James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Uniek drietal Aston Martins type DB5 ter veiling

Uniek drietal Aston Martins type DB5 ter veiling

Het veilen van een van de 1059 Aston Martins DB5 is al een bijzondere aangelegenheid. Moet je nagaan wanneer er vijf in korte tijd gaan! En dan ook nog drie verschillende carrosserievarianten op een enkel kavel! Naast de triples gaan er ook twee anderen ter veiling.

De te veilen objecten worden in een periode van veertien dagen aangeboden. Via Bonhams, London Concours at the Honourable Artillery Company en dealer Nicholas Mee & Co. Zo meldt collega Remmert ons. Het blijft trouwens niet bij enkel heilige koeien. Ook verschillende Aston Martin memorabilia gaat onder de hamer.

Dee Bee Five

Voor de Aston Martin DB5 moeten we terug naar het jaar 1963 toen de DB4 een opvolger kreeg. De DB5 was in alle categorieën beter dan zijn voorganger. Zo kreeg de bolide meer vermogen en meer technologie aan boord. Technische vernieuwingen waren in die tijd niet computergestuurd. Dat was simpelweg nog niet uitgevonden! Het ging met name om verbeterde remmen en ophanging. De Aston Martin DB5 was er oorspronkelijk in een enkele carrosserievariant. Een coupe met kenmerkende aflopende daklijn en voor die tijd prestigieuze Borranri velgen. Later werden er 123 convertibles geproduceerd. Deze DB5s zonder dak zijn zeldzaam.

Nog bijzonderder was de Aston Martin DB5 Shooting Brake. Coachbuilder (carrosseriebouwer) Harold Radford & Sons bouwde een enkel exemplaar voor “Mister Aston Martin” David Brown. Hij wilde er eentje om zijn honden te kunnen vervoeren. Daarnaast was hij een fervent jager. In 1964 zochten James Bond-producenten Albert Broccoli en Harry Saltzman naar een geschikt vervoermiddel voor hun geheim agent James Bond. De DB5 zagen ze wel zitten. Maar Aston vond het maar niks. Uiteindelijk kregen Broccoli en Saltzman een exemplaar te leen (!). Special Effects supervisor John Stears bouwde voor Goldfinger (1964) de gadgets in. En dus uit!

Bonhams Aston Martin DB5 en convertible

Op zondag 20 juni gaat in Zwitserland een Aston Martin DB5 coupe onder de hamer. De sportcoupe heeft chassisnummer DB5/1491/L is origineel in de Verenigde Staten geleverd en moet tussen de 370 en 460 duizend euro opbrengen. Een opvallend detail aan de DB5/1491/L zijn de extra lampen in de grille. Het exemplaar dat ik je in de video laat zien stond bij Gallery Aaldering te koop voor 775.000 euro. Dus ik denk dat die 460k een lage inschatting is.

De DB5 convertible is een ander verhaal. Het exemplaar wat ooit van Peter Sellers en recent nog van Chris “Top Gear” Evans was is in lichtblauw uitgevoerd. Iets voor in je garage? Leg dan maar vast een slordige 1.9 miljoen euro klaar. De convertible wordt op vrijdag 9 juni tijdens het Goodwood Festival of Speed aangeboden.

Een trio Dee Bee Fives

Maar is de gehele line up van Aston Martin DB5 carrosserievarianten meer jouw ding? Dan is de veiling op het London Concours at the Honourable Artillery Company een aanrader. Er gaan op het event van 8 juli tot en met 10 juli een DB5 coupe, convertible en shooting brake onder de hamer! Allen in de sportievere Vantage versie. De coupe heeft dezelfde kleur als de auto van James Bond in Goldfinger, net als het interieur trouwens. Dakloos rijden doe je met de in Caribbean Pearl Blue gekleurde convertible.

Iets groots vervoeren kan met de door Harold Radford & Sons gebouwde shooting brake, uitgevoerd in Sage Green. Voor een bedrag van 4 miljoen euro is het trio voor jou. Al verwacht ik net als bij de eerdere veilingitems dat de auto’s veel meer gaan opbrengen. Een klassieke of zeldzame auto is een goede investering. Net als een moderne supersportwagen trouwens. De drie DB5s worden door Nicholas Mee & Co aangeboden.

Aston Martin memorabilia

Tijdens de Bonhams Automobilia Online Auction including Aston Martin kan je een mooi stukje Aston Martin geschiedenis in huis halen. Is een gesigneerde foto van de Aston Martin DB5 uit Goldfinger iets voor jou? Uiteraard is de handtekening van Sir Sean Connery en poseert hij op de Furkapass. Naast de handtekening zijn er nog een aantal kavels beschikbaar. Bijvoorbeeld een boek over de DB5 met George Lazenby erop (inclusief handtekening van George). Of liggen Aston Martin emblemen je meer?

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken