James Bond Nederland
Home » Nieuws » De Bond-families – Deel 1: Powell

De Bond-families – Deel 1: Powell

https://youtu.be/fIcNaX0vmuE

Wist je dat een netwerk van families deels verantwoordelijk voor de productie van de James Bond films is? In deel 1 van een driedelige serie over Bond-families maken we kennis met het stuntteam van de familie Powell dat decennialang verantwoordelijk was/is voor de actiescènes bij Bond.  

Op 12 februari jl. toonden we hier de eerste foto van de stuntcrew die voor de nieuwe Bondfilm aan het repeteren was in de R-Stage van Pinewood Studios. Een stage pal naast de Stanley Kubrick Building waar EON kantoor houdt. Elke stunt wordt hier ruim vooraf aan de opnames tot in detail gepland en eindeloos geoefend onder leiding van stunt-coördinator Lee Morrison en, nieuw voor Bond, stunt coördinator supervisor Olivier Schneider. 

Gary Powell in GoldenEye en Skyfall

Voor het eerst is de bekende stunt-coördinator Gary Powell waarschijnlijk niet van de partij. Of we Gary in de toekomst terugzien is afwachten, maar zijn bijdrage aan Bond is in ieder geval tot nu toe omvangrijk. Hij – of beter gezegd zijn familie – is decennialang een vaste factor geweest op de Bond set. Altijd was er wel een familielid die aan een Bond-film meewerkte. 

Gary Powell werkte zelf sinds GoldenEye (1995) als stuntman bij de Bond- franchise en fungeerde ook als stunt-double voor Pierce Brosnan. Tijdens SKYFALL (2012) waren zijn broer Greg en de dochter van Greg eveneens van de partij. Een onderonsje is het zeker niet in de familie Powell, want alleen wie het beste in een bepaald onderdeel is mag de stunt uitvoeren. 

Daniel Craig en Gary Powell op de set van Casino Royale (2006)

Voorbeeld en opvolging

Gary’s vader en ooms werkten al voor Bond toen Gary als jochie van school spijbelde om een glim van de duikboten op te vangen op de filmset van The Spy Who Loved Me (1977). Op deze extravagante set van Ken Adam drong het tot de jonge Gary door dat de filmindustrie het grootste avonturenpark in de wereld is.  

Drie generaties Powells hebben intussen voor Bond gewerkt. De vader van Gary Powell werkte in het verre verleden al mee aan de Connery films. Op de aftiteling van You Only Live Twice (1967) zien we meerdere leden van de Powell-familie vermeld staan die op spectaculaire wijze langs touwen abseilend de vulkaan van schurk Blofeld binnenvielen. En nu wil ook Gary’s eigen dochter Tilly als stuntvrouw dagelijks niets liever horen dan: “Action!”.  

Voor Bond 25 oefent de stuntcrew intussen hard door in de Pinewood Studios. Er is extra werk aan de winkel nu Rachel Weisz niet wil dat Daniel Graig te veel stunts zelf doet. Geen van zijn oude blessures zou geheel hersteld zijn en ze wil ‘haar Bond’ wel heel terug als zijn (laatste!) missie erop zit.

Deel 2 en 3

In deel 2 en 3 ga ik in op de vraag waarom naast de ouders ook de kinderen en kleinkinderen vaak in de filmbranche werkzaam zijn én waarom zij tot de besten in hun vakgebied behoren.

Martin Grace was de stuntman voor Roger Moore in Octopussy (1983)

Jorrit van der Valk

Grondlegger van James Bond Nederland in 2006. Heeft als doel Nederlandse en Vlaamse 007-liefhebbers van James Bond nieuws te voorzien. Jorrit maakt graag videoproducties voor James Bond Nederland en heeft een passie voor de geheim agent. Zijn favoriete film is The World Is Not Enough, de eerste Bond-film die hij in de bioscoop zag.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.