James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Land Rover Defender 90 ter ere van 60 jaar 007

Land Rover Defender 90 ter ere van 60 jaar 007

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat de eerste James Bond-film Dr.No verscheen. Land Rover viert dit jubileum met een unieke, speciaal geprepareerde en gedecoreerde Land Rover Defender 90. OP 26 maart a.s. neemt deze deel aan de Rally North Wales in het kader van de Bowler Defender Challenge 2022.

De unieke Land Rover Defender wordt bestuurd door Mark Higgins. Hij is drievoudig Brits rallykampioen en stuntrijder in de Bond-films Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012), Spectre (2015) en No Time To Die (2021). Higgins verschijnt aan de start met co-driver Claire Williams. De Defender 90 is uitgevoerd in de voor James Bond kenmerkende zwart-gouden kleurstelling. De geheimzinnig ogende Defender voor de Bowler Defender Challenge 2022 is verder voorzien van ’60 jaar 007’-logo’s op het dak en op beide zijkanten. 

Aangezien de nieuwe generatie Defender is te zien in de nieuwste Bond-film No Time To Die is Higgins de ideale coureur, die zijn ervaring als stuntrijder in de laatste vier Bond-films mocht demonstreren.

The New Defender is a tough and capable vehicle when it leaves the production line and I’ve seen it perform really challenging stunts while on the set of No Time To Die. With the race ready enhancements made by the Bowler team and with Claire by my side we are confident we can have a great result.

Mark Higgins
Land Rover Defender 60

Defender 60 jaar 007

De voor de rally geprepareerde Bond-Defender is gebaseerd op de nieuwe Land Rover Defender 90. Deze unieke editie is voorzien van een P300 Ingenium benzinemotor (niet leverbaar in Nederland). Het model is voorzien van talrijke aanpassingen voor de veiligheid. Zo is deze voorzien van een geïntegreerde rolkooi, verbeterde koeling voor de motor en transmissie. Ook het uiterlijk is aangepakt met een sportuitlaat en een nieuwe achterspoiler. 

Ook zijn versterkte 18 inch Bowler-velgen met terreinbanden gemonteerd. Evenals een specifiek voor deze auto ontwikkeld onderstel met gemodificeerde subframes. De nieuwe veren en nieuwe, bovenste bevestigingspunten voor de schokdempers zijn aangebracht om extra stijfheid te genereren.

To celebrate Land Rover’s long-running association with the Bond franchise, our very own special agent will showcase the durability and all-terrain capability of Defender with a nod to its special appearance in No Time To Die.

Finbar McFall (Land Rover Brand Director)

De Bowler Defender Challenge 2022 wordt georganiseerd door Bowler en voldoet aan de regels van de Britse autosportassociatie MSA. De Bowler Defender Challenge is een opstapklasse voor crosscountry rally’s wereldwijd, inclusief de jaarlijkse Dakar Rally. Mark Higgins en Claire Williams strijden in de Bowler Defender Challenge in de Rally North Wales vooral op onverharde gravelroutes.

Land Rover modellen in James Bond-films

James Bond kent al een langere samenwerking met het oer-Britse merk Land Rover. Zo verschenen de voertuigen in de volgende films:

  • Octopussy (1983) – Range Rover Rapport Huntsman
  • A View to A Kill (1985) – Range Rover
  • The Living Daylights (1987) – (gepantserde) Land Rover Series III / Range Rover
  • The World Is Not Enough (1999) – Land Rover Defender 90
  • Die Another Day (2002) – Range Rover (L322)
  • Casino Royale (2006) – Range Rover Sport
  • Quantum of Solace (2008) – Range Rover Sport
  • Skyfall (2012) – Land Rover Defender / Land Rover Discovery 4 / Range Rover (L322)
  • Spectre (2015) – Land Rover Defender Bigfoot / Land Rover Discovery Sport / Range Rover 
  • No Time To Die (2021) – Land Rover Defender / Land Rover Series III / Range Rover Series I / Range Rover Sport SVR

Bowler Defender Challenge: de rally’s

De Bowler Defender Challenge 2022 bestaat uit zeven wedstrijden in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de data later dit jaar worden bekendgemaakt. Er zijn twaalf plaatsen beschikbaar in de competitie en alle teams nemen deel met identieke, door Bowler geprepareerde Defenders. De Bowler Defender Challenge staat open voor zowel ervaren deelnemers als beginners.

Voor deelnemers met weinig tot geen race-ervaring biedt Bowler voorafgaand aan het kampioenschap de mogelijkheid van training en ondersteuning voor het behalen van een licentie. De Challenge is een ideaal platform voor wie kennis en ervaring wil opdoen in de autosport om het uiteindelijk op te nemen tegen andere Bowlers in rally-evenementen over de hele wereld.

In 2022 en daarna blijft de Challenge gericht op het bieden van een prettige omgeving waarbinnen de deelnemers hun vaardigheden verder kunnen ontwikkelen, in de sfeer en met het gevoel van een echte autosportfamilie.

Het kampioenschap vindt volledig plaats in het Verenigd Koninkrijk. Elk team in de Bowler Defender Challenge wacht een mix van uiteenlopende rally-omstandigheden. Bij elke rally in het kampioenschap is een volwaardig ondersteuningsteam van Bowler aanwezig in de speciale servicezone. Ook is er tijdens de rally’s een ruimte waar de coureurs en teamleden eventuele vrije tijd tussen de proeven kunnen doorbrengen en briefings bijwonen. De Challenge is volledig te volgen via nationale mediakanalen en de mediakanalen van Bowler zelf.

De Land Rover Defender 110 door ons getest

Ben je benieuwd wat wij van de Land Rover Defender 110 P400 MHEV First Edition vinden? Check dan onze video waarin we er ook een Triumph Scrambler 1200 XE bijhalen.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken