James Bond Nederland
Home » Wiki » Boeken » Titels » Moonraker

Moonraker


Synopsis

Op verzoek van M begeleidt James Bond zijn baas bij een bezoek aan diens herenclub Blades. De chef van de 00-sectie verdenkt clublid Sir Hugo Drax namelijk van valsspelen bij bridge. Bond ontdekt dat Drax inderdaad vals speelt en geeft hem een koekje van eigen deeg.

De zaak ligt echter gevoelig; Drax is een nationale oorlogsheld en geniet groot respect als een belangrijke Britse industrieel. In de Tweede Wereldoorlog was Drax naar eigen zeggen slachtoffer van een Duitse bomexplosie. Hier hield hij een zwaar gehavend gelaat en geheugenverlies aan over. Ondanks deze handicap slaagde Drax erin een succesvolle zakenman te worden. Zijn huidige project is de bouw van de Moonraker, een nucleaire raket voor de verdediging van het Verenigd Koninkrijk in deze Koude Oorlog.

M heeft Bond niet voor niets meegenomen naar Blades. Hij wil dat 007 de plaats inneemt van een vermoorde overheidsbeambte op het Moonraker project. Eenmaal ter plekke ontdekt Bond dat deze beambte waarschijnlijk is vermoord omdat hij iets heeft gezien wat hij niet mocht zien. In zijn onderzoek wordt Bond geholpen door Gala Brand. Zij is een politieagente die undercover als de persoonlijke assistente van Drax werkt.

Bond en Gala overleven ternauwernood een moordaanslag maar worden op een later moment alsnog gevangen genomen. Dan biecht Drax zijn geheim op. Hij is helemaal geen Britse soldaat die aan geheugenverlies lijdt. In werkelijkheid is hij Graaf Hugo von der Drache, een Duitse officier die gewond raakte bij een door hemzelf geplaatste bom. Het moment om – namens zijn geboorteland – wraak te nemen op de Britten is volgens hem aangekomen. Hij zal de nucleaire raket, nota bene in opdracht van de Britten gefabriceerd, gebruiken om Londen te vernietigen. Een missie die Drax uitvoert voor de Sovjet-Unie, zo bekend hij.

In een ruimte die bij de lancering van de Moonraker met vuur gevuld zal worden, plaatst Drax James Bond en Gala Brand gevangen. Zelf vlucht Drax met een onderzeeboot richting het oosten. Gelukkig weten Bond en Gala te ontsnappen en passen het doelwit van de Moonraker aan: midden in zee. De raket wordt gelanceerd en komt in de zee precies op de locatie terecht waar de onderzeeboot van Drax is.


Boek versus film

In 1979 wilde Albert R. Broccoli met de volgende Bond-film inhaken op de immense populariteit van Star Wars. Van de Fleming-boeken die nog niet waren verfilmd, leende Moonraker zich het beste voor een science fiction avontuur. Je kunt Moonraker eigenlijk amper een boekverfilming noemen. Naast de titel is de naam van de schurk eigenlijk het enige belangrijke element dat de scenarioschrijvers hebben overgenomen. Het boek Moonraker is een redelijke rechttoe rechtaan detective waarin Bond – uniek voor de boekenreeks – het Verenigd Koninkrijk niet verlaat. Ook het einde is behoorlijk uniek: Gala Brand vertelt op het allerlaatste moment dat ze al een verloofde heeft en loopt doodleuk bij Bond weg.

In 1979 werd een tweede Bond-boek met de titel Moonraker uitgebracht. Dit boek was geschreven door Christopher Wood en was gebaseerd op het script van de film Moonraker. Wood had twee jaren daarvoor hetzelfde gedaan voor The Spy Who Loved Me.


Hoofdstukken

DEEL 1
01    Secret paper-work
02    The Clumbite King
03    ‘Belly Strippers’, etc.
04    The ‘Shiner’
05    Dinner At Blades
06    Cards With A Stranger
07    The Quickness Of The Hand

DEEL 2
08    The Red Telephone
09    Take It From Here
10    Special Branch Agent
11    Policewoman Brand
12    The Moonraker
13    Dead Reckoning
14    Itching Fingers
15    Touch Justice
16    A Golden Day
17    Wild Surmises

DEEL 3
18    Beneath The Flat Stone
19    Missing Person
20   Drax’s Gambit
21    ‘The Persuader’
22    Pandora’s Box
23    Zero Minus
24    Zero
25    Zero Plus

Auteur


Ian Fleming

Uitgever


Jonathan Cape

Datum van uitgave


5 april 1955

Werktitel


The Moonraker
The Moonraker Secret
The Moonraker Plot
The Internal Machine
The Inhuman Element
Out Of The Clear Sky
Mondays Are Hell
To Hot To Handle