James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Mede-eigenaar van 007, MGM, gaat weer (Bond?)films distribueren

Mede-eigenaar van 007, MGM, gaat weer (Bond?)films distribueren

Afgelopen september maakte JamesBond.nl bekend dat verschillende bedrijven proberen de globale distributierechten voor Bond 25 in handen te krijgen. Onder andere Amazon, Warner Brothers, Apple en het nieuwe Annapurna Pictures zijn in de running voor deze rechten. Mede-eigenaar van het James Bond-label, Metro Goldwyn Mayer, had tot voor kort geen eigen distributietak. Daar is gisteren bij monde van MGM-CEO Gary Barber verandering in gekomen. En dat kan weer consequenties hebben voor de James Bond-franchise.

Na maanden van onderhandelingen heeft MGM gisteren bekendgemaakt dat het een joint venture is aangegaan met het relatief onbekende Annapurna Pictures (van voormalige Oracle erfgename Megan Ellison). Sinds januari van dit jaar is Annapurna bezig om eigen films te distribueren. Dit is in nauwe samenwerking gedaan met MGM. MGM-baas Gary Barber: “De tijd is aangekomen voor MGM om weer op eigen benen te staan en in te staan voor de eigen distributie in de Verenigde Staten. Dit efficiënte model stelt MGM weer in staat om weer meer distributierechten naar onze films toe te trekken en om extra inkomsten en omzet te genereren”.

De samenwerking is dus opgezet zodat de twee bedrijven weer meer controle hebben over de marketing en distributie van eigen films, maar het moet ook leiden tot meer cost-efficiency en het terugdringen van overhead.

De joint venture en de daarmee samenhangende distributie-deal is dus ook uit noodzaak geboren. Nog geen zeven jaar geleden maakte MGM een zeer grimmige doorstart. Na een faillissement, ontstaan door jaren van financiële problemen, werd onder leiding van Gary Barber de weg naar boven terugvonden. Het had ook z’n invloed op de première van de 23e James Bond-film “Skyfall”. Door vertragingen omtrent het faillissement verscheen de film pas vier jaar na de première van “Quantum Of Solace” in de bioscopen. Wel is MGM de laatste jaren succesvol in de televisie-tak. Tv-Series zoals “Fargo” (te zien op het Amerikaanse FX) en “The Handmaid’s Tale” (te zien op de Amerikaanse streamingdienst Hulu) kunnen rekenen op goede recensies en hebben flink wat omzet gegenereerd.

Voor Annapurna Pictures verloopt de productie van films in financieel opzicht ook nog niet erg succesvol. Het bedrijf heeft tot dusver vooral de marketing en productie gedaan van Oscar-winnende films zoals “Her”, “American Hustle” en “Zero Dark Thirty” (die laatste won samen met “Skyfall” de Oscar voor Beste Geluid), maar kaskrakers waren het geenszins. Ook de eerste film van de joint venture MGM-Annapurna, “Detroit”, kon geen potten breken.

MGM-CEO Gary Barber met Bond-producer Michael Wilson

Barber kondigde aan dat nieuws omtrent de globale distributie van de aankomende James Bond film op een later moment bekend wordt gemaakt. Hij wilde niet zeggen of onderhandelingen over deze distributierechten inmiddels al zijn afgerond. MGM werkte overigens al samen met de marketing-tak van Annapurna voor de recente twee Bond films en de comedy-kaskraker “21 Jump Street”. De nieuwe joint venture zou ook al kunnen kijken of ze de volledige binnenlandse (Noord-Amerikaanse) distributie voor Bond 25 voor hun rekening kunnen nemen. MGM wil in elk geval minder afhankelijk worden van veel machtigere, externe distributiepartijen. Iets dat voor de lange termijn ook beter is voor de James Bond-franchise

Het contract met filmmaatschappij Sony Pictures voor de distributie van de James Bond films liep eind 2015 af. Sindsdien proberen Twentieth Century Fox, Universal Pictures, Warner Bros. Pictures (dat in 2018 overigens samen met MGM de reboot van “Tomb Raider” uitbrengt), Amazon, Apple, wederom Sony Pictures en nu dus Annapurna Pictures distributiedeals te sluiten met MGM. Wordt dus vervolgd.

Gert Waterink

Gert werd al op vroege leeftijd geprikkeld door het intense schatergelach van zijn vader bij het zien van een James Bond-film. Rond z’n tiende zag hij zijn eerste Bond-film op TV, You Only Live Twice. De rage was begonnen. Zijn favoriete film is On Her Majesty’s Secret Service, maar in het Daniel Craig-tijdperk weet hij niet welke film beter is: Casino Royale of Skyfall. Gert heeft als andere grote passie (film)muziek en verzamelt veel boeken over films, en natuurlijk Bond.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken