James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Het is bijna James Bond Day, de redactie doet voorspellingen! (deel 1/2)

Het is bijna James Bond Day, de redactie doet voorspellingen! (deel 1/2)

Morgen is het James Bond Day! Op 5 oktober 1962 begon de James Bond-filmreeks met de première van Dr. No in Engeland. Dit avontuur speelde zich af op Jamaica en volgde de belevenissen van de superspion James Bond 007. Hoewel het personage in 1953 voor het eerst werd geïntroduceerd door Ian Fleming, duurde het negen jaar voordat hij eindelijk tot leven kwam op het witte doek.

Sean Connery nam de rol van James Bond op zich in de eerste filmversie van Dr. No Echter, het was niet Connery die Bond voor het eerst op het bewegende scherm vertolkte. Barry Nelson speelde de rol al in 1954. Dit gebeurde in een televisieproductie in de NBC Climax-serie, waarin de Amerikaanse versie van het personage, Jimmy Bond, het opnam tegen Le Chiffre in Casino Royale.

Na het grote succes van Sean Connery was het eenmalig de beurt aan Lazenby en daarna aan Roger Moore. Die na zeven films zijn Walther aan de wilgen hing. Timothy Dalton speelde helaas in maar twee films de rol. Na een lange pauze vol rechtszaken keerde James Bond in 1995 terug. GoldenEye (1995) was een enorm succes en Pierce Brosnan schitterde. Daniel Craig bracht daarna een persoonlijke en emotionelere James Bond. Na No Time to Die (2021) werd het stil. We zijn nu helaas al twee jaar Bond-loos.

Ian Fleming samen met Sean Connery op de set van Dr. No op Jamaica.

Onze redacteuren doen hun voorspellingen. Wat zijn hun verwachtingen van James Bond Day en hoe kijken ze naar de toekomst? Gaan we iets horen over Bond 26 ? Dit is het eerste deel, met de verwachtingen van Allard, Corneel en Gert. Het tweede deel, met de vooruitblikken van Gosse, Jasper en Jorrit, lees je hier.


Allard: Een spin-off serie op Prime

Als ik zo nadenk krijg ik niet de indruk dat we binnen nu en vijf jaar een nieuwe James Bond-film kunnen verwachten. Wat mij waarschijnlijker lijkt is een personagefilm op Amazon Prime, gericht op Stromberg of Goldfinger, vergelijkbaar met The Continental (2023). Deze serie speelt zich in de wereld van John Wick.

Corneel: Is een datum teveel gevraagd?

In mijn meest recente Bond 26-artikel schreef ik dat we kunnen hopen op een releasedatum voor de volgende Bond-film. Zo was het in 2017 immers ook. Toen verscheen er in juli plots een Twitter-bericht met de mededeling dat Bond 25 zou verschijnen op 8 november 2019 in de Verenigde Staten. Dat Daniel Craig zou terugkeren, werd toen nog niet gemeld. Er was ook nog geen regisseur, enkel de schrijvers Neal Purvis en Robert Wade werden bekend gemaakt. Dat lijkt me nu opnieuw haalbaar: een datum aankondigen, ergens ver weg in 2026 of 2027. Dan hoeft niemand zich (voorlopig) druk te maken over acteurs of regisseurs.

Misschien is zelfs dat teveel gevraagd. Als liefhebber van fysieke media hoop ik dat het gerucht klopt dat de Bond-films op 4K blu-ray worden uitgebracht. James Bond Day lijkt me een goed moment om dat aan te kondigen. Verder wacht ik met smart op de steelbook-editie van Live and Let Die (1973). Er moet toch een van mijn voorspellingen voor dit jaar uitkomen!

Voorlopig durf ik geen groot nieuws te verwachten. Zelfs niet van IO Interactive, dat bezig is met een nieuwe Bond-game onder de werktitel Project 007. Een game maken kost heel veel tijd, en IO lijkt nog halverwege de rekruteringsfase te zitten. Een trailer voor de game lijkt me uitgesloten. Wat we sowieso wél kunnen verwachten: een compilatiefilmpje op de sociale media-kanalen en heel wat merken die middels een Twitter- of Instagram-post willen inhaken op de festiviteiten. Maar of we daar op zitten te wachten…

Gert: Hoop op meer dan enkel een dagje nostalgie

Het is mijn hoop dat James Bond Day zich ontwikkelt tot meer dan slechts een dagje nostalgische herinnering ophalen, en dat het niet opnieuw verwordt tot louter een marketinginstrument ter bevordering van merchandise, zonder daarbij aandacht te besteden aan de release van een nieuwe Bond-film. Helaas is dat op dit moment wel het geval. Recentelijk hebben we het 60-jarig filmjubileum gevierd. Een fantastisch mooi ontworpen logo, maar wat hebben we er buiten het Verenigd Koninkrijk nou op grote schaal van kunnen merken? Hoe werden de jonkies van nu, Gen-Z, ermee gelokt?

En dat is het grote probleem van de filmfranchise, van het James Bond-merk. EON Productions (Barbara Broccoli & Michael G. Wilson) draait slechte productie als het gaat om nieuwe Bond-films. Er verschijnen té weinig Bond-films binnen afzienbare tijd. Áls er een nieuwe film wordt geproduceerd, zijn ze extreem overpriced qua kosten en creatief gezien weinig inventief. Er wordt ook te weinig lange-termijn gedacht. Typecasten mág; is niet slecht. Genoeg acteurs die dat niet bezwaarlijk vinden.

Dus laten we hopen dat op James Bond Day de neuzen weer één kant op gaan staan als het om produceren gaat; dat men ook afziet aan de producers dat ze welgemeend zín hebben om een nieuwe film te produceren, en dat ze ook meer appelleren aan wat er nu leeft binnen de fandom. En vooral dus: niet zuiver een dagje voor de nostalgie, maar een belangrijke dag waarbij de productie van een nieuwe Bond film elk jaar gevierd kan worden. Zo zou ‘Cubby’ het ook gewild hebben….

Dr No Harry Saltzman Ian Fleming Albert R Broccoli

Dit betreft het eerste deel van ons tweeluik. Hier kun je de verwachtingen van onze andere redacteuren lezen. Laat ons vooral even weten hoe jij James Bond Day viert, we zijn benieuwd naar jullie reacties!


Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Redactie

James Bond Nederland is het grootste online James Bond-platform van de Benelux en heeft als doel liefhebbers van 007 van nieuws, verdiepende artikelen en andere mooie content te voorzien.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken