James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Hoe de “slechtste” demo van U2 ‘GoldenEye’ werd

Hoe de “slechtste” demo van U2 ‘GoldenEye’ werd

Vraag Bond-fans wat hun vijf favoriete Bond-nummers zijn en de kans is groot dat je GoldenEye voorbij hoort komen. Het nummer is een moderne klassieker en tegenwoordig nog steeds erg populair. Het ontwikkelen van het themanummer ging echter niet van harte.

De website Smooth Radio besteedde afgelopen week aandacht aan het verhaal achter het themanummer van GoldenEye. Je kan het Engelse artikel hier lezen.

In 1994 nam de Ierse Pierce Brosnan de rol van James Bond definitief aan en kreeg hij de taak om de filmreeks nieuw leven in te blazen. GoldenEye (1995) maakte veel indruk op het publiek en bracht een heel nieuwe doelgroep naar de bioscoop. Het optreden van Brosnan als 007 werd goed beoordeeld, maar ook het themanummer van Tina Turner ontving veel lof. De film liet, mede door het gedenkwaardige nummer GoldenEye, zien dat Bond ook na de Koude Oorlog van belang kon zijn.

Embed from Getty Images

Het was echter niet vanzelfsprekend dat Tina Turner het nummer in zou gaan zingen. Nadat ze de demo voor het eerst had gehoord, omschreef ze het potentiële thema als “the worst”. Het nummer werd geschreven door Bono en The Edge, die op dat moment beide een soort midlifecrisis doormaakten. Samen wilden ze de band U2 een beetje opschudden. Dat deden ze met het schrijven van het nieuwe James Bond-thema, maar hoe hebben ze Tina Turner overtuigd om “the worst” uiteindelijk in te zingen?

Afgewezen demo’s

Oorspronkelijk vroeg EON Productions de synth-popband Depeche Mode uit Essex voor het schrijven en inzingen van het thema. Dit werd echter door de band afgewezen, omdat leadzanger Dave Gaham destijds met drugsverslaving kampte. Toen bleek dat dit niet kon richtten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson de pijlen op de Zweedse popband Ace Of Base. EON bedankte echter toen hun GoldenEye-demo binnenkwam en zocht verder. Uiteindelijk bracht de band dit nummer alsnog uit onder een andere naam The Juvenile.

Demo van GoldenEye door Ace of Base

Nadat verschillende opties niet voldeden, richtten de producenten van de film hun blik een bekendere artiesten en streefden ze naar een grote naam, om wat gewicht toe te voegen aan de nieuwe film.

What’s Tina got to do?

Nadat Angela Basset Tina Turner speelde in de Oscargenomineerde film What’s Love Got to Do With It uit 1993, werd Turners muziek opnieuw populair. Met het hoogste aantal luisteraars van Tina’s muziek in tien jaar, paste ze perfect in het plaatje waar EON Productions naar opzoek was. Ze was een iconische zangeres die gezicht in de schaal kon leggen voor de nieuwe Bond-film. Destijds zei ze tegen MTV:

I think one’s made it when such people invite you to be among this company, good company.

Tina was aan boord, maar ze hadden een nummer nodig. Dit is waar de verrassende betrokkenheid van U2 om de hoek kwam kijken. Het gerucht ging toentertijd dat Tina groot van was van U2 en de buurvrouw was van Bono in Zuid-Frankrijk. Nadat Bono en The Edge erover hadden gehoord, besloten ze een Bond-nummer te schrijven met Bono’s buurvrouw in gedachten.

Helaas, ze was niet verkocht en weigerde haar naam aan dit nummer te verbinden. Hoe ze uiteindelijk toch werd overgehaald vertelde ze in een interview in 2018:

Bono stuurde me een erg slechte demo. Hij gooide het een beetje door elkaar, alsof hij dacht dat ik het niet zou doen. Dit nummer… Ik wist niet eens in welke toonsoort ik het moest oefenen!

Demo van GoldenEye door U2

Bono was standvastig en vond dat niemand anders het nieuwe Bond-nummer kon schrijven. Het moest kostte was het kost lukken en hij nam contact met haar op. Ondanks dat Tina niet wist wat ze precies moest zingen, ging ze de studio in door zijn vastberadenheid.

Het was ongelooflijk wat ik opgestuurd had gekregen. Maar weet je, je moet in de schoenen stappen en het leren. En toen zong ik het zoals ík het zou zingen, zelfs Bono was onder de indruk

Tina voegde verleidelijke en stiekeme klasse toe aan het nummer, waarbij Bono accepteerde dat het themanummer volkomen hopeloos zou zijn geweest als ze het niet had gered met haar geweldige optreden. Ze onthulde dat het een grote opgave was, maar ook een uitdaging waar ze op dat punt in haar carrière van hield.

Ik moest eigenlijk uit mezelf komen om er een nummer van te maken. Ik had nog nooit zo’n nummer gezongen, dus het gaf me echt creativiteit om iets te maken van iets dat heel ruig, heel ruig was.

Het nummer GoldenEye, uitgebracht op 5 november 1995, was een grote hit voor zowel Tina Turner als de producenten van de film en bereikte de top tien in hitlijsten wereldwijd. Het maakte ook de weg vrij voor Brosnans succesvolle Bond-debuut en een terugkeer naar oude vorm voor de filmreeks als geheel.

Wat vind jij van Tina Turners GoldenEye? Is het een van je favoriete Bond-nummers of luister je liever iets anders? We horen het natuurlijk graag!

Heb je interesse in schrijven voor James Bond Nederland?

We zijn op zoek naar een gepassioneerd redacteur die ons team komt versterken! Dus heb jij kennis over 007 in boek en film? Stuur een mailtje naar jorrit.vandervalk@jamesbond.nl. Bekijk ook zeker even het artikel hieronder en check de video!

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken