James Bond Nederland
Home » Nieuws » James Bond Car Collectie 31: Moon Buggy

James Bond Car Collectie 31: Moon Buggy

James Bond op de maan? Is dit de film Moonraker of heeft Bond weer een apart vervoermiddel gevonden om te ontsnappen?

1971 is het jaar van Diamonds Are Forever. In deze film gaat Bond op zoek naar Ernst Stavro Blofeld welke met diamanten een laser wil maken om zo de wereld te vernietigen. Maar hoe voed je een laser eigenlijk? Dit gaat Bond onderzoeken.

Het is niet voor niets dat het magazine een foto laat zien met daarop Bond en Dr. Holly Goodhead op de maan. Het eenendertigste model van de James Bond Car Collectie is de Moon Buggy. Gebaseerd op de echte maanwagen van de Apollo 15 deze werd enkele weken na de opnames met de Moon Buggy in een baan rond de aarde werd gebracht met als bestemming: de maan.

Het diorama is prachtig uitgevoerd en is een slag groter dan de andere modellen. Dit komt door de radarscanner op de achterkant van het wagentje. Wederom kloppen alle details. Dit model is een echte must-have. Niet alleen voor Bondliefhebbers.

Het magazine bevat de volgende onderwerpen:

Bond Klassiek: Maanbuggy. Op de missies van de Apollo 15, 16 en 17 werd een maanvoertuig gebruikt. De producenten van de film lieten zich door het ontwerp van het maanvoertuig inspireren. De Moon Buggy moest er snel en indrukwekkend uitzien. Op het wagentje zitten een flink aantal gadgets. Met de armen van het voertuig schakelt Bond een aantal bewakers van Willard Whyte uit ook rijdt hij ermee door een muur. De cardanische bal was bedoeld om de buggy te stabiliseren bij  het nemen van hellingen en het naderen van obstakels.

Scène voor Scène: Acrobatische toer. Het landhuis van Willard Whyte zit vol verrassingen. Bond wordt opgewacht door twee dames: Bambi en Thumper. Het productieteam koos voor de rol van Thumper niet voor een stuntvrouw. De jonge turnster Lola Larson werd gecast. Zij was de eerste donkere vrouw die een gevecht met Bond overleefde.

De actie in het zwembad was heftig. Vooral voor de dames. De opnames duurden uren. Ook al stond het water tot op borsthoogte, het gevecht was erg zwaar. Ondanks het warme weer werden de dames toch verkouden.

Poster: Een rare situatie. Bond die op de maan een potje golf speelt geassisteerd door een astronaut. De scène is een kopie van een situatie op de maan. Astronaut Alan Shepard deed hetzelfde anderhalf jaar eerder in maanpak.

Achter de Schermen: Naar de Maan. Ken Adam ontwierp de Moon Buggy. De producenten waren zo onder de indruk van het wagentje dat het een heel eigen actiescène kreeg. Regisseur Guy Hamilton vond het wagentje echter niet afschrikwekkend genoeg. Daarom heeft Adam er armen opgemaakt die in het rond draaien. Adam zocht vervolgens een bedrijf dat zijn creatie kon bouwen. Deze vond hij in Dean Jeffries. Een bouwer van custom cars.

De wielen van het model waren van glasvezel gemaakt. Maar Hamilton wilde een achtervolging door de woestijn. Dit hielden de banden niet, dus kwamen er ballonbanden om. Desondanks kon het wagentje de grote klappen niet weerstaan. In de film kunt u een wiel zien vliegen in het shot dat de Moon Buggy uit beeld verdwijnt. Er is slecht één Moon Buggy gemaakt. U kunt hem vinden bij Planet Hollywood in Las Vegas.

Type Historie: Onaards gave wagen. Bij de eerste maanlandingen was de bewegingsvrijheid van de astronauten zeer beperkt. Dit kwam met name door de onhandige pakken waarin ze rondliepen. In 1971 bracht de NASA hier verandering in. De maanwagen was een feit. De kosten voor het project waren met 32 miljoen dollar een stuk hoger dan de begrote 19 miljoen.

Elk wiel werd aangedreven door twee zilverzinkbatterijen. Met slechts 1 PK kon de buggy heuveltjes van 30 centimeter bedwingen en haalde hij een snelheid van 9,5 kilometer per uur. Op latere missies haalde de wagen al 18 kilometer per uur. Men kon veel zwaardere stukken maansteen vervoeren en mooie video opames maken vanaf het maanoppervlak.

De zeven feitjes: Wist u dat er eigenlijk een ander verhaal was geschreven voor de film? Dit werd later gebruikt voor The Spy Who Loved Me. En wist u bijvoorbeeld ook dat  Howard Hughes toestemming gaf om in zijn casino`s te filmen en dat hij een goede vriend was van Albert R. Broccoli?

Poster achterzijde: Bond At The Controls.

De Moon Buggy is vanaf komende dinsdag te verkrijgen via de betere tijdschriftenwinkels en warenhuizen voor 12 euro 99. Abonnees hebben het model samen met de Ford Mustang Convertible al eerder ontvangen. Deel 32 is de Mercedes Benz 600 van Blofeld uit On Her Majesty`s Secret Service. Hierin onder andere een artikel over Blofeld. Voor meer informatie: jamesbondcars.eu.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

1 reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • dat met die Moon Buggy was het leukste in de hele film; dat komt meer omdat het een grap was naar de echte tijd. in die jaren was de landing op de maan NEP volgens andere en de russen deden dan ook een neppe maan landing zoals je in de film ziet daar verwijst die grap naar 😉