James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Jaaroverzicht 2009: april

Jaaroverzicht 2009: april

Deze maand wordt de 100ste geboortedag van Albert ‘Cubby’ Broccoli gevierd. De James Bond producent werd op 5 april 1909 in New York geboren en overleed in 1996. Ter gelegenheid van zijn centenary wordt de Summer BBQ van Bondstars in het teken gezet van zijn favoriete James Bond film: From Russia With Love.

Young Bond
Deze maand aardig wat aandacht voor de jonge jaren van Bond. Op 27 april verschijnt de Nederlandse editie van Hurricane Gold onder de titel Goudstorm. Ook dit deel wordt, net als de vorige drie Nederlandse edities, uitgegeven door Pimento Kinderboeken. De cover is wederom een ontwerp van Marlies Visser. Wanneer de volgende Nederlandse Young Bond zal verschijnen is niet bekend, maar gedacht wordt aan begin 2010.

In Engeland heeft Charlie Higson laten weten nog een Young Bond boek te gaan schrijven. Bedoeling was om te stoppen bij het 4e boek, By Royal Command, maar hij komt eind dit jaar met een nieuw boek. Hoe en wat is in april nog niet bekend.

Tevens verschijnt gelijktijdig het audioboek van By Royal Command. Deze is als download te verkrijgen in ondermeer de iTunes shop en op cd.

Awards
Sebastian Faulks heeft met zijn boek Devil May Care de Britse Galaxy Book Award in de wacht gesleept. Geheel in stijl arriveerde de auteur in de Bentley uit het boek en werd hij vergezeld door het Britse model Tuuli Shipster, die op de cover van het boek staat.

David Arnold heeft een nominatie te pakken voor de Ivor Novello Award in de categorie Best Original Film Score. De award is een initiatief van de British Academy of Songwriters, Composers and Authors. Arnold krijgt de nominatie voor Quantum Of Solace, omdat in de film de stijl en kenmerken van Arnold goed naar voren komen. In mei zal bekend worden of hij deze prijs ook mag verzilveren.

Cubby’s Centenary (1909-2009)
Hij geldt als een van de grootste producenten ter wereld en was een van de meest invloedrijke mensen in Engeland: Albert R. Broccoli, onder zijn vrienden bekend als Cubby. In navolging van het Ian Fleming jaar wordt deze maand het startschot gegeven voor het jaar van Albert Broccoli. Nu blijkt, minder groots opgezet als Fleming.

De British Film Institute (BFI) organiseert een James Bond marathon. Alle films zullen gedurende twee maanden worden vertoond, inclusief het kinderboek van Ian Fleming’s Chitty Chitty Bang Bang. Later het jaar worden ook de niet Bondfilms van Broccoli vertoond in het instituut.

In Berkshire (Engeland) werd op 10 april een speciaal plaquette onthuld. De plaquette wordt geplaatst bij een speciaal verzorgingstehuis voor televisie en filmmakers. Het tehuis ontving een donatie van de Albert R Broccoli And Dana Broccoli Foundation. Bij de onthulling waren ondermeer Barbara Broccoli, Samantha Bond (Miss Moneypenny) en regisseur Lewis Gilbert aanwezig. Niet alleen wordt Broccoli met de plaquette als producent geëerd, maar ook als ondernemer die een van de meest succesvolle ondernemingen ter wereld heeft opgezet.

 

007 Night
In samenwerking met Pathé Bioscopen organiseerde James Bond Nederland de 007 Night, met de vertoning van de klassiekers Live And Let Die en GoldenEye.

SBS
SBS Broadcasting haalt deze mand de rechten van Quantum Of Solace binnen voor het vertonen van de film op televisie in Nederland. Tevens wordt bekend gemaakt dat Casino Royale op 2e paasdag zijn tv-première beleeft in Nederland. SBS Broadcasting heeft al jaren de uitzendrechten van de James Bond films in handen.

James Bond Car Collectie
Deze maand verschijnen #27 en #28, respectievelijk de Ford Thunderbird van Jinx (Die Another Day) en de AMC Hornet uit The Man With The Golden Gun.

Merlijn Kuiper

Merlijn is sinds zijn dertiende gek van de James Bond-films. Later is hij zich gaan verdiepen in het leven van Ian Fleming en de James Bond-boeken. In 2006 was hij samen met Jorrit de oprichter van James Bond Nederland. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen blad, Bondesque Magazine, waarin hij de verdieping opzoekt.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken