James Bond Nederland
Home » Nieuws » Omslagen drie vervolgboeken bekend!

Omslagen drie vervolgboeken bekend!

Ian Fleming Publications heeft vandaag de drie nieuwe omslagen van Colonel Sun (1968), Zero Minus Ten (1997) en James Bond: The Authorized Biography (1973) bekend gemaakt. De nieuwe heruitgaven werden afgelopen 12 augustus, op de sterfdag van Ian Fleming, aangekondigd.

Het is niet bekend of in deze heruitgaven ook opnieuw passages geredigeerd worden, hier heeft IFP in hun aankondiging niets over geschreven. Wel valt op dat deze heruitgaven duidelijk een ander uiterlijk hebben dan Ian Fleming-boeken van eerder dit jaar. Waar toen nog voor grote 007-markeringen werd gekozen, staan nu elementen uit het plot centraal.

Interview met ontwerper

De omslagen van de heruitgaven zijn ontworpen door David Eldridge van Two Associates. Op de publicatiepagina van IFP staat een kort interview waarin hij zijn keuzes toelicht.

Kun je ons iets vertellen over jezelf en je werk?

Ik ben voornamelijk boekomslagontwerper. Daarnaast heb ik ook andere dingen ontworpen, maar boeken zijn mijn specialiteit. Ik heb op de kunstacademie in Middlesex gezeten, daarna heb ik een tijdje graven gedolven voordat ik een baan kreeg bij Penguin Books aan de Kings Road, wat geweldig was omdat ik van lezen houd. Nu werk ik voornamelijk voor Hachette en Ebury.

Je hebt in 2015 de Raymond Benson e-bookcovers ontworpen. Hoe heb je deze nieuwe covers anders aangepakt?

Deze keer was de ervaring heel anders, ik begrijp de boeken op een andere manier. En ik ben anders, dus wat ik doe is anders. Nu begrijp ik ook beter hoe de vervolgboeken op een literaire manier werken. Neem de John Pearson-biografie – het is als een deel van een puzzel. De auteur is misschien niet meer onder ons, maar hij maakt deel uit van deze literaire wereld, dus het is leuk om hem recht te doen en ze opnieuw uit te geven in een nieuw jasje.

Wat is je creatieve proces?

Serendipiteit is een goed proces. Gewoon iets uitproberen waarin je geïnteresseerd bent. Ik heb nogal wat gespeeld met 3D-software. Het is een nieuwe techniek en ik denk dat het onderschat wordt in de uitgeverswereld. Het is ongebruikelijk. Bussen helpen ook goed, hoewel er, nu ik in Wiltshire woon, niet veel in de buurt zijn. Denken in de bus is goed omdat afleiding goed is, dan komen de ideeën. En wandelen. Een stevige wandeling heeft nog nooit iemand kwaad gedaan! En hoe beter je het boek kent, hoe beter de omslag. Het is heel gemakkelijk voor een groot bedrijf dat zijn backlist opnieuw wil uitgeven – ze volgen gewoon wat de trend is. Maar Fleming is van een periode binnen de literatuur, dus het is belangrijk dat je er wat gevoel bij krijgt.

Welke programma’s gebruikte je? Hoe is dit in de loop der jaren veranderd?

Voor de nieuwe covers gebruikte ik voornamelijk Adobe Suites en een 3D-programma genaamd Strata. We moeten nu zoveel meer doen. Vroeger was het gewoon illustreren. Nu moet je weten hoe je moet vormgeven en hoe dingen op elkaar moeten aansluiten – het is een behoorlijk vak. Ik heb medelijden met ontwerpers die vandaag de dag de kunstacademie verlaten omdat ze daar niet altijd op voorbereid zijn.

Keek je terug naar eerdere 007-covers voor inspiratie?

Tom Adams maakte een cover voor Colonel Sun, die met de oogbal, waar ik een tijdje mee heb gespeeld. Het is verleidelijk om nogal ‘Bond’ te zijn in de manier waarop je deze verhalen afbeeldt, maar als je het analyseert is er veel meer aan de hand. Er zit een rijke literaire erfenis in de boeken die zich op verschillende manieren uitstraalt. Als je al zo lang covers ontwerpt als ik, kom je steeds weer dezelfde mensen tegen en ze zijn allemaal met elkaar verbonden – dat is het mooiste wat er is. Ik heb geprobeerd dit te verwerken door de covers er modern uit te laten zien. Die vroege Kingsley Amis-cover is te gek, maar heel modieus voor zijn tijd. Het is grappig dat grafisch ontwerp zo modieus is, maar toch blijft stuiteren.

Ben jij een James Bond-fan? Wat vind je ervan om bij te dragen aan de 007-canon?

Ja, ik hou van de erfenis ervan. De mensen die aan deze dingen werken zijn zeer interessante mensen, ze doen het met een reden, het is liefdeswerk en het is leuk. Het is een mooie wereld om in te werken.

Colonel Sun

De eerste James Bond-roman die werd gepubliceerd na de dood van Ian Fleming. Deze editie viert de 55e verjaardag van de roman en heeft een nieuw voorwoord van Anthony Horowitz.

Zero Minus Ten

Herontdek deze klassieke Bond-vervolgroman in een gloednieuwe paperbackeditie. Inclusief een nieuwe introductie van de auteur zelf, Raymond Benson. Gesigneerde exemplaren zijn hier verkrijgbaar.

James Bond: The Authorized Biography

Deze editie viert de 50e verjaardag van de publicatie van de geautoriseerde biografie en bevat een nieuw voorwoord geschreven door Mark Pearson, de zoon van John.

Ander James Bond-boeknieuws

Samen met de nieuwe boekomslagen wist Ian Fleming Publications nog wat extra nieuws te brengen. Charlie Higson, bekend van zijn Young Bond-verhalen, gaat een aantal panels en Q&A-sessies houden. Hij doet dit ter gelegenheid van zijn boek On His Majesty’s Secret Service, het Bond-verhaal dat vorig jaar verscheen ter ere van koning Charles III. Higson houdt halt op verschillende plaatsen in het Verenigd Koninkrijk:

9 september – ‘Ian Fleming’s War and the Birth of Bond’ op het We Have Ways Festival, Silverstone

23 september – ‘The Name’s Bond’ panel, samen met Kim Sherwood, auteur van de Double O-trilogie, op het Budleigh Salterton Literary Festival

5 oktober – lezing en Q&A bij Topping & Company Booksellers of Bath

Verder schrijft IFP in een nieuwsbrief dat er de komende weken nog meer nieuws te vertellen valt. Men staat op het punt om een nieuwe samenwerking te onthullen, en er wordt ons gevraagd om onze geesten voor te bereiden op het spel… Zodra we iets horen van wat IFP voor ons in petto heeft, lees je dat natuurlijk hier!

Nog even dit…

Alles wat James Bond Nederland publiceert, gebeurt volledig op vrijwillige basis en non-profit. Wil je JBN steunen middels een donatie, dan komt dit volledig ten goede aan betere artikelen. Elke cent wordt direct geïnvesteerd in onze website. Doneren kan via het onderstaande bankrekeningnummer. We danken je hartelijk voor je gift.

NL55 RABO 0338 6331 46 ten name van Stichting James Bond Nederland

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.