James Bond Nederland
Home » Nieuws » Is Artificial Intelligence iets voor een Bond-script?

Is Artificial Intelligence iets voor een Bond-script?

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence leidt tot zorgen bij een groep AI-experts. Wat kunnen kwaadwilligen met deze nieuwe techniek? Is dit onderwerp misschien iets voor een Bond-script?

Een van de nieuwste ontwikkelingen in de wereld van de Artificial Intelligence (AI) is ChatGPT. Dit is een techniek die menselijke taal begrijpt. Je kunt ChatGPT vragen stellen en antwoorden terugkrijgen die niet te onderscheiden zijn van die van echte mensen. Als een vraag een emotionele lading heeft dan kan ChatGPT die op dit moment nog niet goed begrijpen en interpreteren. Maar dat is een kwestie van tijd.

Zodra ChatGPT over data beschikt die de gemoedstoestand van de vragensteller bevat dan is AI in staat de vragensteller de verkeerde kant op te sturen en mensen aan zich te onderwerpen. Overdreven?

AI-pionier Geoffrey Hinton, ook wel de ‘godfather van kunstmatige intelligentie’ genoemd, vreest de potentiële gevaren van sommige ontwikkelingen binnen Artificial Intelligence en heeft recent ontslag genomen bij Google.

We weten niet of de schrijvers van de volgende Bond-film met dit explosieve onderwerp aan de slag gaan. Maar zeker is dat Artificial Intelligence op hun lijstje staat. In afwachting van het script voor het volgende Bond-avontuur kijken we vast vooruit wat een techniek als ChatGPT zoal kan.

We vragen op de website van ChatGPT aan een fictieve Steven Spielberg en auteur Stephen King wat de gewenste leeftijd is voor de volgende Bond-acteur en wat een Bond-film avontuurlijker maakt.

Credit: Alex Knight on Unsplash

Vraag aan “Steven Spielberg”

In hoeverre is de leeftijd belangrijk bij de keuze voor een nieuwe Bond-acteur? Of zijn er meer kenmerken waar we naar moeten kijken?

Antwoord van “Steven Spielberg”

Hallo daar! Steven Spielberg hier! Leeftijd is zeker een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe acteur voor James Bond. Maar het is niet de enige factor. Het is belangrijk om te kijken naar de algehele uitstraling en het charisma van de acteur, evenals hun acteervaardigheden en fysieke fitheid. James Bond is een iconisch personage dat al decennia geliefd is bij het publiek, dus het is belangrijk om een acteur te kiezen die de juiste mix van stoerheid, charme en intelligentie kan uitstralen. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de acteur de visie van de regisseur kan belichamen en het personage tot leven kan brengen op het scherm.  

De tweede vraag die we aan ChatGPT stellen is voor de fictieve bestseller auteur Stephen King. Je vindt ook zijn avatar op de website van ChatGPT.

Steven Spielberg en Tom Cruise in War of The Worlds (2005)

Vraag aan “Stephen King”

James Bond-films willen nog wel eens te kort schieten in het bieden van avontuurlijke spanning. Wel veel actie, maar te weinig spanning. Spanning kan door suspense worden gecreëerd, of door een gevaarzetting zoals de bekende avonturenfilm The Guns of Navarone (1961) aan het begin van de film met zijn enorme kanonnen doeltreffend doet.

Bij Bond duurt het langer voordat de toeschouwer door 007 op avontuur wordt meegenomen. Volgens de makers van Bond gaat het naast actie immers ook om avontuur. Vind jij dat Bond-films daarom meer de structuuropbouw van The Guns of Navarone moeten volgen?

Antwoord van “Stephen King”

Nou beste vriend, ik moet zeggen dat ik het tot op zekere hoogte met je eens ben. Hoewel James Bond-films zeker boordevol actie zitten, missen ze soms het soort spanning dat een echt geweldige thriller maakt. Ik denk dat een duidelijk aanwezig gevaar essentieel is om dat gevoel van anticipatie en opwinding bij het publiek op te bouwen.

Nu, of de Bond-films de structuur van Guns of Navarone moeten volgen, ik denk dat dat een kwestie is van persoonlijke voorkeur is. Hoewel ik denk dat Navarone een geweldig voorbeeld is van hoe je spanning kunt opbouwen, geloof ik dat elke verhaal zijn eigen unieke vereisten heeft. 

Dat gezegd hebbende, denk ik dat de Bond-films baat zouden kunnen hebben bij een meer gerichte benadering van het vertellen van verhalen. Door in een vroeg stadium een duidelijker en aanwezig gevaar vast te stellen, kunnen de filmmakers een meer meeslepende en boeiende ervaring voor het publiek creëren.

Kortom, hoewel ik niet noodzakelijkerwijs denk dat de Bond-films de exacte structuur van The Guns of Navarone zouden moeten volgen, geloof ik wel dat ze baat zouden kunnen hebben bij een meer gerichte en spannender benadering van hoe het verhaal wordt verteld.

Stephen King in Creepshow (1982)

Beide antwoorden zijn, op een enkele tekstcorrectie na (zoals dubbele woorden) letterlijk overgenomen van wat ChatGPT antwoordt. Kunstmatige intelligentie is vandaag de dag dus niet meer van menselijke taal te onderscheiden.

Zouden de Bond-schrijvers de potentie van Artificial Intelligence inzien – en dan met name de gevaren die sommige toepassingen ervan meebrengen, zoals autonome wapens als killer-robots – en zijn de schrijvers in staat de mogelijkheden ervan te extrapoleren naar een avontuur dat je alleen in een James Bond-film tegenkomt?

Met ChatGPT aan de slag?

Zelf vragen stellen aan ChatGPT? Ga naar https://chat.forefront.ai/. Je hoeft alleen je e-mail in te vullen en de bevestigingslink in de te ontvangen e-mail aan te klikken.

Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Gerard de Boer

Gerard de Boer zag zijn eerste Bond-film eind jaren 60 op de Duitse ARD. Welke film dat was, weet hij niet meer, wel dat de film uitblonk in extravagante decors. Als twaalfjarig jochie wilde hij cameraman worden om die enorme filmsets in beeld te brengen. Deze droom werd later werkelijkheid, alleen niet op de filmset van James Bond. Zijn interesse voor grote filmsets leidde ertoe dat The Spy Who Loved Me zijn favoriete film is.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.