James Bond Nederland
Home » Nieuws » David Picker (1931-2019) overleden

David Picker (1931-2019) overleden

https://www.youtube.com/watch?v=ktVJGcjYA_w

Deze week kwam het nieuws naar buiten dat voormalig United Artists president David Picker op 87-jarige leeftijd is overleden. Zonder deze man was James Bond nooit op het witte doek verschenen.

Persoonlijke leven

Picker is geboren in 1931 in New York en was lid van een Joodse familie. Zijn vader was een pionier in het theater, dit inspireerde David om naar Darthmouth College te gaan. Hier haalde hij in 1953 zijn Bachelor of Arts.

United Artists

Zo’n drie jaar na het halen van zijn Bachelor kon Picker aan de slag bij United Artists. Hoewel hij begon op de afdeling marketing, promoveerde hij al snel naar hoofd van de muziektak. Hij wist een grote slag te slaan door Tom Jones binnen te halen. Begin jaren 60 werd hij hoofd productie van de filmafdeling.

Hier haalde hij een allesbepalende licentie binnen: de James Bond-rechten van schrijver Ian Fleming. Hij maakte een deal met Harry Saltzman en Albert R. Broccoli en overtuigde hen om Connery aan te nemen als 007. Twee jaar later maakte hij een lowbudgetfilm over de populaire band The Beatles.

Op 38-jarige leeftijd was Picker een hoge heer bij UA. In deze periode haalde een aantal films van de productiemaatschappij een Oscar, waaronder Midnight Cowboy en Women in Love (beide uit 1969). Ook veel van de eerdere Woody Allen films werden in deze periode geproduceerd door United Artists. Metro Goldwyn Mayer, dat United Artists overnam toen Picker al was vertrokken, reageerde bedroefd op Twitter:

We are saddened to hear that a member of the United Artists family has passed away. David Picker was a true visionary who brought iconic films to theaters such as the James Bond franchise.

Paramount en Columbia

Na kort voor zichzelf te hebben gewerkt, werd David aangenomen als hoofd productie bij Paramount Pictures. Net als bij United wist hij hier veel goede producties naar buiten te brengen. Zowel de populaire sing-alongs Saturday Night Fever (1977) als Grease (1978) komen uit zijn periode bij het bedrijf. Later had Picker echter veel kritiek op zijn CEO uit die tijd, Michael Eisner. Deze zou David te weinig krediet geven voor zijn werk.

Afbeeldingsresultaat voor ishtar film Warren Beatty
Warren Beatty en Dustin Hoffman in Ishtar © Columbia, 1987

Net als bij Paramount had Picker kort voor zichzelf gewerkt voor hij aan de slag ging bij Columbia Pictures. Ook in deze derde periode bij een groot productiebedrijf wist hij succes te halen, al was er ditmaal ook een grote flop onder zijn leiding, Ishtar (1987).

Het einde van zijn carrière

Op het eind van zijn carrière werkte David bij Hallmark Entertainment. Het is geen verassing dat Picker ook hier succesvol was, zowel miniserie The Temptations (1998) als de TV-film P.T. Barnum (1999) vielen in de prijzen.

David Picker laat twee dochters na.

Gosse Drent

Gosse, door zijn vader vaak een lopende James Bond-encyclopedie genoemd, is al sinds zijn vijfde fan van ’s werelds bekendste geheim agent. Door het videospel Everything or Nothing maakte hij kennis met de wereld van 007 en heeft deze nooit meer kunnen loslaten. Hij schoot voor zijn tiende verjaardag een eigen Bond-film. Tegenwoordig houdt hij zich met van alles bezig rondom de serie, van de kleinste details tot het laatste nieuws.

Reageren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.