James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Nieuwe Horowitz Bond-roman in mei 2022

Nieuwe Horowitz Bond-roman in mei 2022

Na vier jaar verschijnt er in mei 2022 een nieuw James Bond-avontuur in boekvorm! De succesvolle bestsellerauteur Anthony Horowitz neemt voor de derde keer zijn pen ter hand. Eerder verschenen van hem Trigger Mortis (2015) en Forever and a Day (2018). Spoiler Alert!

De keuze voor Anthony Horowitz is dus geen verrassing. Vandaag is de verjaardag van geestelijk vader van James Bond, Ian Fleming. Hij zou vandaag 113 jaar zijn geworden. Uitgever Jonathan Cape en Ian Fleming Publications wilden dat dus vieren. Waarom ze niet voor 2023, als Fleming 115 zou zijn geworden, kozen is mij niet bekend. Misschien wil men op de release van No Time To Die dit najaar meeliften.

Horowitz is uiteraard erg blij met deze kans:

Het is een enorme eer om voor de derde keer een James Bond verhaal te mogen schrijven. En dan zeker met de steun van The Ian Fleming Estate. Ik ben al begonnen en kan niet wachten om mijn derde roman te delen. In Forever and a Day keken we mee op James Bond zijn eerste missie. In Trigger Mortis zien we hem in het midden van zijn carrière. Het derde boek begint net na de dood van Scaramanga en de terugkeer van James naar Jamaica. Daar vindt hij een oude vijand.

Corinne Turner, Managing Director van Ian Fleming Publications Ltd. zegt:

We zijn er erg blij mee dat Anthony zijn derde James Bond-roman schrijft. Uit een aantal fragmenten blijkt dat deze roman wederom een bestseller wordt.

Dan heb ik nog een quote voor je. Deze keer van Michal Shavit, Publishing Director bij Jonathan Cape:

We vinden het geweldig dat we op Ian Fleming zijn verjaardag een nieuwe James Bond-roman kunnen aankondigen en kunnen niet wachten om meer details over het verhaal met onze lezers te delen.

Anthony Horowitz zijn derde James Bond-roman verschijnt in Europa en de UK bij Jonathan Cape. Onze vrienden aan de overkant van de plas kunnen bij Harper Collins terecht.

Trigger Mortis (2015)

Anthony Horowitz zijn eerste James Bond-roman verschijnt in 2015. Redacteur Joey schreef erover: Het verhaal speelt zich af in 1957, twee weken na het einde van het boek, Goldfinger. Een iconisch personage in de vorm van Pussy Galore keert terug. Redacteur Merlijn schreef een korte review:

James Bond is terug. En dan wel in boekvorm. Anthony Horowitz presenteert Trigger Mortis. Een James Bond roman. In Trigger Mortis is James Bond net klaar met operatie Grand Slam. De gebeurtenissen met Goldfinger in en rond Fort Knox liggen nog vers in het geheugen. In 1957 is Bond samen met Pussy Galore, een dame die hij aan het eind van operatie Grand Slam uit de handen van Goldfinger heeft gered. Maar SMERISH zit niet stil.

Het Westen en de Russen zijn verwikkeld in een strijd om superieure technologie in handen te krijgen. 007 heeft hier geen weet van totdat hij in de voorbereidingen van een grand prix autorace twee sinistere figuren hoort praten. Wat zijn deze twee heren van plan?

Horowitz combineert snelle auto`s, mooie vrouwen, bekende personages, actie, avontuur en meer in een eigentijdse benadering van de literaire James Bond. Trigger Mortis is de eerste niet door Ian Fleming geschreven roman welke origineel materiaal van Ian Fleming bevat.

Forever and a Day (2018)

Drie jaar na Trigger Mortis neemt Anthony Horowitz ons in Forever and a Day mee naar het begin van James Bond zijn carrière bij de geheime dienst. Het is wederom redacteur Merlijn die dit keer een uitgebreide review schrijft. Ik haal er wat passages uit.

Fleming was dan ook een schrijver die oog had voor detail en die dat, naar mijn mening, op een hele mooie manier kon toevertrouwen aan z’n papier. Juist deze verschillen tussen Fleming en Horowitz lagen voor mij zover uit elkaar. Ben ik nog wel een James Bond-boek aan het lezen, dacht ik, of is het een boek waarvan de hoofdpersoon (toevallig) James Bond heette?

Met die gedachte had ik het boek snel afgeschreven. Later kwam ik hierover in gesprek met Don Zuiderman, (presenteerde tussen 2017-2018 de James Bond Nederland podcast en tegenwoordig bij The 00-Files) Dankzij zijn visie ben ik anders gaan kijken naar het boek. De gedachte van Ian Fleming moest ik helemaal loslaten. En met die insteek ben ik het boek nogmaals gaan lezen.

Het verhaal van Forever and a Day speelt zich af vóór de gebeurtenissen uit de roman Casino Royale. Daar heeft Anthony Horowitz dan ook gebruik van gemaakt: je leest hoe het ontstaan van bepaalde zaken die in volgende romans voor Bond gewoongoed zouden gaan worden.

Een voorbeeld zijn de Morlands-sigaretten. En natuurlijk hoe hij Bond zijn 00-status heeft gekregen en hoe dit, gedurende het verhaal, ook weer terug komt. De roman is voornamelijk gesitueerd in de Franse haven van Marseille.

In de tijd waarin het boek zich afspeelt had deze haven te maken met de grootste stroom vluchtelingen na de Tweede Wereldoorlog. Hierdoor ontstond er veel corruptie. De inhoud van Forever And A Day is dan ook niet geheel onwaarschijnlijk.

Sterker nog: ook op dit moment wordt een groot deel van de haven aan de Franse Zuid-kunst min of meer bepaald door criminele organisaties. Zo zien we dus dat het verleden weer actueel is geworden.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken