James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Designing 007 – Rotterdam

Designing 007 – Rotterdam

header

Vandaag was het zover: de pers preview van Designing 007: 50 Years Of James Bond Style. Na ondermeer Londen, Melbourne en Moskou is de unieke samenstelling van James Bond-items te zien in Rotterdam. Tijdens deze opening kreeg de pers een voorproefje van wat vanaf zondag te zien is in De Kunsthal. Aan het begin van de pers preview werd de pers voorgesteld aan de mensen die de tentoonstelling mogelijk maakte, Bond-girl Maryam d’Abo en Jeroen Krabbé, beide uit The Living Daylights.

Neil McConnon was de eerste spreker. McConnon was verantwoordelijk voor de tentoonstelling in Londen: “Ik ben verrast dat de tentoonstelling over heel de wereld gaat en trots dat deze in De Kunsthal is, de perfecte plek eigenlijk“. Daarna was het woord aan Meg Simmonds, archivaris voor EON Productions en verantwoordelijk voor alle props en archieven van de productiemaatschappij. Daarna was het de beurt aan gastconservator Lindy Hemming en Bronwyn Cosgrave. Beide zijn verantwoordelijk voor het samenstellen van de tentoonstelling: “We hadden eerst een plan gemaakt van de diverse ruimtes. Daarna zijn we samen met Meg (Simmonds red.) in de archieven gaan zoeken wat we hadden. We hebben ook meteen een plan gemaakt over de verloren kostuums uit vooral de jaren ’60. Deze werden in die tijd door acteurs zelf aangeschaft en daarna weer verkocht. De budgetten waren zo krap dat alles gewoon verkocht werd. Die kledingstukken hebben we nagemaakt voor de tentoonstelling. Alleen een fles Dom Perignon en een jas van Sean Connery hebben de set van Dr. No overleeft“.

Toen ik in Londen was wist ik het zeker: deze tentoonstelling past in Rotterdam

We spraken tijdens het bezichtigen van de tentoonstelling ondermeer met Janet de Goede, curator van De Kunsthal: “Toen ik in de tweede ruimte was van de tentoonstelling in Londen toen wist ik het: deze tentoonstelling past in Rotterdam. Het was toen nog niet bekend dat de tentoonstelling in andere landen te zien zou zijn. Toen iedereen het er mee eens was, hebben we alles in gang gezet. Doordat de Kunsthal letterlijk een hal is, hadden we meer ruimte op de props en kleding overzichtelijker op te zetten“. Een collega van haar vertelde ons later dat hij het liefst op de beganegrond ook nog Bond in Motion had gehad: “Maar dat zou niet stroken met de filosofie van De Kunsthal. Wie weet in een later stadium.“

We hadden ook kort de mogelijkheid om met Jeroen Krabbé te spreken: “Deze tentoonstelling is geweldig! Het is voor mij alsof ik opnieuw op de set loop, al die gadgets en kleding. Ik vind het vooral leuk om de storyboards van The Living Daylights terug te zien. Nu worden ze behandeld als museumstukken, terwijl wij daar 27 jaar geleden mee werkte. Ik ben trots op James Bond als ik die tentoonstelling zie en helemaal dat ik daar deel van uit mag maken!”

Wij vergeleken de tentoonstelling met Londen en Melbourne. Toevoeging zijn diverse items uit Skyfall, maar voor de rest is de opzet hetzelfde. Of toch niet? Dankzij de ruime opzet oogt de tentoonstelling veel ruimer en komt alles goed tot zijn recht. Als James Bond-liefhebber, maar ook als leek, is het een zeer fraaie tentoonstelling waarbij je een aantal uurtjes kunt ronddwalen in de wereld van 007.

De tentoonstelling is vanaf 12 oktober 2014 tot 8 februari 2015.
www.kunsthal.nl

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken