James Bond Nederland
Home » Nieuws » 15 jaar JBN: In Mermoriam Ken Wallis (1916-2013)

15 jaar JBN: In Mermoriam Ken Wallis (1916-2013)

We bestaan 15 jaar. En in al die jaren hebben je overspoeld met nieuwsberichten, videoreportages en andere gave publicaties. Ik blik met jou terug op 15 jaar James Bond Nederland geschiedenis. Met vandaag het overlijden van Ken Wallis. Ik hoor het je denken, wie is die man ook alweer? Wallis was een WO II veteraan en deed de stunts met Little Nellie in You Only Live Twice.

Het is inmiddels op bijna drie maanden na tien jaar geleden dat Ken Wallis overleed. Deze in de James Bond wereldberoemde wingcommander werd door producent Albert Broccoli gespot. Hij was onder de indruk van zijn gyroplanes en wilde deze in zijn nieuwe James Bond-film hebben. Wallis stemde toe mits hij zelf zijn toestel mocht vliegen. De rest is geschiedenis.

Little Nellie in You Only Live Twice

James Bond en Tijger Tanaka weten dat de Ning Po naar een verlaten eiland is gevaren. Het verschil in diepgang valt nogal op. James wil direct het eiland vanuit de lucht bekijken en vraagt:

Zijn Little Nellie en haar vader al gearriveerd?

Hij doelt op Q en de gyroplane Little Nellie (Ken Wallis zijn creatie). Wat volgt is een prachtig staaltje Q-Branch perfectie! Na wat gemopper door Q komen vier mannen met evenzoveel koffers de schuur binnen.

En na een typische jaren zestig montage staat ze klaar. Met een aantal verbeteringen natuurlijk. Q zit immers nooit stil. 007 (Ken) stijgt op en krijgt al snel gezelschap van Blofeld zijn handlangers. Hij schakelt ze op slinkse wijze uit.

Origineel artikel: 6 september 2013

Afgelopen week is Wing Commander Ken Wallis overleden. Wallis vloog tijdens de Tweede Wereldoorlog 38 vluchten boven Duitsland. Na de oorlog is hij een van de mensen achter de autogyro: een eenmanshelikopter. Voor de film You Only Live Twice (1967) werd de piloot gevraagd om stuntdubbel te zijn voor Sean Connery in een aangepaste autogyro.

Ken Wallis vloog tot een week voor zijn dood nog een aantal keer per week met de autogyro. Van de 34 autogyro’s die Wallis bouwde waren er nog 8 in zijn bezit, waaronder de originele uit You Only Live Twice.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.