James Bond Nederland
Home » Nieuws » JBN Weekoverzicht Week 13

JBN Weekoverzicht Week 13

Met Bond 25 in het vooruitzicht, zet de redactie van James Bond Nederland nog eens alle nieuwtjes van de afgelopen week op een rij. Van het officiële bevestigde nieuws tot belangrijk onofficieel nieuws, en van opmerkelijke releases tot verbazingwekkende headlines.

Onder het genot van een kop koffie, een roombotercroissant, of wellicht Bond’s eigen toast met Jersey butter en Little Scarlet jam, ben je deze zondag weer helemaal up-to-date.

In Memoriam: acteur Shane Rimmer (1929-2019)

Met een franchise die de 60 jaar nadert, is het een teken des tijds dat bekende Bond-alumnus ons kunnen ontvallen. Afgelopen week overleed de Amerikaanse acteur Shane Rimmer op 89-jarige leeftijd in het Verenigd Koninkrijk. De geboren Canadees kennen wij Bond-fans natuurlijk van zijn rolletjes in de Bond-films You Only Live Twice (1967), Diamonds Are Forever (1971) en als Bond’s best buddy op een onderzeeër in de film The Spy Who Loved Me (1977). Regisseur Christopher Nolan, die in zijn Dark Knight Trilogie graag verwijzingen maakte naar de Bond films, liet Rimmer opdraven in de film Batman Begins (2004). Shane Rimmer laat zijn vrouw Sheila, z’n zonen en kleinkinderen achter. Shane Rimmer was ook een bekend stemartiest. Wil je weten welke stemmen hij heeft ingesproken? Lees dan het artikel van onze nieuwe redacteur Gosse.

In Memoriam: zanger en componist Scott Walker (1943-2019)

Afgelopen week overleed zanger en componist Scott Walker. De artiest was vooral bekend als lid van het trio The Walker Brothers. Ook schreef hij samen met Bod Dylan de muziek voor de romantische film To Have And To Hold. Walker’s meest recente filmmuziek componeerde hij voor Vox Lux (2018) met Natalie Portman. Het was de aanleiding voor David Arnold om toch maar eens contact met Walker op te nemen voor een eventuele medewerking aan een nieuwe Bond-film. We weten uiteindelijk dat het jazzy Only Myself To Blame daaruit is voortgekomen. De track redde het helaas niet op de montagetafel voor The World Is Not Enough (1999). Maar het lied kun je nu inmiddels wel weer in vol ornaat beluisteren op de volledige soundtrack. Lees hier meer informatie over de man van onze redacteur Merlijn. Scott Walker laat zijn vrouw Beverly, dochter Lee en kleindochter Emmi-Lee achter. Walker was 76 jaar.

007 films op streaming service Netflix

Naast Apple iTunes, waar de James Bond-films nu ook in 4K Ultra HD gestreamd kunnen worden, doet Netflix nu ook een duit in het zakje. Elf Bond-films zijn vanaf maandag te streamen via de meest bekende streaming service. Niet in 4K helaas, maar voor de meeste Nederlanders is het HD ‘2K’ format ook nog steeds uitstekend. Meer weten welke films je kunt zien? Lees even de resumé van Bond-films op Netflix van redacteur Jorrit.

Leuke prop uit SPECTRE in productie

Elke Bond-fan wil toch wel een dodelijke toverstaf bemachtigen? En dan vooral eentje die gebruikt is in de meest recente Bond-film SPECTRE (2015). De prop is niet de eigenlijke (wandel)stok die in de film is gebruikt, maar het betreft hier om een replica die met behulp van de échte mallen uit de EON-kluis gegoten wordt. De stok heeft natuurlijk de kenmerkende doodskop als handvat. Je kunt de Day Of The Dead kopen via de officiële 007 webwinkel. Let wel: de prop kost wel een slordige €290,-. Je moet het er dus wel voor over hebben.

vlnr, vbnb: wijlen Shane Rimmer, wijlen Scott Walker, Daniel Craig op weg naar…de filmset? & het mysterieuze meisje in Noorwegen ©Daily Mail (2019), ©Jules Bridger Splashnews (2019), ©4AD/ Jamie Hawkesworth (2018)

Bond 25 Overzicht

In het weekoverzicht van vandaag natuurlijk weer een helder overzichtje van de Bond 25 nieuwtjes. En er was flink wat Bond 25 nieuws te bespeuren! Wat stond ons afgelopen week te wachten qua locaties, cast en crew?

 • Noorwegen: and off we go!: De Bond-fans hebben zich de afgelopen dagen stevig van zich laten horen op de bekende social media kanalen. Van Twitter tot Facebook, de foto’s spreken voor zich. Waarschuwingsborden voor het verkeer, camera-cranes, bordjes met ‘B25’, het was een drukte van jewelste om en nabij het Lutvann Meer. Men was ook druk in de weer om met grote mistmachines een extra koud sfeertje te creëren. En natuurlijk, een dag later waren daar al de eerste beelden van gebeurtenissen waar in dit weekoverzicht niet in detail op ingegaan zal worden. De beelden en een keur aan foto’s laat redacteur Jorrit je hier zien. We maken gebruik van duidelijke spoilertags. Al vraag ik me af in hoeverre de foto’s zelf en de social media gekte onder fans al bij voorbaat niet flinke spoilers zijn.
 • Noorwegen: IMAX-camera-apparatuur aanwezig: Het ziet er naar uit dat Bond 25 ook in IMAX wordt geschoten. De camera-apparatuur in Noorwegen had meerdere IMAX-logo’s, zoals redacteur Merlijn je in dit artikel laat zien. En dat is goed nieuws voor de fans van het extra large filmformaat. Sinds Skyfall worden gedeeltes van de films in IMAX opgenomen. Te denken valt aan de meer memorabele actiescènes en de mooie fly-overs van steden als Mexico City en Shanghai.
 • Jamaica: regering en EON onderhandelen over filmlocatie: Concreter worden de filmplannen voor de eilandstaat Jamaica. Al in februari maakten onze Bond-broeders van Archivo007.com “melding” dat associate producer Gregg Wilson stevig aan het scouten was in en om de villa GoldenEye van Ian Fleming. Nu blijkt dat notabene regeringsvertegenwoordigers uit Jamaica, iets dat in Nederland een doodzonde is, komende week naar het hoofdkantoor van EON Productions Ltd. in Londen afreizen. Ze zetten daar nog even wat puntjes op de ‘i’. Iets wat redacteur Jorrit je hier uitlegt. James Bond-films zijn twee keer eerder opgenomen in Jamaica, te weten Dr. No (1962) en Live And Let Die (1973).
 • “Italië: stevige actie & filmen omstreeks augustus/september”: Ook Matera, Italië, begint zich steeds meer klaar te maken voor een grote filmcrew van hoogstwaarschijnlijk een nieuwe James Bond-film. Maar de Italiaanse Bond-fans moeten nog wel even wachten om de eerste kiekjes van acteurs en crew te maken. Naar verluidt zal er pas in de zomer, rond augustus en september, gefilmd worden. Dat is precies na het daar bekende Bruno Festival. Het ziet er wel naar uit dat er flink wat actiescènes opgenomen worden in het pittoreske Matera.
 • “Componist Thomas Newman & editor Lee Smith niét in crew-manifest”: Er is al een tijdje is er geen groot nieuws meer vernomen over de belangrijkste crewleden van de nieuwe Bond-film. Wat vorig jaar wel duidelijk werd, was de vervanging van executive producer Callum McDougall voor de relatieve nieuwkomer in de Bond-wereld, Chris Brigham. Opmerkelijk is ook dat production designer Mark Tildesley nog steeds op de lijstjes vermeld staat om Bond 25 te doen. Het is immers regisseur Danny Boyle die vorig jaar Tildesley voordroeg aan de Bond-executives. Boyle en Tildesley werken al sinds jaar en dag samen. Zo deed Tildesley ook de set designs voor Trance (2013), T2 Trainspotting (2017) en Sunshine (2007). Maar nu lijken ook twee andere grote Bond alumni, volgens onze collega’s van MI6-HQ.com, niet op de werknemerslijst van Bond 25 gezet te worden. Het gaat om editor Lee Smith en componist Thomas Newman beiden uit Skyfall (2012) en SPECTRE. Newman en Smith, evenals production designer Dennis Gassner en executive producer Callum McDougall, staan nu op de payroll van Sam Mendes’ aankomende Eerste Wereldoorlog epos 1917. Wie gaat dan wel bijvoorbeeld de muziek voor Bond 25 componeren? Misschien Justin Hurwitz (First Man, 2018) of Daniel Pemberton (The Man From U.N.C.L.E., 2015)? Of moet David Arnold in allerijl ingevlogen worden
 • “Daniel Craig op JFK Airport richting Europa”: Op de valreep konden we gisternacht nog even wat foto’s spotten van een picobello uitziende Daniel Craig op JFK Airport. Zoals menigeen weet, is New York nu de eerste woonplaats geworden voor Daniel Craig, zijn vrouw Rachel Weisz en hun pasgeboren baby. Zou hij zich bij de crew in Noorwegen gaan voegen?
Een rol voor Ian Fleming’s villa ‘GoldenEye’ in Bond 25? © TheFlemingVilla.com (2019)

Gert Waterink

Gert werd al op vroege leeftijd geprikkeld door het intense schatergelach van zijn vader bij het zien van een James Bond-film. Rond z’n tiende zag hij zijn eerste Bond-film op TV, You Only Live Twice. De rage was begonnen. Zijn favoriete film is On Her Majesty’s Secret Service, maar in het Daniel Craig-tijdperk weet hij niet welke film beter is: Casino Royale of Skyfall. Gert heeft als andere grote passie (film)muziek en verzamelt veel boeken over films, en natuurlijk Bond.

4 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Sam Mendes heeft inderdaad nogal wat key personen meegenomen naar zijn 1917-project. Een kleine revanche actie omdat het einde van Spectre niet zo soepel verliep of omdat de heren ook een boterham op de plank wilden toen Bond 25 alsmaar opnieuw in de vertraging ging? Feit is dat er een flinke uittocht gaande is, en nog wel bij de jubileum uitgave van Bond. Garry Powell is evenmin van de partij.

  Callum McDougall ziet blijkbaar kans om af te komen van zijn eeuwige executive producer functie bij Bond en is nu producer voor 1917.

  Misschien dat het bezoek van de regeringsvertegenwoordigers uit Jamaica gewoon een snoepreisje is. ‘Jullie mogen bij ons filmen als wij mogen snuffelen in de Pinewood Studios.’ haha!

  Een rol voor Ian Fleming’s villa ‘GoldenEye’ in Bond 25 zou inderdaad heel apart zijn.

 • Het lijkt mij logischer dat Daniel Craig (gewoon) onderweg is naar Londen, en niet naar Noorwegen. Volgens bepaalde (onbevestigde, dat wel) bronnen zijn ook Cary Fukunaga en de producers terug in Pinewood. Het filmen in Noorwegen zou tevens maar tot de 2de april duren.
  Daarbij opgeteld dat er een boel geruchten zijn dat de langverwachte persconferentie er aan zit te komen (gaande van “rond 1 april” tot “donderdag of vrijdag”), denk ik dat Daniel zich eerder meldt op de sets in Londen dan in Noorwegen.

  • Eens. Ik denk toch echt dat de Noorwegen shoot erg kort is en weinig bijzonders inhoudt. Flink opgetrommeld door de Noorse fans. En het is leuk hoor! Don’t get me wrong. Maar het ziet ernaar uit dat het merendeel van de film in Italië wordt opgenomen.

   Wat betreft de persco / photocall. Ik gok dat Daniel Craig en consorten komende week eerst eens goed gaan inlezen in het (nog onafgemaakte) scenario. Zij moeten straks ten overstaande van de wereldpers wel iets zinnigs kunnen zeggen over het verhaal. Ik gok dat de persco / photocall ergens tussen 9 en 19 april zal gaan plaatsvinden? Voorafgegaan door een leuke countdown op 007.com .

   • Ja, dat script, dat is natuurlijk de kink in de kabel. Of zou Craig een kopietje toegestuurd hebben gekregen die nu gewoon in z’n koffer zit? Ik hoop het stiekem wel.

    Een andere reden waarom de photocall/persconferentie nog even op zich zou laten wachten, is de cast. We hebben (behalve Lea Seydoux) nog geen enkel betrouwbaar gerucht over de andere Bondgirls. Zouden die simpelweg nog niet gecast zijn?
    En Rami Malek, natuurlijk. Als die casting rond is, wil EON hem wel op de foto. In het geval dat ze hem niet even mogen lenen, zitten we pas ergens eind mei, want dan is hij klaar met Mr. Robot…

    Ergens denk ik dat het filmschema wel goed in elkaar zit, maar wanneer de pers en de fans iets kunnen verwachten, ja, daarvoor zullen we mogen wachten op de aftelklok. En dan aftellen, natuurlijk!