James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Lewis Gilbert (1920-2018)

Lewis Gilbert (1920-2018)

Zojuist is bekend geworden dat Lewis Gilbert op 97-jarige leeftijd is overleden. Gilbert was een Britse regisseur met meer dan veertig regieklussen op zijn cv. Bond fans kennen Gilbert als de man die drie van de grootste Bond films aller tijden heeft geregisseerd: You Only Live TwiceThe Spy Who Loved Me en Moonraker.

Jonge jaren

Dat Gilbert in de wereld van entertainment zijn centen zou gaan verdienen, was gezien zijn oorsprong geen verrassing. Zijn ouders waren rondreizende artiesten en kleine Lewis beklom zelf ook regelmatig het podium. Dat ging hem zo goed af dat Gilbert als kindacteur aan de slag ging. En dat legde hem geen windeieren. Hij speelde voor de Tweede Wereldoorlog als kind en tiener in verscheidende films en werd zelfs voorgedragen aan het prestigieuze Royal Academy of Dramatic Art. Maar Gilbert koos voor het regiewerk.

In de Tweede Wereldoorlog ging Gilbert aan de slag voor de Britse Luchtmacht en hielp mee aan diverse documentaires. Na de oorlog zette Gilbert zijn regisseurscarrière voort. Hij kende successen met zijn films en in 1966 wist Gilbert een film te schieten die genomineerd werd voor vijf Oscars. Dat was de film Alfie met Michael Caine.

James Bond

Na Alfie nam Gilbert de regieklus voor de vijfde Bond film You Only Live Twice op zich. In eerste instantie wees Gilbert de klus af. Hij vreesde zich wat te verliezen in het grote, bombastische wereldje van 007. Maar producent Broccoli belde hem op en wist hem ervan te overtuigen. Met You Only Live Twice leverde Gilbert een iconische Bond film af. Producent Broccoli was zo tevreden over het werk van Gilbert dat hij hem zo’n tien jaar later voor de productie van nog zo’n Bond epos opnieuw benaderde. Ditmaal met goede vriend Roger Moore als James Bond wist Gilbert met The Spy Who Loved Me opnieuw een iconische Bond film af te leveren. Dat kunstje deed hij twee jaar later opnieuw met Moonraker.

Leven na Bond

Grote en succesvolle films als deze drie Bond films zou Gilbert hierna niet meer schieten. In 2002 regisseerde hij met Before You Go zijn laatste film. Een paar jaren daarvoor was Gilbert als dank voor zijn werk in de Britse filmindustrie beloond met een Orde van het Britse Rijk (OBE).

Twan Arts

Twan Arts is van jongs af aan gepassioneerd door film in het algemeen en James Bond in het bijzonder. Met name de Bond films uit de jaren zestig behoren tot zijn favorieten. Hij publiceerde in 2015 het boek James Bond voor Dummies.

ReizenReizen

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Voor Barbara Broccoli’s vader was het credo “Putting the money on screen”.
    Dat gebeurde zeker bij de drie producties die Lewis Gilbert regisseerde en voor veel Bond fans daardoor waarschijnlijk nog steeds favoriet.

    Tegenwoordig kost een Bondfilm een kwart miljard (!) dollar. Maar zien we dat ervan af?
    Ik denk het van niet. Soms betrap ik me op de gedachte dat EON de Engelse filmindustrie aan het werk houdt – waar ik overigens niets op tegen heb, in tegendeel zelfs.
    Maar waar zijn de tijden gebleven dat het decor echt spectaculair was in een Bond film, en een rol in het verhaal had? Nu de werkelijkheid om ons heen bizarre blijkt te zijn dan we ooit voor mogelijk hielden, houdt Hollywood zich in.

BoekenBoeken