James Bond Nederland
Home » Wiki » Films » Goldfinger

Goldfinger


Synopsis

Na een geslaagde missie in Latijns Amerika geniet Bond in een hotel in Miami van zijn welverdiende rust. Die rust blijkt van korte duur. Felix Leiter bezoekt hem in zijn hotel met de vraag of hij een zakenman wil observeren. De zakenman blijkt Auric Goldfinger te zijn en verblijft in hetzelfde hotel. Bond ontdekt dat Goldfinger vals speelt bij een kaartspelletje en weet hem, met hulp van zijn assistente Jill, een koekje van eigen deeg te geven. Daar is Goldfinger niet van gediend en zijn reactie is meedogenloze: de ‘ontrouwe’ Jill wordt volledig met gouden verf bedekt en overleeft dit niet.

Terug in London krijgt 007 van M de opdracht de zaken van Goldfinger verder te onderzoeken. Hij wordt namelijk verdacht van illegale goudsmokkel. Bond ontmoet de megalomaan en diens butler OddJob op een golfclub in het Engelse platteland. Met een beetje valsspelen weet hij te winnen van Goldfinger.

Goldfinger vliegt naar Zwitserland, op de voet gevolgd door James Bond. Bij รฉรฉn van de fabrieken van Goldfinger hoort Bond hem spreken over Operatie Grand Slam. Bond vermoedt dat dit een smokkeloperatie betreft, totdat hij de ware betekenis achter Grand Slam ontdekt…


CastRegisseur
Guy Hamilton

Producenten
Albert R. Broccoli
Harry Saltzman

Scenario
Ian Fleming
Richard Maibaum
Paul Dehn

Cinematografie
Ted Moore

Muziek
John Barry

Soundtrack
Goldfinger van Shirley Bassey

Release [three_fifth_last]๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง 17 september 1964
๐Ÿ‡ณ๐Ÿ‡ฑ 15 april 1965
๐Ÿ‡ง๐Ÿ‡ช 4 juni 1965

Speelduur
106 minuten

Prijzen
[three_fifth_last]๐Ÿ† Oscar
Beste Sound Effects
๐Ÿ† Golden Laurel
Beste Actie/Drama
๐Ÿ† Golden Laurel
Beste Actie Performance (Sean Connery)
๐Ÿ† Golden Screen

Budget
โ‚ฌ 3.000.000

Filmlocaties
[three_fifth_last]๐Ÿ‡ฌ๐Ÿ‡ง Groot-Brittaniรซ
๐Ÿ‡จ๐Ÿ‡ญ Zwitserland
๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ Florida (VS)
๐Ÿ‡บ๐Ÿ‡ธ Kentucky (VS)