James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Bond 25: Noorwegen is filmlocatie

Bond 25: Noorwegen is filmlocatie

Voor het eerst in maanden hebben we weer echt Bond 25 nieuws voor je! Noorwegen wordt een filmlocatie voor Bond 25! Zo bevestigde het Noorse filmfonds vanmorgen.

Begin december konden we jullie al vertellen dat de door EON Productions Ltd. opgerichte productiemaatschappij B25 Ltd. een verzoek tot subsidie bij het Noorse filmfonds had gedaan. En dat betekent dat er gefilmd gaat worden in Noorwegen. Want niet filmen in Noorwegen = geen filmsubsidie.

Deze subsidie blijkt vandaag dus goedgekeurd te zijn. Er is hiermee een bedrag van 4,8 miljoen Euro gemoeid, zo verklaarde Stine Helgeland van het NFI (Noorse Filminstituut).

Cameraman Linus Sandgren kiest trouwens voor een geheel nieuwe aanpak. Hij gaat digitaal filmen. Iets wat Hoyte van Hoytema voor Spectre (2015) niet deed. Meer hierover na het nieuws rond Noorwegen.

location manager Per Henry Borch © CF-Wesenberg (2018)

In het koude West-Noorwegen

Wat of wanneer er in Noorwegen gefilmd gaat worden is nog niet bekend, maar volgens Noorse insiders zal James Bond het koude, op dit moment besneeuwde, West-Noorwegen opzoeken. Er is voor het schieten van de film inmiddels ook al een location manager aangesteld door EON Ltd., te weten Per Henry Borch. Voor de films Ex Machina (2014) met Oscar-winnaar Alicia Vikander, Downsizing (2017) met Matt Damon, Everest (over de Nieuw-Zeelandse bergbeklimmer Robert “Rob” Edwin Hall), The Snowman van 2017 (de crime-thriller met Michael Fassbender) en The Golden Compass (2007), mét Daniel Craig natuurlijk, was hij al dienstdoende location manager en/of location scouter.

Overigens is planning bij het filmen van Bond 25 van doorslaggevend belang. Wil EON Productions Ltd. échte sneeuw hebben, dan zal daar al zo snel mogelijk gefilmd moeten worden, aangezien ook daar de winter niet een heel jaar duurt. Mission: Impossible 6 – Fallout (2018) werd ook in Noorwegen gefilmd en Per Henry Borch was voor deze succesvolle evenknie van James Bond de line producer. Maar die film kreeg aanmerkelijk minder subsidie dan Bond 25. Bond 25 wordt dan ook de duurste buitenlandse film ooit voor de Noren voor wat betreft filmsubsidies. Het ziet er dan ook naar uit dat er relatief veel gefilmd gaat worden in Noorwegen.

Sandgren filmt Bond 25 volledig digitaal

Er was ook nog ander interessant Bond 25-nieuws. Zo liet cameraman Linus Sandgren al het één en ander doorschemeren over de ideeën die hij heeft voor Bond 25. Belangrijkste nieuws hierbij is dat hij de film volledig digitaal gaat schieten. Onze eigen Nederlandse Hoyte van Hoytema deed dat juist niet voor Spectre. Maar cameraman Roger Deakins was daarin erg vernieuwend en prompt werd onder zijn leiding een eerste Bond film volledig digitaal gefilmd. Het leverde hem voor Skyfall (2012) een Oscarnominatie op.

Ook liet Sandgren in het interview met ScreenDaily.com doorschemeren dat hij er, in tegenstelling tot bijvoorbeeld voorganger Roberto Schaefer (Quantum Of Solace, 2008), de voorkeur aan geeft om minder green screens en digitale effecten te gebruiken en juist meer in te zetten op ‘on set projections walls’, beschilderde achtergronden en LED-wanden. Meer op de klassieke, maar niet persé minder realistische toer dus.

DoP Linus Sandgren met z’n Oscar voor ‘La La Land’ © Academy of Motion Pictures Arts & Sciences (2018)

Gert Waterink

Gert werd al op vroege leeftijd geprikkeld door het intense schatergelach van zijn vader bij het zien van een James Bond-film. Rond z’n tiende zag hij zijn eerste Bond-film op TV, You Only Live Twice. De rage was begonnen. Zijn favoriete film is On Her Majesty’s Secret Service, maar in het Daniel Craig-tijdperk weet hij niet welke film beter is: Casino Royale of Skyfall. Gert heeft als andere grote passie (film)muziek en verzamelt veel boeken over films, en natuurlijk Bond.

ReizenReizen

4 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Dat ben ik met je eens. ze wilde graag een opening filmen met explosies. Geen stad die zich opgaf, TOTDAT mexico dacht. Wij willen meer Bond toeristen!

   Dus mexico geeft geld, haar stad… maar dna moest er wel een bondgirl uit mexico in de film zitten.

   Dus kom op Noorwegen geef jezelf een kans en de Bondfans komen dan toch wel naar noorwegen voor de bond25 locaties

 • James Bond naar Friesland!

  De Statenfractie van de partij Friese Koers wil dat Friesland miljoenen euro’s investeert om de opnames van de nieuwe James Bond-film naar de noordelijke provincie te halen.

  De partij, die daar maandag vragen over heeft gesteld, denkt dat dit een geweldige manier zou zijn om Friesland onder de internationale aandacht te krijgen. Aldus een artikel in nu.nl op 28 juli 2014… Echt gebeurd.

BoekenBoeken