James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Is de productie van Bond 26 begonnen?

Is de productie van Bond 26 begonnen?

Zou het dan toch gaan gebeuren, de eerste stappen richting Bond 26? Het begint er steeds meer op te lijken dat er iets gaande is. Al moeten we voorlopig kijken naar saai papierwerk om antwoorden te vinden.

🇬🇧 Click here for the English article.

We wachten al een tijdje op nieuws rond Bond 26. Hoewel de officiële sociale media ons graag aan No Time to Die (2021) herinneren, hebben wij die film al bijna twee jaar achter ons gelaten. Bond-liefhebbers willen vooruit. We speculeren volop over regisseurs en acteurs, maar weinig lijkt echt zeker. Tot nu. De website Production Weekly traceert alle films die in productie zijn en publiceert die in een grote lijst. En wat staat daar opeens tussen? Juist, Bond 26.

Zonder de betalende versie kan je enkel de lijst met filmtitels lezen. Mensen met een abonnement hebben ook toegang tot de echte insider information: een opsomming waar precies wordt bijgehouden hoever elke film in het productieproces staat. Bond 26 komt dus voor het eerst voor in de lijst, wat wil zeggen dat men er op een bepaald niveau mee bezig is. Het lijkt me een vrij vroege vorm van pre-productie te zijn. Amazon/MGM die de financiële plannen van EON Productions goedkeurt en het licht op groen zet, is in principe al genoeg voor een vermelding.

Bullets for Winter is Bond 26 (volgens IMDb)

Als je op IMDb gaat kijken met welke films EON Productions allemaal bezig is, kom je drie titels tegen. Er is Remote Control, waarin een Brits geheim agent een samenzwering tegen China ontdekt, met in de hoofdrol Gerard Butler. Deze film bevindt zich in pre-productie. No Place to Hide is dan weer een biografische film over klokkenluider Edward Snowden. Maar wat ons interesseert, is Bullets for Winter. Als je op die filmtitel klikt, zie je geen details. Echter vind je wel een link naar IMDb Pro. De pagina van Bullets for Winter verwijst door naar… Bond 26!

Daar staat-ie dan, op IMDb Pro, de filmpagina voor Bond 26. De film krijgt het label ‘announced’ (aangekondigd) mee. Op zich gebeurt zoiets vrij snel. Barbara Broccoli die in de pers uitspraken doet als “We gaan ermee aan de slag na 60 jaar Bond” en “We moeten het personage heruitvinden” is al genoeg om er de status ‘aangekondigd’ op te plakken. Vergeet niet dat IMDb, net als Wikipedia, makkelijk aangepast kan worden. Al zijn de Pro-pagina’s iets meer afgeschermd.

EON en Frozen Film Company Limited

Ik had het al eerder over een mysterieuze dochteronderneming van EON Productions, Frozen Film Company Limited. Die onderneming stond vermeld op het vorige financiële jaarverslag van EON. Alle Bond-films vanaf Casino Royale (2006) worden officieel gemaakt door EON en een aparte holding, die per film wordt opgericht. Zo werd bij Spectre (2015) B24 Limited vermeld, en No Time to Die kreeg dan weer B25 Limited. Deze dochterondernemingen worden jaren van tevoren opgericht.

Ik speur al een goede twee jaar het internet af of ik B26 Limited kan vinden. Zonder succes. Maar het jaarverslag deed me nadenken. Wat als de speciale dochteronderneming voor Bond 26 al bestond? Frozen Film Company Limited bestaat al sinds 1 oktober 2015, en ging recentelijk van een slapend naar een actief bedrijf. EON doet dus iets met Frozen Film Company Limited. De vraag is alleen: wat? Opvallend is dat bij het veld ‘nature of business’ staat vermeld dat het een ‘Non-trading company’ betreft. Dat is een bedrijf dat soms inactief is, wat vaak nog in de opstartfase zit, maar wel al financiële transacties verricht. Terwijl bij alle voorgaande dochterondernemingen heel netjes ‘Motion picture production activities’ is opgegeven als hoofdactiviteit.

Stiekem gedoe of valse hoop?

Een soms inactief bedrijf, maar mét lopende transacties. Klinkt vaag. We zitten klaarblijkelijk erg vroeg in het levensbestaan van Frozen Film Company Limited. Maar is dit wel het goede bedrijf? Heel zeker zijn we niet. Als het de dochteronderneming voor Bond 26 is, dan is het de eerste keer dat EON (allicht bewust) vaag is. Maar het is hen uiteraard toegestaan. En als we opeens ‘Motion picture production activities’ zien verschijnen eens het bedrijf de activiteiten aanvat, dan zitten we hoogstwaarschijnlijk goed.

Als je alles naast elkaar legt, vallen de puzzelstukjes in elkaar. ‘Bullets for Winter‘, ‘Frozen Film’, het lijkt niet toevallig gekozen. De Bond-reeks werd na No Time to Die even in de diepvries gezet, bevroren. En Bond 26 klieft straks als een kogel door de koude Bond-loze winter. Het deed me denken aan de neptitels voor andere films, om geen aandacht te trekken. Die hebben vaak ook een dergelijke verborgen lading. Of ik vergis me, en probeer connecties te maken die er niet zijn. Misschien kan dit hele artikel als een té vergezocht relaas de prullenbak in.

Exit Michael, welkom terug Phoebe?

Op het moment dat we even objectief naar de zaak kijken, dan zijn er wel een paar onverklaarbare gaten in mijn theorie. Om te beginnen zitten er volgens het Britse Companies House drie mensen in het bestuur van Frozen Film Companies Limited. Bond-producent Barbara Broccoli is covoorzitter. Dat is ze samen met David Pope, die coproducent voor de Bond-films is vanaf Skyfall (2012). EONs boekhouder John Roebuck is secretaris van Frozen Film. Maar waar is Michael G. Wilson gebleven? Bij alle voorgaande dochterondernemingen wordt Michael netjes genoemd. Nu niet.

Is Bond 26 dan de film waar Michael G. Wilson met pensioen gaat? Er wordt al een tijdje druk over gespeculeerd, na een opvallende speech van Barbara op de première van No Time to Die. Niemand weet wat Michael gaat doen. Een grote veronderstelling is dat hij aanblijft als consulterend producent, zoals Albert R. Broccoli deed ten tijde van GoldenEye (1995). Michael zou dan nog meehelpen met het kiezen van de nieuwe Bond-acteur, maar het echte productiewerk zou voor zijn halfzus zijn.

Echter is dat een veronderstelling. Vanuit EON zelf zijn er voorlopig nog geen signalen dat Michael zou stoppen. En op de IMDb Pro-pagina wordt Michael zoals vanouds als producent genoemd. Daarbij kom ik terug bij mijn eerdere opmerking, dat iedereen IMDb kan bewerken. Want wie staat er ook op die pagina, als schrijfster, met erbij geschreven (rumor)? Phoebe Waller-Bridge. Ze herwerkte (onder behoorlijk wat media-aandacht) het scenario van No Time to Die, en wordt sindsdien om de zoveel tijd in verband gebracht met Bond 26.

Want het gerucht dat Phoebe Waller-Bridge een scenario klaar heeft liggen voor Bond 26, of zelfs gevraagd is om daaraan te beginnen, lijkt onwaarschijnlijk. Telkens als er aan Barbara Broccoli gevraagd wordt hoe het ermee staat, verwijst ze naar het verhaal en naar schrijvers Neal Purvis en Robert Wade. Zij moeten rond de tafel gaan zitten met EON, zegt Barbara telkens. De oudgedienden zijn vanaf The World Is Not Enough (1999) al betrokken bij Bond. En niet Phoebe Waller-Bridge.

Het échte begin

Neal Purvis en Robert Wade brengen me terug naar de grote vraag die boven dit artikel hangt. Leuk allemaal, dat financieel gedoe, maar wanneer beginnen die twee nu met schrijven? Wanneer stelt EON een regisseur aan? Wie o wie wordt de zevende 007? Het antwoord, beste lezer, is: waarschijnlijk weten we dat nog even niet. Hollywood kampt met een schrijvers- en acteursstaking die misschien opgelost kan worden in de komende weken. De vakbonden onderhandelen nog met de grote filmbazen.

Maar ergens zijn er dingen gaande. Heeft de nieuwe Head of Feature Film Production bij MGM, Peter Oillataguerre, de zaken in een stroomversnelling gebracht? Wie weet. En hoewel geruchten over regisseurs de ronde doen, denk ik dat dit bewijst dat de weg naar Bond 26 trager gaat dan we misschien hoopten.

Laat ik het zo zeggen: als we op 5 oktober, 61 jaar na de première van Dr. No in 1962, iets van nieuws krijgen, dan zal het allicht geen aankondiging van een acteur of regisseur zijn. In het beste geval krijgen we een datum, omdat Amazon graag een stipje aan de horizon wil plaatsen. In het slechtste geval krijgen we niets op James Bond Day, en moeten we genoegen nemen met de gedachte dat er ergens in het geheim, hopelijk, wordt gewerkt aan Bond 26.


Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

ReizenReizen

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Het enigszins tegenvallen van de opbrengsten van de nieuwe Indiana Jones- en Mission Impossible films zal misschien weer zorgen voor enige angst en terughoudendheid.

    • klopt ik heb indiana niet eens gezien maar ik vond de films van roger moore toen hij al op leeftijd was ook erg soft… maar ja das mijn mening

      maar mission impossible was meer actie dan dat je wel 3x moet kijken WAAR gaat het over wat is het verhaal?? haha

      dus die angst begrijp ik helemaal

BoekenBoeken