James Bond Nederland
wiki_No_Time_To_Die_voertuigen_aston_martin_db5
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Piepende banden: filmen in Matera

Piepende banden: filmen in Matera

Al enige tijd wordt er druk gewerkt in en rondom de Italiaanse historische stad Matera. Maar nu zijn de opnames en de bijbehorende actie echt begonnen. In de branden de hitte wordt er druk gerepeteerd en gefilmd. Let op: dit artikel bevat spoilers!

De vorige film, Spectre, eindigde met het fraaie beeld van de Aston Martin DB5 door de lege straten van Londen, vroeg in de morgen. Naast Bond de beeldschone Madeleine Swann, gespeeld door actrice Léa Seydoux. De grote vraag was al snel: keert zij terug in de volgende film en hoe gaat haar rol eruit zien. Met de perspresentatie op Jamaica werd die vraag deels beantwoord: ja ze keert terug. Maar hoe haar rol eruit gaat zien is alleen nog maar speculeren. De beelden van afgelopen dagen uit Italië maken het speculeren alleen maar erger.

Goldfinger_Aston_Martin_DB5_James_Bond_007

Ondanks de vele beveiligingsmaatregelen, zijn er toch al veel foto’s en bewegende beelden naar buiten gekomen van de werkzaamheden in de Italiaanse stad Matera. Maar laten we terug gaan naar het begin. Er werd als snel druk gesproken over Italië en volgens insiders zou dat in de oude stad Matera zijn. Op dat moment konden we alleen maar gissen hoe dat in een eventueel verhaal zou passen. En net voor persconferentie in Jamaica werden er foto’s gepubliceerd waarop regisseur Cary Fukunaga in Matera een rondleiding kreeg. Tijdens de persconferentie werd daadwerkelijk bekend gemaakt dat er gefilmd gaat worden in Italië. De opnames gaan plaatsvinden in Matera en de directe omgeving en het zou de opening van de film gaan worden: de pre-title sequence.

Veel, heel veel sets

De opnames in Italië staan, naast hoofdregisseur Cary Fukunaga, onder leiding van Enzo Sisti (Rome, The Passion, Gangs Of New York, The Talented Mr. Ripley). Vandaag, 25 augustus, staan de eerste opnames gepland in Sassi di Matera, de oude binnenstad van Matera. Maar er wordt al een paar weken druk gewerkt. In totaal zullen er 32 (!) sets worden gebouwd in de stad en daarbuiten. Naast het gigantisch aantal sets zijn er ook ruim 800 figuranten gecast. Deze zullen op oproepbasis beschikbaar zijn de komende maanden. De filmopnames zullen plaatsvinden tot halverwege oktober dit jaar. Heel september zal er in en rondom Matera worden gefilmd, onder andere met hoofdrolspeler Daniel Craig en Léa Seydoux. De laatste weken zal gebruikt worden om opnames te maken aan de kust. Een van de geruchten is dat hier ook de titelsong opgenomen gaat worden.

[mks_toggle title=”Let op: Spoilers. Klap uit om te tonen.” state=”closed”]
Een van de sets die gebouwd is in Matera, is een hotelbalkon. Een gigantische steiger werd neergezet tegen de oude gevels ter hoogte van het Piazza Giavanni Pascoli. Daarop rees een houten geraamte en op dit moment worden de buitengevels afgewerkt. Het platform geeft een mooi uitzicht over de oude stad van Matera. Verdere gegevens over eventuele scenes zijn nog niet bekend.

No Time To Die James Bond Italie Matera hotelbalkon
© 2019 http://www.sassilive.it

Net buiten Matera ligt de kapel Cappella di San Giovanni de Matera. De oude ruïnes geven een mooi en unieke kijk op de stad het het uitgerekt landschap rondom. Op deze plek wordt een Amerikaanse begraafplaats gebouwd. De komst van No Time To Die is goed voor de plaatselijke economie. Zo zijn diverse bouwbedrijven betrokken bij de productie. Zo worden ook alle items van de begraafplaats door de plaatselijke timmerman gemaakt. [/mks_toggle]

5, DB5

Vandaag zijn ook de eerste opnames begonnen met de Aston Martin DB5 in de hoofdrol. Uit de bewegende beelden en de foto’s is veel informatie te halen wat overigens nog wel gissen blijft. De opnames vonden plaats midden in het centrum van de stad op de Via Roma, de Via XX Settembre en op het plein Piazza Vittorio Veneto. Voor de opnames wordt gebruik gemaakt van een auto met camerakraan, opnames op straat en met een quad. Op alle plekken is alles hermetisch afgesloten. Alleen speciaal opgeleide figuranten mogen er komen.

No Time To Die James Bond Aston Martin DB5 Italie Matera 002
© 2019 http://www.sassilive.it

[mks_toggle title=”Let op: Spoilers. Klap uit om te tonen.” state=”closed”]
Op foto’s van de set is te zien dat de Aston Martin voorzien is van kenteken: A 4269 00. Dit lijkt veel op een Italiaans kenteken, maar de combinatie bestaat niet. De positie van de A zijn namelijk altijd twee letters, gevolgd door 3 cijfers en weer 1 of 2 letters. Dat word dus nog even gissen. Op een andere foto is te zien dat de DB5 schade heeft en voorzien is van stippen. Deze stippen kunnen duiden op het gebruik van CGI. Bijvoorbeeld om schades weg te halen, of juist om overal de juiste schade digitaal te kunnen projecteren.

No Time To Die James Bond Aston Martin DB5 Italie Matera
© 2019 http://www.sassilive.it

Benieuwd naar de beelden van de DB5 in actie? Klik hier voor de filmpjes op www.sassilive.it.

[/mks_toggle]

Lea Seydoux

[mks_toggle title=”Let op: Spoilers. Klap uit om te tonen.” state=”closed”]
Aan het begin van dit artikel schreef ik over de speculaties van Léa Seydoux. Die worden nu alleen maar verder aangewakkerd. Bij de opnames is een blonde vrouw te zien op de bijrijdersstoel van de Aston Martin DB5. Of dit de actrice zelf is, of een stuntdubbel is niet goed te zien. Wel kunnen we met zekerheid zeggen dat zij in de scenes te zien is. Dat de film doorgaat waar Spectre eindigde lijkt hiermee wel bevestigd te zijn.

[/mks_toggle]

Ook komende tijd gaan we je op de hoogte houden van de ontwikkelingen van de nieuwe film No Time To Die. Bezoek ook onze wiki-pagina waarop wij alle beschikbare informatie hebben verzameld.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

4 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Ik ben blij dat ze mijn verzoek om meer sets serieus nemen…
  Ik bedoelde weliswaar sets a la Ken Adam… maar dat zal wel een vrome wens blijven. Als je naar het huidige productiebudget van Bond kijkt, een kwart miljard!, dan vraag je je af waar het geld ingestopt wordt.
  De verzekeringspremie van al die mooie Panavision camera’s kost natuurlijk ook een boel. Op een van de video’s zien we hoe er bijna een aan gruzelementen wordt gereden (of is dit een spoiler, Merlijn?)

  • Veel sets zijn gaaf alleen na het filmpjes vaak niet meer te bezoeken. Ik vind het wel positief dat er weer ouderwets gebouwd wordt en geen gebruik wordt gemaakt van CGI. Althans voor zover we het weten. Gezien de foto van Fukunaga op Instagram moet er nog veel gephotoshopd worden ;-).

 • Hey leuke site, tof :-p hierdoor kwam ik erachter dat momenteel in Matera Bond werd opgenomen. Gesproken met een productie medewerker er zijn hier 8 verschillende DB5’s actief. De schade word met stickers aangebracht. Verder 2 kleuren van dezelfde jaguars. Set is redelijk toegankelijk alleen tijdens daadwerkelijk filmen niet toegankelijk maar vanuit verschillende plekken goed te zien. vandaag 2/9 werd scène opgenomen op de via Forentini met een DB5 en iemand die eruit springt of van een motor. Acteurs komen hier pas volgende week
  aan. Nu alleen stuntdubbels. Hierna gaat deel naar Schotland voor opnames.

  • Dank je wel Tino! Wat gaaf dat je met een medewerker van No Time To Die hebt gesproken! Mooie ervaringen in Matera lees ik! Super!

BoekenBoeken