James Bond Nederland
Films en seriesFilms en series
Home » Nieuws » Het witte jasje van Goldfinger is terug

Het witte jasje van Goldfinger is terug

In de pre-title sequence van Goldfinger (1964) tovert Sean Connery als agent 007 een volledig droog wit jasje onder zijn natte wetsuit vandaan. In het knoopsgat stopt hij een rode tuinanjer en hij loopt door naar een nachtclub. Daar wordt hij tijdens een vrijpartij ruw aangepakt door een vijand, maar Bond weet het gevecht uiteindelijk te winnen. “Shocking, positively shocking.” Iconisch.

Soms zoek je iets, maar kun je het nergens vinden. Je kijkt overal. Het is er niet. Nog geen dag later, op een moment dat je er niet aan denkt, zie je het opeens liggen. Zo’n soort gevoel had ik toen ik zojuist: Ik was mijn favoriete James Bond-pakken op een rij aan het zetten, maar het jasje van Goldfinger stond niet op de website van Anthony Sinclair. Vandaag ging voorbij zonder dat ik het verder aandacht heb gegeven, maar na het kijken van The Man With The Golden Gun (1974) met mijn vader zie ik plots een Instagrampost van Mason & Sons. Mijn gebeden waren gehoord, ik had gevonden wat ik zocht.

De jubileumcollectie: Royal Mile

Dit jaar is het zestig jaar geleden dat Dr. No (1962) zijn première beleefde op het witte doek. We hebben vanuit EON Productions nog niet veel gehoord, maar gelukkig betekent dat niet dat we ons als fans hoeven te vervelen. Om deze mijlpaal te vieren herintroduceert Mason & Sons het iconische witte jasje en twee pakken.

Om het jubileum van de James Bond-filmfranchise te vieren, heeft Anthony Sinclair een collectie van essentiële spionagekleding gecreëerd om zestig jaar Bond-stijl te vieren.

Het ontwerpteam van Sinclair overwoog drie opvallende pakken die het karakter van James Bond hielp te definiëren. Het selecteerde een enkel stoffen van de historische Schotse koopman Holland & Sherry. Het is super 140s wol, vier-seizoenengaren bekend als Royal Mile. Het is een eerbetoon aan de geboorteplaats van Sean Connery.

De website van Mason & Sons

Zoals veel Bond-kenners weten is het jasje van Goldfinger niet wit, maar het is ook niet ivory zoals vaak wordt gezegd. Dat is ook wat ik dacht, totdat ik dit artikel schreef. Het jasje is ecru. Ecru is de kleur van zijden en linnen in ongebleekte staat. Zoals elk fatsoenlijk dinner jacket heeft het jasje één enkele knoop aan de voorzijde en geen flap aan rug. Aan het eind van elke mouw zitten vier knopen. De revers (de kraag of in het Engels lapel) van het jasje lijkt wat breder te zijn dan het model dat Connery droeg in Goldfinger.

Mocht je meer willen lezen over wat Bond draagt, dan kan ik je dit artikel van Bond Suits van harte aanbevelen.

De twee pakken

De andere twee pakken zijn blauw en grijs. Het blauwe pak komt net als het ecru-jasje uit Goldfinger. Het past goed bij de pakken waar Ian Fleming in de boeken vaak over schreef, wat vaak blauwe pakken waren, met een wit hemd en een zwart gebreide das. Het grijze pak is gebaseerd op een scène uit Thunderball (1965). Bond draagt het als hij door Fiona Volpe wordt achtervolgd en in zijn kuit wordt geschoten.

Het andere icoon

De donkerblauwe smoking uit Dr. No is minstens net zo iconisch als het ecru jasje uit Goldfinger. De omgeslagen randen aan de mouwen van zijn jasje zijn uniek en zijn hemd wordt afgemaakt door roségouden manchetknopen. Zoals in bijna al zijn films draagt Sean Connery er een smalle strik bij.

Wil je meer weten over de stijl van James Bond? Afgelopen week kwam er een artikel op onze website online over de stijl van Turnbull & Asser en Casino Royale (2006). Vergeet ook vooral niet de video van ons bezoek bij Turnbull & Asser te bekijken!

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

ReizenReizen

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

BoekenBoeken