James Bond Nederland
No Time To Die James Bond Daniel Craig telefoon Nokia
Home » Nieuws » Daniel Craig is klaar met Bond, maar is Bond klaar met Craig?

Daniel Craig is klaar met Bond, maar is Bond klaar met Craig?

Januari is halverwege. We nemen dit jaar écht afscheid van Daniel Craig als huidige James Bond en de zoektocht naar een nieuwe Bond begint. Maar gaat het echt zo snel? Zitten we nu al in die tussenfase? Barbara Broccoli en Michael G. Wilson lijken niet erg gehaast. EON kijkt meer achterom dan vooruit, lijkt het wel. Daniel Craig krijgt op die manier een langdurend uitzwaaifeestje.

Jasper opende zijn column van november met “We zijn Bond-loos”. De Britse tabloids zijn al druk bezig met de volgende Bond, zoals altijd. Daniel Craig zwaaide af. Je moet zijn doortocht bij Graham Norton maar eens herbekijken: het is een echt afscheid. Het enige wat hij nu misschien nog moet doen, is wat prijzen in ontvangst nemen. Maar bij EON klinkt een heel ander geluid. Jorrit schreef er al over: Barbara Broccoli en Michael G. Wilson hadden in een podcast een gesprek met Deadline. Bij mij bleef daarvan vooral hangen: ze zijn er nog niet uit.

In de podcast stelt host Anthony D’Alessandro een vraag waar iedereen al eens over nagedacht heeft: welke kant gaat Bond nu uit? Behoudt EON het menselijke, het emotionele, maar ook het harde en het rauwe wat Daniel Craig bracht? Michael G. Wilson geeft toe dat het lastig wordt:

Het wordt moeilijk om Daniel op te volgen. Ik denk dat we een uitdaging zullen hebben om ermee verder te gaan. Maar we hebben de lat hoog gelegd, en het is een uitdaging die we tegemoet moeten gaan.

Embed from Getty Images

Barbara Broccoli brengt nuance, maar wil eigenlijk nog niet ingaan op die vraag. Ze blikt even terug en wil nog iets kwijt over Daniel Craig:

We hebben al voor uitdagingen gestaan. Zeker met GoldenEye (1995). Mensen zeiden: “Oh, de Berlijnse Muur is gevallen, er komt nu vrede en we hebben James Bond niet meer nodig.”. […] Maar we zijn die uitdagingen eerder al aangegaan. Het is een afschrikwekkende opdracht. Daarom zijn we daar momenteel niet op gefocust, we zijn nu aan het vieren waar we nu staan, in het heden. We moeten echt erkennen dat Daniel Craig een enorme bijdrage heeft geleverd aan deze reeks. Wat mij zo intrigeert is dat mensen hem maar vanzelfsprekend vonden. Op de één of andere manier zien mensen niet wat voor een enorm acteertalent hij aanspreekt voor deze rol. Hij is in niets, maar dan ook in niets, gelijkend op Bond. Hij kan niet verder van Bond af staan. En toch zien mensen hem op het scherm als James Bond en denken ze “Hij is gewoon zichzelf.”.

Lang afscheidsrondje

Daniel Craig is niet gelijk aan James Bond. Dat vind ik treffend. Hij heeft het Bond-imago van zich af proberen te schudden. De Heineken-reclames voor No Time To Die (2021) speelden erop in: Craig is niet zoals Bond, Craig is zichzelf. En voor mij is het ook duidelijk dat hij het al wat losgelaten heeft. Hij liet het eigenlijk al los bij de aankondiging van zijn terugkeer. Ook bij de persvoorstelling op Jamaica zagen we een relaxte Craig. Het was zijn laatste Bond-film, herhaalde hij. Tijdens de promotie van No Time To Die deed hij zijn afscheidsrondje langs de talkshows. In grote delen van de wereld is de film al op blu-ray te krijgen. Wij moeten nog wachten tot 16 februari. Craig mag straks misschien nog een BAFTA in de lucht steken. Dan is het voor hem ook echt voorbij.

Maar bij EON zijn ze er nog niet mee bezig. Het afscheidsrondje van EON voor Daniel Craig wordt langer en langer. Straks zijn er dus de BAFTA’s en de Oscars. Begin maart verschijnt de geüpdatete versie van de Craig Collection op blu-ray. Op 17 mei verschijnt er een nieuw boek met een terugblik op Craigs films. Misschien heeft Barbara gelijk, en vinden we het allemaal té vanzelfsprekend. Misschien gaan wij als fans te snel. De ene James Bond is dood, lang leve de nieuwe James Bond. Terwijl EON eigenlijk zegt: “Mensen, sta eens stil bij wat Daniel Craig gedaan heeft!”.

60 jaar: een terugblik?

Dit jaar vieren we 60 jaar Bond. En geloof me, ik heb ook al gedroomd van een grootse livestream op James Bond Day, op 5 oktober 2022. Maar ik vrees ervoor: de nieuwe James Bond gaan we dit jaar niet te zien krijgen. Tenminste, dat is mijn instinctief gevoel. Het 60 jaar-logo gebruikt het oude 007-logo zoals het op de poster van Dr. No (1962) stond. Misschien zie ik te veel symboliek in een simpel logo, maar mij lijkt het dat 60 jaar Bond vooral een terugblik wordt. Een viering van alles wat is geweest, minder van wat nog komt. Ook de podcast raakt het thema even aan. Doen jullie nog iets speciaals, wil de host weten. Michael G. Wilson geeft antwoord:

Er is een documentaire over de geschiedenis van de Bond-muziek. Dat hebben we aangekondigd, en die zijn we nu aan het maken. En natuurlijk hebben we andere dingen gepland die we nog niet hebben kunnen aankondigen, omdat ze nog niet helemaal vast staan. Maar we gaan een inspanning leveren om dit jaar verschillende dingen te doen waarmee we 60 jaar vieren.

Die documentaire verschijnt op 5 oktober, op Global James Bond Day. We moeten maar afwachten waarmee EON ons nog gaat verrassen, maar een duidelijk plan voor de filmreeks ligt nog niet klaar. Daarmee lijkt de kans klein dat we dit jaar nog een grootse aankondiging gaan krijgen rond Bond 26.

Leven in het heden

Anthony D’Alessandro kan het niet laten om toch nog even te polsen. Zijn Neal Purvis en Robert Wade al bezig met ideeën? Nee, er staat nog geen letter op papier. Komt de supporting cast terug? Barbara Broccoli zegt dat het heel fijn is om te werken met Fiennes, Harris, Whishaw en Kinnear. Maar ze kan er niet op antwoorden: er is nog niets beslist. Dat hangt af van het script en de richting die ze uitgaan. Welke richting dat is, daar wil ze nog niet aan denken.

We hebben beslist dat we pas gaan nadenken nadat No Time To Die gedraaid heeft, en nadat Daniel en wij allemaal hebben kunnen genieten… Nadat we de vruchten hebben geplukt van zijn prachtige termijn als Bond. Tot dan gaan we niet nadenken of praten over iemand anders, acteurs die de rol moeten spelen of verhaallijnen of iets anders. We willen gewoon in het nu leven, in het heden.

Die quote is voor mij de kern van dit alles: we staan als Bond-fans te trappelen van ongeduld om te weten wat er na Daniel Craig gaat gebeuren. Maar EON zegt nu luid en duidelijk: daar zitten we nog niet. Eerst moeten we de tijd nemen om Craig uitgebreid uit te zwaaien. Dat zal niet iedereen graag horen. Ik ken fans die het liefste direct door willen naar Bond 26. En Craig zelf had min of meer al afscheid genomen van Bond. Bond dus duidelijk nog niet van hem.

Corneel Vanfleteren

Nadat Corneel Vanfleteren op zijn dertiende A View To A Kill zag, wilde hij toch meer weten over de reeks, zo raakte hij steeds meer geïnteresseerd. Met Skyfall als eerste Bond-film in de bioscoop en het vieren van 50 jaar Bond was het duidelijk: deze filmreeks had een aantrekkingskracht als geen ander en werd Daniel Craig een beetje 'zijn' Bond. Hoewel Corneel intensief de filmproducties volgt, is zijn goede voornemen om toch maar eens de boeken te lezen.

2 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Ze doen ook een re-lease van No Time to Die in IMAX om inderdaad deze periode nog wat te rekken.
    Nee EON heeft geen haast. Ondanks dat al 2 jaar geen camera heeft gedraaid voor het opnemen van een scene van een Bond film.
    Gelukkig gaat JBN wel op zelfde voet verder, met zelfde energie!

    • Dat is juist Wim. Alleen nog voor Noord Amerika aangekondigd. Tja, we moeten helaas geduld hebben. Maar wij zorgen ervoor dat je het James Bond-nieuws in al haar facetten in hapklare brokken kunt blijven volgen! Dank voor het vertrouwen!