In de rubriek The Archives duiken we in de Nederlandse krantenartikelen over James Bond. Op de geboortedag van Ian Fleming werd bekend gemaakt dat Anthony Horowitz een derde James Bond-verhaal voor Ian Fleming Publications gaat schrijven.
Horowitz is de negende auteur die officieel een James Bond-verhaal mag pennen. In 1967 werd bekend dat, voor het eerst na het overlijden van Fleming, er een James Bond-verhaal zou verschijnen. Op zaterdag 24 juni 1967 verscheen onderstaand krantenartikel over Kingsley Amis in De Telegraaf.
Londen – James Bond leeft. Dit nieuws zal iedere bewonderaar van geheim agent 007 verheugen, al zal hij nog een jaartje moeten wachten voor hij de kennismaking kan hernieuwen. Het is de bekende Britse schrijver Kingsley Amis die Bond tot het leven heeft teruggeroepen, nadat het leek dat de wonderman van de Britse geheime dienst met zijn schrijver Ian Fleming van de wereld was verdwenen. Amis heeft na een jaar van hard werken het zoveelste deel van de Bond-serie nu voltooid en het wachten is nu op het ogenblik dat de uitgeverij Glidrose, eigenares van het copyright van Fleming’s boeken, de thriller op de markt brengt.
Of dit eerste boek het begin is van een hele reeks? Ik zal zeker niet in staat zijn, zoals Fleming, er ieder jaar een te produceren
Kingsley Amis
De vrouw is . . .
Amis, die het boek – nog zonder titel – onder een pseudomniem heeft geschreven, is al jarenlang een bewonderaar en kenner van Bond. Vijf jaar geleden toen nog maar weinig mensen waardering hadden voor agent 007 publiceerde hij een artikel van 5.000 woorden, waarin hij Flemings creatie verdedigde. Dit artikel is vorige maand als pocketboek verschijnen “Het James Bond Dossier” geheten. Glidrose, die na de dood van Fleming met het idee rondliep de serie voort te zetten, wendde zich dan ook tot Amis om hem te vragen of hij iemand wist, die dit kon doen. “Niemand“, antwoordde Amis, “Behalve ikzelf.”
“Daarop pakte ik mijn koffers en verdween naar Griekenland“, vertelt hij nu. “Ik besloot dat de nieuwe Bond zich in dat land, dat Fleming niet kende, zou afspelen“. Het was zwaar werk. “Veel zwaarder dan het schrijven van een gewoon boek.” aldus Amis, die evenals Fleming op en top Engelsman is. “Het was alsof ik voor de eerste maal een boek schreef.” Het zoeken van de ingrediënten voor de nieuwe Bond was nog het minst, zij zijn een ieder bekend. Bond heeft een Griekse vriend, een ex-soldaat, Niko Lisas geheten, wiens eeuwige vijand, de ex-nazi van Richter, in het andere kamp zit. Hij is slechts een kleine misdadiger, die werkt voor de Aarts-schurk, kolonel Sun van het speciale activiteitencomite van het Chinese volksleger.
Ariadne Elexandrou
Uiteraard is er een zeer mooi meisje. Ariadne Elexandrou geheten. Ook komt er de nodige smulpartij in voor, als is deze meer op de smaak van Amis gericht en daarom wat eenvoudiger dan Fleming keukengeheimen. Er wordt veel gepraat over bijzondere revolvers en er is een heel hoofdstuk over martelingen, waarin een sadist zich uitleeft met de meest voor de hand liggende voorwerpen. “Maar er komt geen gokken in voor, evenmin veel sportwagens“.
Geen diepzeeduiken in het boek. De eerste twee omdat ik er niks vanaf weer, het derde omdat ik het haat. Ik voel mij in een boot 50 meter buiten de kust al onveilig.
Kingsley Amis
Geen gokken
Amis heeft vooral aandacht besteed aan de logica van het verhaal. “Hoewel je daarmee ook weer niet te ver moet gaan. Een lezer moet zich nooit afvragen waarom Bond geen hulp gaat halen bij de dichtstbijzijnde geheime dienst“. Tegelijkertijd heeft Amis toe dat een Bond nooit te serieus genomen moet worden. “Je doet met een dergelijk boek eigenlijk alleen maar een beroep op het verlangen van vele mensen te zijn zoals Bond is. Iedereen zou zoals hij niet te veel willen pieken wat goed of slecht is. Het zou heerlijk zijn als men alles wat kon vereenvoudigen. Terwijl Bond soms dingen doet, die niet door de beugel kunnen, weet men dat hij au fond goed is en meestal gelijk heeft, terwijl zijn tegenstander helemaal slecht zijn“.
Andere kranten
In de jaren ’60 gold De Telegraaf als de krant die uitgebreid berichtte over de wereld van James Bond en vooral de literaire wereld ervan. Het bebaard ook dan niet dat de krant uitgebreid bericht over het nieuwe verhaal wat zou gaan komen. Het artikel werd gecombineerd met een artikel over het vertrek van Sean Connery als James Bond. Ook het Algemeen Handelsblad, Tubantia en Het Parool berichtte over het nieuwe boek. Meer dan 10 regels werden er niet aan besteedt.
Reageren