James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Sir Sean Connery 80 jaar

Sir Sean Connery 80 jaar

Vandaag is Sir Sean Connery tachtig jaar geworden. Connery was de eerste James Bond. Een korte impressie van zijn leven.

Thomas Sean Connery wordt op 26 augustus 1930 in Edinburgh, Schotland geboren. Zijn vader was een fabrieksarbeider en vrachtwagenchauffeur. Zijn moeder was schoonmaakster.

Sean had met zijn vriend Seamus afgesproken dat hij zijn eerste naam niet wilde gebruiken. Zo begonnen steeds meer mensen hem aan te spreken met zijn tweede naam. Sean heeft een broer die Neal heet.

Zijn eerste baantje was dat van melkman in Edinburgh. Daarna meldde hij zich aan bij de marine en werd aangenomen. In die tijd liet hij twee tatoeages zetten. Eentje met Mum and Dad en eentje met de spreuk Scotland Forever. Hij was/is er erg trots op.

Helaas duurde zijn carrière niet lang. Op een gegeven moment werd Sean niet geschikt meer bevonden op medische gronden. Hij begon met andere baantjes zoals vrachtwagenchauffeur en model. Maar dit verdiende niet genoeg.

Om extra geld te verdienen ging hij achter de schermen van het King`s Theatre werken. Het was toen 1951. Zijn interesse voor theater was een feit.

In die tijd ging hij ook aan zijn lichaam werken. Hij werd in 1950 derde tijdens de Mister Universe verkiezing. Althans dit is wat een aantal bronnen zeggen. Volgens de meeste bronnen gebeurde dit in 1953 in de junior klasse.

Connery speelde ook graag voetbal. Bij een wedstrijd op de trainingsvelden van Manchester United werd hij gespot door een scout. Hij kreeg een contract aangeboden maar wees dit af. Hij was 23 en realiseerde zich dat een voetballer na zijn dertigste al uitgespeeld was. Sean besloot acteur te worden.

1958 was een goed jaar. Sean kreeg zijn eerste grotere filmrol in de film Another Time, Another Place.

James Bond

1962 markeerde de start van de James Bondfilms maar ook de grote doorbraak van Sean Connery. Hij werd de eerste James Bond in de film Doctor No.

Een film waarbij Terence Young de jonge Sean Connery veel heeft geholpen om de stijl van James Bond aan te nemen. Volgens velen leefde Young als James Bond. Een beter voorbeeld kon Connery zich niet wensen.

Het succes van Doctor No was overweldigend. Na de film volgden tussen 1963 en 1967 de films From Russia With Love, Goldfinger, Thunderball en You Only Live Twice.

Hierna begon Sean te hoge bedragen voor zijn deelname aan de films te eisen en werd hij vervangen door de Australische “acteur” George Lazenby. Dit bracht de James Bondfilms in mineur. Connery keerde in 1971 terug voor Diamonds Are Forever.

In 1983 verraste hij vriend en vijand door nog eenmaal in de huid van James Bond te kruipen voor de remake van Thunderball, Never Say Never Again. Een film van Kevin McClory.

2006 betekende zijn laatste optreden in een James Bond project. Hij sprak zijn eigen stem in voor de videogame From Russia With Love van EA Games.

Verdere acteurcarrière

Na James Bond speelt Sean Connery in vele films. Een bekende rol is die van Henry Jones in Indiana Jones and the Last Crusade uit 1989.

Connery speelde ook in een flink aantal bekende andere films als Murder on the Orient Express (1974), The Name of the Rose (1987), The Hunt For Red October (1990), Dragonheart -stem- (1996) en The Rock (1996).

Maar Connery produceert ook. Zijn laatste project is dat van Sir Billi. Een dierenarts in Schotland. De twee geanimeerde films zijn in Groot Brittannië bekend. Sean leent zijn stem aan Sir Billi. Dit jaar gaat de tweede film in première.

Sir Sean Connery werd in 1999 door Koningin Elisabeth geridderd en is sinds 1975 getrouwd met zijn tweede vrouw Micheline Roquebrune.

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken