James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Chaim Topol (1935–2023) overleden

Chaim Topol (1935–2023) overleden

De Israëlische acteur Chaim Topol is overleden. Hij werd 87 jaar. Voor ons James Bond-liefhebbers is hij Milos Columbo, de pistachenootjes etende smokkelaar die 007 naar de geheime locatie van Kristatos brengt. Chaim werd bij het grote publiek bekend als Tevye in Fiddler on the Roof (1971).

Acteren zat Topol in het bloed. Hij startte zijn carrière in een toneelgroep van het Israëlische leger. Daar ontmoette hij ook zijn vrouw Galia. Met de film Sallah Shabati (1964) beleefde hij zijn doorbraak en verzilverde hij een Golden Globe voor beste nieuwkomer. Een Oscarnominatie was voor deze film van Israëlische bodem de kers op de taart.

Grote publiek

Het grote publiek leerde Topol in 1966 kennen. Hij speelde naast Kirk Douglas in de film Cast a Giant Shadow. Ook de populaire Britse cultfilm Flash Gordon (1980) kon na het succes van Fiddler on the Roof niet meer om hem heen. Chaim speelde de rol van geleerde Hans Zarkov met verve.

James Bond

Als Topol voor For Your Eyes Only (1981) in de huid van smokkelaar en pistachenootjes-liefhebber Milos Columbo kruipt, is hij wereldberoemd. Persoonlijk geniet ik altijd van het spel van onze charismatische held. Hij is heerlijk fel en tegelijkertijd hondstrouw aan de missie die hij samen met 007 en Melina tot een goed einde wil brengen. Gosse schreef eerder over Columbo:

Bond vliegt naar Cortina in de Italiaanse Alpen, de vermoedelijke verblijfplaats van deze Locque. Daar ontmoet hij Aris Kristatos, goede vriend van de Britse overheid. Kristatos zet hem op het spoor van Columbo, drugssmokkelaar en volgens Kristatos de baas van Locque. Deze Columbo schijnt voor de Russen op zoek te zijn naar de ATAC, zo beweert Kristatos. Maar wanneer Bond uiteindelijk Columbo ontmoet, zegt hij dat het juist Kristatos is die voor de Russen werkt. De vraag is wie Bond kan vertrouwen.

Als Bond en Melina eenmaal de ATAC gevonden hebben, neemt Kristatos ze gevangen en bindt hen achter zijn boot. Bond vraagt zich af wat er nu gaat gebeuren. Het antwoord op die vraag wordt 007 al snel duidelijk, maar naïef als Kristatos is, gaat hij er vanuit dat de twee zijn kielhaalspel niet overleefd hebben. Met behulp van Bonds nieuwe vriend Columbo (en een papagaai) achterhaalt Bond de locatie van de daadwerkelijke schurk Kristatos: een oud klooster boven op een berg. 

James Bond: If I don’t report in by tomorrow, not only will my people, but the entire Greek police, will come down on you like a load of bricks. 

Columbo: By tomorrow, we’ll be good friends. Let us drink to that. 

James Bond: I’ll wait until tomorrow.

Een spannende klimtocht van Bond brengt iedereen uiteindelijk boven. Juist wanneer het gevecht tussen iedereen is afgelopen duikt Gogol op om de ATAC van Bond af te nemen. De Britse agent gooit de ATAC een ravijn is, waarna Gogol hem toelacht en vertrekt. Het einde van de film nadert en vlak voordat we een zwemmend shot zien van Melina en Bond vertelt ze hem nog één ding:

For your eyes only, darling.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken