    ‘Dear Viv’
05    A Bird With A Wing Down
06    Go West, Young Woman
Deel 2: Them
07    ‘Come Into My Parlour . . .’
08    Dynamite From Nightmare-Land
09    Then I Began To Scream
Deel 3: Him
10    Whassat?
11    Bedtime Stories
12    To Sleep – Perchance To Die!
13    The Crash Of Guns
14    Bimbo
15    The Writing On My Heart


Auteur

Ian Fleming

Uitgever

Jonathan Cape

Datum van uitgave

16 april 1962