James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Weten we straks wie de nieuwe Bond-schurk is?

Weten we straks wie de nieuwe Bond-schurk is?

De Bond-producenten Barbara Broccoli en Michael G. Wilson focussen zich dit moment niet op het zoeken naar een nieuwe James Bond, maar zijn vooral bezig met zijn nieuwe vijand. Dit kwam naar voren in een interview met The Hollywood Reporter afgelopen week.

Gisteren schreef Corneel al over de recente openhartigheid van de producenten. Ze zijn wat minder geheimzinnig dan wat we van ze gewend zijn en eerlijkheid gebiedt me te zeggen: daar ben ik best blij mee. De drie à vier jaar durende stilte na Spectre (2015) voelde als een sleur. Met dit kleine nieuws over de zoektocht naar een schurk lijkt er nog iets van beweging in de machine te zitten, hoe klein die beweging ook is. Het voelt als een stipje aan de horizon. Er is wellicht een verrekijker voor nodig om het stipje te zien, maar hij is er wel! Weten we binnenkort wie tegenover Bond-acteur 7 staat?

“What is the world afraid of?”

Broccoli en Wilson vragen zichzelf af waar de wereld bang voor is. De oorlog in Oekraïne zou het meest logische antwoord zijn, maar dat is te voorbarig. Op dit moment weten we niet hoe deze oorlog zich gaat ontrafelen. Het is een te instabiele basis voor een film die vermoedelijk (lees: hopelijk) in 2025 uitkomt. Hopelijk ligt het conflict tegen die tijd alweer achter ons. Al is dat niet de enige reden waarom ze niet zullen kiezen voor Rusland als schurk; dat is een te Westers gedachtengoed.

De kloof tussen het rijke Westen en de rest van de wereld wordt kleiner. Hoewel Rusland voor ons als een dreiging voelt, denken ze daar in grote delen van de wereld anders over. Landen als Brazilië, India en China hebben de afgelopen periode meermaals laten merken dat ze zich afzijdig houden. Het zal ze worst wezen wie wint. Als de economie maar blijft doordraaien en wij hun producten kopen, dan zijn ze in de rest van de wereld al gauw tevreden.

Walter Gotell als General Gogol, hoofd van de KGB in de James Bond-films

Het egoïstische Westerse denken dat de hele wereld tegenover Rusland staat, moeten we achter ons laten. Maar ook de geschiedenis van Bond zal ons niet verder helpen met de vraag welke schurk binnenkort oog in oog met Bond staat. In tegenstelling tot Ian Fleming kozen de producenten in de jaren 60 al voor de veilige optie. Niet de Sovjet-Unie, maar SPECTRE was de vijand. Zo nu en dan zagen we dan wel eens een doorgedraaide Rus op het scherm, maar niet veel vaker dan een goudgeile Duitser of een mens-uitroeiende visfetisjist. De slechte Russen in de James Bond-serie zijn enkel gestoorde individuen.

De KGB was zelfs vaker een partner dan een vijand. Walter Gotell stond als General Gogol slechts in een van zijn zes films écht op gespannen voet met het Westen, in de finale van For Your Eyes Only (1981). Agent 007 loste het probleem diplomatiek op, hij koos ervoor om het object waar beide kampen naar op zoek waren in een ravijn te gooien. Gogol kan erom grinniken, draait zich om en loopt weg. EON had geen zin in ruzie met het Oostblok en de communisten, dat is tegenwoordig niet anders.

Weinig moderne spanningen in Bond

Van spanningen in het Westen zien we weinig terug in de wereld van Bond. Sinds 9/11, de opkomst van Al Qaida en Islamitische Staat hebben we nog geen enkele religieuze groep tegenover Bond zien staan. Waar House of Cards in 2016 door middel van ICO (Islamic Caliphate Organization) een alternatief bedacht voor IS, nam James het rond die periode op tegen non-religieuze organisaties als Quantum en SPECTRE. Een goede keuze als je het mij vraagt.

Robin Wright en Kevin Spacey in House of Cards © Netflix

Ik vind dat we James Bond en religie in elke vorm uit elkaar moeten houden. Het zou het gevoelige maatschappelijke debat negatief beïnvloeden en dat in een klimaat waar de serie onder het vergrootglas ligt. Met een bestaande vijand creëer je enkel polarisatie, omdat feiten en fictie te dicht bij elkaar in de buurt komen. Bond is een filmreeks die gevierd moet worden en waar mensen van het dagelijks leven kunnen ontsnappen. Het is geen filmserie die groepen tegen elkaar opzet.

Waar is de wereld dan wél bang voor?

Het nieuws wordt de afgelopen jaren al lang vooral gedomineerd door de polariserende wereld. De kloof tussen arm en rijk wordt groter, politieke partijen zijn toondoof en het klimaatdebat voelt soms aan als een niet op te lossen probleem. Nee, de vraag van de producenten: “Waar is de wereld bang voor?” moeten we niet zo letterlijk nemen. Al denk ik dat Broccoli en Wilson het ook niet zo letterlijk bedoelden! Tijdens de Koude Oorlog vochten Sean en Roger als 007 tegen megalomane individuen, een keuze die we anno 2022 zouden moeten heroverwegen. De vraag wie tegenover Bond-acteur 7 staat, zal nog enkele jaren in het ongewisse blijven. De producenten zullen met “zoeken naar een vijand” eerder het motief van de vijand bedoelen, niet de vertolker. Dat zal ze helpen in hun zoektocht naar de juiste Bond-acteur om het kwaad te verslaan.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

ReizenReizen

3 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Misschien moeten ze eerst op zoek naar de perfecte crew. Wat zou het fijn zijn als ze weer een vast team voor jaren zouden hebben. Niet het gehop meer van regisseurs. Op zoek naar de nieuwe John Glen of Terence Young…. De nieuwe John Barry, Richard Maibaum, Maurice Binder, Harry Saltzman, etc.
  Een nieuw Dream Team!
  Daarnaast hoop ik van harte dat ze de visie wijzigen. “Waar is de wereld bang van” is een terechte vraag. Maar laat het persoonlijke/ emotionele aspect alsjeblieft los. Door dit in de films te stoppen wordt het een soap. Anders had bijvoorbeeld de film Spectre nog alleraardigst kunnen zijn maar dat persoonlijke gedoe erin heeft het de nek omgedraaid.

  • Ik ben het met je eens dat een vaste crew zou helpen, anderzijds ben ik ook bang voor het TSWLM/MR- en Skyfall-Spectre-effect. Allebei de opvolgers zijn eigenlijk kopieën van hun voorgangers, met een net wat andere omgeving. Waar dit in Moonraker goed ging, ging dit met Spectre mis. Skyfall had kleinschaligere actie, maar Sam Mendes kwam duidelijk te kort voor het grotere werk in Spectre. Ook de muziek uit Spectre is een kopie uit dat van Skyfall en zelf de opbouw waar Mendes in Skyfall naar toe bouwt in de laatste scènes op MI6, wordt in Spectre teniet gedaan door Bond direct rogue te laten gaan. Een vaste crew kan werken, maar betekent niet per se goede, snelle continuïteit.

   • voorlopig zet ik Skyfall net als Goldinger en SWLM en TWINE los van de reeks omdat het de 3e film is van elke Bondacteur en altijd de beste 🙂

    skyfall stond ook los maar toen begon broccoli er een Spectre/quantum trilogie van te maken?

BoekenBoeken